четвъртък, 31 октомври 2013 г.

И да похапнем ... Пилешки филета в сос от горчица и зеленчуци

Продукти:
500г пилешко бон филе

за соса:
200-250г пресни гъби
2 големи моркова
1 глава лук
2-3 скилидки чесън
2 големи червени чушки /или 1 зелена и 1 червена/
2с.л. нишесте
2ч.л. горчица /при мен беше мека горчица с мед, но с едрозърнеста ще се получи още по-добре/
2ч.ч. зеленчуков бульон /ако ви се стори недостатъчно, добавете още/
1с.л. заквасена сметана /може и повече ако ви харесва/
2с.л. масло
2с.л. зехтин
каперси на вкус
сол
черен пипер
кимион
копър


Измийте и подсушете добре филенцата. Посолете ги и подправете с черен пипер.
В подходящ съд сварете морковите, лука, чесъна и чушките. Пасирайте ги. Може да го направите с пасатор до получаване на гладко пюре или с пресата за картофи до почти гладко пюре. Аз го направих с пресата за картофи, защото ми харесва да усещам малките парченца зеленчуци, а и чудесни цветове се получават в соса.
Нарежете гъбите на филийки. Загрейте в дълбок тиган мазнината /маслото и зехтина/ и запържете до златисто филенцата. Добре е да можете да съберете в тигана цялото количество филенца наведнъж. Когато са готови ги извадете в съд с капак, за да може да се запазят топли. В мазнината в която сте готвили филетата прибавете гъбите и пържете без да бъркате, а с виличка обръщайте, за да станат златисти и от двете страни.Когато са готови прибавете нишестето и разбъркайте, после зеленчуците и отново разбъркайте. Накрая налейте бульона, подправете със сол, черен пипер и кимион и оставете да къкри на бавен огън докато се редуцира течността и сместа се сгъсти. Добавете горчицата и каперсите и оставете още около минута две. Когато е готова дръпнете от огъня и поръсете с копър. Може да оставите соса в този вид има невероятно красив цвят. Аз добавих и заквасена сметана, която предаде още по богат вкус на соса, но леко смени цвета.
Сервирайте като в подходяща чиния налеете от соса. Върху него подредите филенца и украсите с копър и каперси.
Невероятно вкусно ястие, което те кара да си вземеш и пак и пак.
Да ви е сладко!

15 коментара:

  1. Много добре звучи, Дианче! Обичам тези продукти и снимките показват едно доста апетитно ястие! Хареса ми! Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Снежи, радвам се че ти харесва. Поздрави и усмихнат ден!

      Изтриване
  2. Отговори
    1. Мда мнооого вкусно :)))). Поздрави и усмихнат ден!

      Изтриване
  3. Много ме изкушаваш с тези филенца - много вкусно звучи и изглежда тази рецепта :) Записвам си я проба и ще споделя резултата :) Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Отчитам се с направена и одобрена рецепта :) Много вкусно се получи!

      Изтриване
    2. Ооо Габи благодаря! Много се радвам, че рецептата ви е харесала.
      Сърдечни поздрави и усмихнат ден!

      Изтриване
  4. Ето на това му се казва вкусотия... Поздрави, Дианка! ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Гери! Прегръдки и усмихнат ден!

      Изтриване
  5. Чудна рецепта!
    Браво, Дианка, много ми харесва!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Ирма! Поздрави сърдечни и усмихнат ден!

      Изтриване
  6. Чудесна идея, браво! Направо усетих вкуса на всички зеленчуци с това апетитно пилешко :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Пламена! Радвам се, че намина и хареса моето ястие :)
      Сърдечни поздрави и усмихнат ден!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...