И да похапнем ... Фунийки

Продукти:
2 яйца
1ч.ч. захар
1ч.ч. кисело мляко
1ч.л. сода
1/2 ч.ч масло /или олио/
ванилия
брашно за меко тесто.

От изброените продукти се замесва меко нелепнещо тесто. Оставя се да почине 10 мин. Разделя се на четири топки. Всяка се разточва на правоъгълна кора с дебeлина 5мм. Изрязват се ленти широки 2см. Навиват се спираловидно върху формички за фунийки, които предварително са намазани с масло. Подреждат се в тава, покрита с хартия за печене. Пекат се на 180 градуса до златист цвят. Изваждат се от фурната, охлаждат се за 3-4 мин. и се изважда формичката. Оставят се да се охладят напълно преди да се напълнят с крем.
За пълнежа може да направите любимия си крем. Аз правя домашен ванилов крем, който много обичам.

Продукти за крема:
900мл. прясно мляко
2 яйца
6с.л. брашно
1ч.ч. захар
2с.л масло
ванилия

Отделят се 100мл. от прясното мляко. При останалото се прибавя захарта и се слага на котлона да кипне. Отделно се разбиват яйцата. Разтваря се брашното в останалото прясно мляко и се добавят яйцата. Сместа трябва да е гладка и да няма бучки. При нея на тънка струйка се налива част от горещото мляко при непрекъснато бъркане. Когато се смесят добре се прибавя внимателно и останалото мляко. Връща се на котлона и се вари на слаб огън при непрекъснато бъркане докато се сгъсти крема.Готовия крем отстранете от котлона и добавете маслото. Бърка се докато се усвои напълно от крема. Оставете да се охлади.
Напълнете фунийките с крема и топнете отворената част в слени орехи или кокосови стърготини или шоколадови пръчици или каквото ви харесва. Аз използвах захарни пръчици, защото са цветни и създават настроение. 
Оставете да престоят поне 10 часа преди да се консумират, защото крема попива във фунийката.
Да ви е сладко!

Коментари

  1. Ех,каква гледка,Диди!Толкова перфектно навити и толкова любими,грабвам целия поднос!
    Хубава нова седмица! :)

    ОтговорИзтриване
  2. И аз това си помислих-добре ще ми дойде един поднос пред мен-чудни са...

    ОтговорИзтриване
  3. Много любимо лакомство от детството, много обичам тези чудни фунийки! Диди, идеално са се получили, ще се почерпя с едничка с твое разрешение. ;)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. С тези фунийки ме залепи за монитора, Дианче! Много красиви са ти се получили! И ако знаеш колко ги обичам... две-три бих ви оставила да ги опитате (ако можех да бръкна през монитора) :)
    Поздрави и приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
  5. Ces cornets sont mignons et certainement délicieux. Je note.
    A bientôt.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар