И да похапнем ... Телешки пържоли с винен сос

Продукти:
около 500г телешко бон филе
1 ч.ч. прясно мляко
1 голяма глава лук
2 моркова
2-3 скилидки чесън
1ч.ч бяло вино
2 ч.ч. зеленчуков бульон
1с.л нишесте
2с.л. зехтин
2с.л масло
сол
черен пипер
кимион
индийско орехче
пресен магданоз и естрагон
брашно за овалване на пържолите

Нарежете телешкото на тънки пържолки и начукайте месото да се изтъни. В подходяща купа полейте месото с прясното мляко, покрийте с найлоново фолио и оставете на хладно за поне 10 часа. Извадете пържолите и с помощта на кухненска хартия подсушете добре. Оваляйте ги в брашно. Загрейте зехтина и маслото и запечатайте от двете страни пържолите. Извадете ги в чиния. В същата мазнина задушете ситно нарязания лук и чесън и настъргания морков, ако е нужно добавете още малко зехтин. Когато омекнат добавете нишестето и бъркайте. Налейте виното, оставете да поври и да се изпари алкохола и върнете в тигана пържолите. Налейте и бульона. Намалете силата на огъня на половина, похлупете и оставете да къкри на бавен огън поне 30 мин. Подправете на вкус със сол, черен пипер, кимион и индийско орехче. Ако искате повече сос може да добавите малко вода, но не прекалявайте. Оставете още около 20 - 30 минути да се готви под капак. Готовото ястие поръсете с прясно нарязан магданоз и естрагон и сервирайте.
Да ви е сладко!


Коментари