И да похапнем ... Тарталетки с чийзкрем и кайсии

Отдавна в главата ми се въртят онези малки красиви кошнички от едно време, пълни с вкусен крем и красиво украсени с малки маслени цветчета, които се приготвяха за всеки официален празник. Помните ли ги? Толкова ги обичах :). Исках да ги приготвя и доста се рових в старите тефтери, но за съжаление не съм записала рецепта. Прибягнах до услугите на чичко Гугъл и се оказа, че Интернет пространството е пълно с разнообразни рецепти за тарталети съчетани с различни кремове и украсени с вкусни плодове. Правих различни тарталетки, но онези кошнички от детството все още немога да постигна. Продължавам с опитите, а междувременно ще ви покажа едно от вкусните неща, които се получиха:
Тарталети с чийзкрем и кайсии
В основата са маслените чашки, които се получават от маслено тесто за което е важно:
* Съотношението брашно - масло, трябва да е 2:1.
* Винаги да се работи със студено масло и тестото да се меси бързо, за да не се топи в ръцете; аз използвам кухненския робот, слагам всички продукти вътре, завъртам 2-3 пъти и тестото е готово.
* Преди печене тестото трябва да почине поне 30 мин. в хладилник.

Рецептата:
Продукти:
за масленото тесто:
125г студено масло
230г бяло брашно
20г бадемово брашно
100г пудра захар
1с.л. нишeсте
1с.л. мед
1 яйце
1 ванилия

за чийз крема:

250г рикота
100г маскарпоне
3-2 с.л. захар /или на вкус/
1 яйце
1 ванилия

кайсии

Омесете с помощта на кухненски робот масленото тесто /слагате всички продукти вътре, пускате на ниски обороти и тестото става готово за секунди/. Оставете тестото в хладилника за 30 мин. да стегне.
От охладеното тесто направете кошничките, като вземате топче от тестото и с пръсти равномерно разстелете тестото по дъното и стените на формите за тарталети. Отстранете излишното тесто от формичките и надупчете дъното с вилица. 
Изпечете тарталетите в предварително загряла на 180 градуса фурна до порозовяване. Извадете и оставете леко да се охладят.
За да направите крема сложете всички продукти в купа и разбийте с миксер до получаване на пухкав крем. Напълнете изстиналите кошнички с крема, подредете отгоре резени кайсии и изпечете на 180 градуса до готовност.
Да ви е сладко!

Коментари

  1. Великолепно изглеждат! Чудесна рецепта, Ди :)

    ОтговорИзтриване
  2. Дианка, прекрасни са! И да знаеш, присъединявам се към търсенето ти. И аз как милея по тях... Толкова много съм търсила, но никъде не намирам точно онази стара рецепта. Ако попаднеш на нея, моля те, сподели, безкрайно ще съм ти благодарна.
    Прекрасна вечер! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери благодаря! Смело мога да кажа, че вече съм открила точната рецепта за маслените кошнички, а крема е още в процес на проба и уточняване, но съвсем скоро ще споделя. Прегръдки и усмихнат ден!

      Изтриване
  3. Помня ги, Дианче :) И аз много ги обичах, но нямам рецепта иначе щях да ти я дам. Тези също обещават страхотен вкус и изглеждат страхотно! Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Снежи! Обожавах онези кошнички и съм сигурна, че ще намеря точната рецепта ;)
      Прегръдки и усмихнат ден!

      Изтриване
  4. Правила съм подобни,но не шоколадови,Диде,и трябва да призная,че това е един от най-великолепните десерти,които съм опитвала!В шоко вариант ще са също така непотворими,а и снимките ти ми говорят точно за това!Сърдечна прегръдка изпращам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Роди! Тези не са шоколадови. Бадемовото брашно, което добавих в рецептата е от небелени бадеми и те са виновниците за тъмния цвят на кошничките. Но ми хареса идеята да добавя какао или може би шоколад в тестото :).
      Прегръдки и усмихнат ден!

      Изтриване
  5. Вкусен, лесен и ароматен плодов десерт!
    Диана, прекрасни са!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Ина! Десерта се получи наистина чудесен :).
      Прегръдки и усмихнат ден!

      Изтриване

Публикуване на коментар