И да похапнем ... Сочен сладкиш с кайсии

Този сладкиш отдавна отлежава в моя списък за десерти и чакаше да бъде приготвен. Когато преди няколко дни родителите ми гостуваха и ми донесоха цяла касетка с кайсии, реших, че все пак е дошъл и неговия ред :))). При първото приготвяне никой не го изчака да изстине, тъй като при печенето му се носи невероятен аромат, и бе излапан за кратко. Наложи се да го приготвя отново. Тогава вече му се насладихме и с топка ванилов сладолед. Невероятно вкусен!
И тъй като малките ми племеници също ми гостуваха, заедно с тях го направихме цветен и весел :))

Ето и рецептата: 

Продукти:
за карамела:
3/4 ч.ч. захар
1/4 ч.ч. вода
30г масло

за кексовата смес:
4 яйца
1/3ч.ч. захар
1/3 ч.ч. мазнина /при мен беше смес от течно краве масло + лешниково олио + кайсиево масло/
1ч.л. бакпулвер
1ч.ч. брашно
1 ванилия
жълта и оранжева сладкарска боя

Започнете с кексовата смес, като разбиете яйцата и захарта на пухкав крем. 
Добавете мазнината, ароматизирайте с ванилията и смесете добре. Накрая прибавете предварително пресятото брашно и бакпулвера. Полученото кексово тесто разделете на две равни части. Едната оцветете в жълто, а другата в оранжево.
За карамела в подходящ съд смесете захарта и водата. Сложете на котлона и оставете да ври, докато сместа добие карамелен цвят /това отнема малко време/. Добавете маслото и оставете то да се стопи. Получения карамел разпределете на дъното на тавата, в която ще печете сладкиша. Докато е още топъл подредете в него кайсиите. 
Върху тях започнете да разпределяте двата цвят кексова смес по следния начин:
две лъжици жълта смес, две лъжици оранжева смес, и пак жълта, и пак оранжева и така докато сместа свърши.
Печете сладкиша в предварително загряла на 180 градуса фурна до готовност.
Когато е готов извадете от фурната, оставете да се охлади за 5 мин. и обърнете в подходяща чиния.
Може да се хапва и топъл и студен, все е вкусен :)))
Да ви е сладко!

Коментари

  1. Прекрасен е, Диди, толкова сочен и вкусен изглежда, просто блаженство...
    Сърдечни поздрави и хубава неделя! ;)

    ОтговорИзтриване
  2. Дианче, много ми хареса, а и аз се уредих с касетка кайсии :) Изглежда наистина много сочен и неустоим. Ще го направя задължително. Поздрави и приятен ден!

    ОтговорИзтриване
  3. Винаги е удоволствие да се твори с деца! И за финал този разкошен сладкиш! Прекрасна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  4. Супер, правила съм това само с компот, ще го пробвам и така, благодаря за рецептата!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Аз,Диди,с тези карамелени сладкиши направо ме бодваш в сърцето!Ама то цвят,ама то карамел,ама то сочност,как да не се възхитиш?Удивителен е!Хубава юлска седмица,мила!

    ОтговорИзтриване


  6. Es una delicia verdaderamente suculenta,exquisita e irresistible,abrazos y saludos.

    ОтговорИзтриване
  7. Мили приятели благодаря ви , че надникнахте в моето кътче и харесахте десерта ми!. Прегръщам ви сърдечно и сервирам парченце на всеки, а защо не и две :)))
    Rosita gracias!

    ОтговорИзтриване
  8. Страхотен е! Днес го направих и е невероятно вкусен! Благодаря много за рецептата :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Анонимен, толкова ме зарадва! Доволна съм, че десерта се е харесал.
      Хубаво лято ти пожелавам!

      Изтриване
  9. Привет!
    Опитах сладкиша,но при мен изобщо не се получиха нещата :( Та сега нищя "що така бе Миме" се изложих. В колко голяма тавичка го пекохте? Аз спазих точно рецептата, като моята чаена чаша беше от 240мл. Но карамелът ми дойде като че ли много и плодовете плуваха направо, а сместа ми дойде малко и като започнах да редувам двата цвята около 1/3 от формата ми остана празна. Като поразклатих леко уж да се разнесе към краищата, прасковите и карамела почнаха и те да плуват и оставих както си беше. И за да бъде фиаското ми пълно (или това всъщност беше основната причина може би) формата, в която пекох и която всъщност е форма заторта със свалящ се борд, реши, че ще пропуска и при печенето започна да прокапва карамела и до края на печенето у нас стана предпожарна обстановка-едва се гледаше от пушилката, миризмата на изгоряла захар проникна навсякъде, а фурната се сдоби с един пръст твърди изгорели образувания почти по цялото дъно :) Не че не си хапнах от краищата, където имаше прасковки (поради липсата на кайсии), ама това си беше едно доста твърдо тиклаво и сухичко нещо, а не разкошотията, дето се бях наточила. Та на, оплаках се как се изложих като кифладжийче, и ще помоля за диаметъра тавичката, дето се е пекло това апетитно сладкишче по-горе, че да пробвам пак :)
    Поздрави - Ани

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Ани! Безкрайно съжалявам за несполучливия опит на сладкиша. Ако аз пробвам десерт и преживея това фиаско никога не бих го пробвала отново :). Благодаря за ентусиазма ти да опиташ отново. Твоите приключения около десерта ме накараха да го изчета отново, за да проверя дали не съм пропуснала нещо при описанието на рецептата. Може би трябва да направя някои малки уточнение - чашата, която използвам е с вместимост 200мл, тавата в която пека сладкиша е с диаметър 22см. Винаги приготвям карамела в отделен съд. Когато е готов го разпределям на дъното на тавата, в която ще пека сладкиша, подреждам плодовете и разпределям кексовата смес върху тях. Може да пробваш най-напред без да оцветяваш сместа, нека е само в един цвят. И моля те него прави в разкопчаваща се тортена форма, а в обикновена тавичка :).
      Сърдечни поздрави и пожелавам успех!

      Изтриване
  10. Благодаря, Диди! Основният виновник си е съдинката проклета, а и тя е с диаметър 28см. Правих го в нея, тъй като всички други тавички са ми големи, но ще трябва да се снабдя и с по-мъничка явно. Благодаря и за уточнението за вместимостта на чашата - така даже ще ми е по-лесно, защото така или иначе ползвам разграфено контейнерче за кърма от 200мл :) Иначе карамелът го направих отделно, като замених бялата захар с кафява и следих да потъмнее и да се посгъсти преди да сложа маслото, после го излях във формичката, наредих прасковите и по-нататък вече споделих... Та, моля, друг да не прави като мен, освен ако не е мазохист!!! А аз пак ще го направя и ще си изям поне 1/4 от него, та да наваксам! Благодаря, Диди и най-добри пожелания!
    Поздрави - Ани

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Малко късно за Ани, но ако някой няма друг подходящ съд за сладкиша, а само тортена форма, то спокойно може да се пече и в нея, просто я застелете с хартия за печене. Успех, сладкишът наистина е невероятен.

      Изтриване
  11. Здравейте!
    Направих сладкиша, получи се великолепен!!! Току що унищожихме половината с детето :) И на външен вид е страхотен, но на вкус е направо неустоимо блаженство! Много благодаря за рецептата, аз хич не съм по сладкишите и този божествен резултат ме изненада много приятно!

    ОтговорИзтриване
  12. Благодаря Ви за разкошната рецепта! Сладкишът стана повече от превъзходен!!! :-)

    ОтговорИзтриване
  13. Благодаря за споделена та вкусно тия.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар