И да похапнем ... Картофена фокача със сушени домати, сирене и самардала

Тази фокача е пълна импровизация. Хапваше ми се вкусен и ароматен хляб и от наличните продукти се получи тази питка. 
Много харесвам тестата с картофено пюре и реших основата да бъде по тази рецепта, а останалото е само фантазия, но пък вкусна :). Ето и рецептата:

Продукти:
150мл. топло прясно мляко
1с.л. захар
20г мая
400г брашно
1ч.л. самардала + още за поръсване на фокачата
2 средно големи картофа, сварени и намачкани на пюре
100мл зехтин + още за намазване на фокачата
шепа сушени домати
шепа натрошено сирене
Разтваряме маята и захарта в топлото прясно мляко /млякото трябва да е топло, а не горещо/.
В подходяща тава пресяваме брашното и смесваме със самардалата. Правим кладенче в средата и изливаме млякото с маята. С лъжица започваме на придърпваме по малко брашно, докато се получи каша. Тогава добавяме пасираните картофи и зехтина. Омесваме меко тесто. Покриваме го и оставяме да втаса за час или докато удвои обема си. 
Втасалото тесто разтегляме с ръце да се получи питка с дебелина около 1,5см. С пръсти правим дупки в нея. Поръсваме я със самардала и натрошеното сирене. Подреждаме доматите и поръсваме със зехтин.
В подходяща тава, покрита с хартия за печене прехвърляме фокачата. Оставяме за около 10-15 мин. да втаса и печем в предварително загряла на 180 градуса фурна до готовност.


Да ви е сладко!

Коментари

  1. Отговори
    1. Благодаря Анастасия! Радвам се, че намина. Хубав и усмихнат ден!

      Изтриване
  2. Разкошна е, Дианка! Топла, мека, вкусна невероятна фокача!

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотна е станала! Предполагам, че вече няма:)

    ОтговорИзтриване
  4. Определено задачата е изпълнена, Диди, всичко ухае на твоята фокача... Страшно апетитна изглежда! И повече такива хрумки да ти идват на ума. :)
    Хубав ден от мен!

    ОтговорИзтриване
  5. Ммммм,чудо на чудесата!Велика е тази фокача,Диди!Поздрави,мила!

    ОтговорИзтриване
  6. Непременно ще опитам с картофи ! Чудесна фокача !
    Поздрави ! Хубав следобед !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Ивана! Радвам се, че намина и хареса питката ми :).

      Изтриване
  7. Изглежда толкова апетитно тази импровизация!
    Поздрави и приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
  8. Фантастичен хляб, Дианче! Представям си го ароматен, мек и безумно вкусен! Много ми хареса и си записвам рецептата.
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар