петък, 3 май 2013 г.

И да похапнем ... Сладко от ананас

Продукти:
1 ананас
200г захар
1 пръчка канела
1-2 карамфилчета /може и без тях/
1 с.л. прясно изцеден лимонов сок
Обелете кората на ананаса, почистете го от сърцевината и нарежете на много ситно. Ако искате може да го настържете  но на мен ми харесва да усещам парченцата плод и аз го режа ситно. Наръсете плода със захарта и оставете за 2 часа да си пусне сока. Варете сладкото на умерен огън, като пуснете вътре карамфила и канелата. Бъркайте непрекъснато да не загори. Пет минути преди края на варенето сложете лъжицата лимон. Извадете зърната карамфил и пръчката канела и още топло разпределете в бурканчета. Това е - бързо, лесно и страшно ароматно и вкусно!
Да ви е сладко!

*Количеството на ананаса след като почистих кората и сърцевината бе 480г.
*От тези продукти излезе 290г сладко.

Идеята взех от тук.

6 коментара:

  1. Чудно е! Представям си го като допълнение към йогурт сладолед и се разтапям направо...
    Поздрави, Дианка! Много хубава идея. =)

    ОтговорИзтриване
  2. Ох, това сладко изглежда много вкусно!!! Не съм пробвала като че ли ананас на сладко, но много ми харесва твоето! С пожелания за весели празници!

    ОтговорИзтриване
  3. О, ще похапнем, ще похапнем! Благодаря за прекрасната идея. Много обичам алтернативните вкусове на сладкото. Правих миналата година от пъпеш и лайм и бях възхитена. Сега ще правя очевидно и от ананас!

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря момичета! Радвам се че сладкото ви е допаднало, у дома беше почетено подобаващо :))).
    Ваклина интересна комбинация за сладко от пъпеш и лайм. Би ли споделила как го приготвяш?
    Хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  5. Привет,, Диана :)
    Ето и рецептата за сладко от пъпеш:
    1 пъпеш (само плодът да е около 500 гр) Използвах медена роса, че е по-ароматен
    375 гр. кристална захар
    1 жълт лимон
    2 зелени лимона
    Нарязваме пъпеша на дребни парченца. Смесваме го със захарта. В тенджерка нарязваме добре измития жълт лимон на парченца с дебелина около половин см., с кората, както и сока на двата лайма. Ври на среден огън около 30 40 минути, като гледаме температурата да не надвишава 104 градуса, т.е. трябва съвсем леко да къкри. Като достигне температура от 104 гр., остави за 30 минути да се охлади и отново кипни до 104 градуса.
    Още горещ се прехвърля в бурканчета, затварят се и се обръщат.
    Аз добавих и щипка канела :)
    Източникът на рецептата е този: http://www.meilleurduchef.com/cgi/mdc/l/fr/recette/confiture-melon.html
    Поздрави,
    Вики

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря Вики! Непременно ще пробвам и ще докладвам :)
    Усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...