неделя, 21 април 2013 г.

И да похапнем ... Бриошчета с ябълков крем

След като направих първия си Хляб Бриош се влюбих в това тесто. Много меко, ароматно и вкусно. Бих казала най-вкусното печиво, което съм яла. От тогава приготвям често, в различни форми и вариации. Днес ще ви предложа рецепта за малки хлебчета с чудесен пълнеж от ябълков крем. Идеята за крема взех от тук, а съчетанието с маслените хлебчета бе невероятно. Опитайте!
Продукти:
за бриошите:
120мл. прясно мляко
60г брашно + около 400г за омесване на меко тесто
20г мая
4 яйца + 1 белтък
2с.л. захар
1 1/4ч.л. сол
100г меко масло /но не течно/

за ябълковия крем:
300мл. прясно мляко
3 равни с.л. брашно
80г захар
2 жълтъка
50г масло
1 настъргана ябълка
канела
ванилия

1 жълтък за намазване


Най-напред пригответе закваска от от леко топлото прясно мляко, маята и 60г брашно. Оставете на топло място 30 мин. Разбийте отделно захарта, яйцата и белтъка. В подходяща тава смесете брашното и солта. Направете кладенче в средата и излейте закваската и яйцата. Омесете меко и еластично тесто, което може лекичко да лепне по ръцете. Нарежете маслото на малки кубчета. Разстелете тестото с ръце и разпределете една трета от количеството масло върху него. Нагънете тестото и месете до пълното разнасяне на маслото. Направете това още два пъти докато прибавите цялото количество масло. Посипете купа с брашно, поставете тестото в нея, покрийте го с домакинско фолио и кухненска кърпа и оставете на топло да втаса поне час или докато удвои обема си.
Докато чакате тестото да втаса направете крема. Разделете млякото на две равни части. Едната половина заедно със захарта сложете на котлона да кипне, добавете канела и ванилия на вкус. В другата половина разбийте яйцата и жълтъците. Дръпнете врящото мляко от котлона и на тънка струйка добавете това, в което е разтворено брашното и яйцата. Бъркайте непрекъснато. Върнете на котлона и продължавайте да бъркате докато крема се сгъсти. Добавете маслото нарязано на малки кубчета и настърганата ябълка. Разбъркайте и оставете настрани да стегне леко.  
Втасалото тесто премесвате и разделяте на 10 равни части. Всяка част оформяте на топка и разстилате леко с точила, така че да се получи правоъгълна кора с дебелина около 6мм. Намазвате с крем, навивате на руло и завързвате на възел. Подредете в тава, предварително застлана с хартия за печене на разстояние едно от друго. Оставете още 30 мин да втасат. Намажете с разбития жълтък и печете в предварително загряла на 180 градуса фурна  до готовност.
Да ви е сладко!

15 коментара:

  1. Цяла фантазия. Браво, страхотни са се получили. Грабвам едно и изчезвам, за да не се изкуша за още.
    Поздрави, Диди!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Гери! Наистина бяха фантазия :)
      Прегръдки и усмихнат ден!

      Изтриване
  2. Страхотно изглеждат!Поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Мари! Поздрави и хубав ден!

      Изтриване
  3. Дидка, чудесни са станали!
    И с крем са за предпочитане :)
    Хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Дани! Наистина с крем са за предпочитане :)
      Прегръдки и спокоен ден!

      Изтриване
  4. Ау, такива кремести неща са ми любими!А само как хубаво изглеждат...прекрасни са, Диана!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Сонче, радвам се че ти харесват :)
      Поздраи и усмихнат ден!

      Изтриване
  5. Прекрасни златни съкровища, Дианка! Браво!
    Сега да беше по-близо, бих ти се тупнала пред вратата, пък ти ме върни с празни ръце, ако нямаш сърце :))
    Обожавам всичко приготвено с ябълки, а това нещо предусещам как ще ми разтопи душичката!
    Лека нощ от мен и хубаво утре, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ооо Ирма в никакъв случай не бих те върнала :). Бих се радвала да се запозная с теб на живо :).
      Прегръдки и усмихнат ден!

      Изтриване
  6. Невероятно вкусно изглеждат! Комбинацията с ябълковата плънка ме заинтригува.
    Диана, успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Ина! Комбинацията наистина е невероятна и понеже крем-пълнежа много ми хареса мислех да пробвам да направя и козиначено руло с такава плънка.
      Прегръдки и хубав ден!

      Изтриване
  7. Дианка, прелестни са бриошчетата! Интересна комбинация, обещаваща невероятно удоволствие!:) Поздрави, с пожелания за прекрасна и цветна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате благодаря! Комбинацията е много приятна и истинска наслада за небцето :)
      Прегръдки и усмихнат ден!

      Изтриване
  8. Дианче, много апетитни са станали питките ти бриошчета! Никога не съм правила, но както си ги описала няма да отлагам повече. Хареса ми много идеята за ябълковата плънка и нямам търпение да минат постите :))
    Поздрави!Хубав месец май и слънчеви Празници!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...