И да похапнем ... Сметанов хляб

След кратка пауза, днес отново отварям блога, като мислих да споделя поредната рецепта, която пробвах, но приятно се изненадах от броя на посещенията и положителните коментари от всички вас. Безкрайно благодаря! 
Макар и с малко закъснение, но от сърце искам да поздравя всички дами с празника на жената. Бъдете нежни, красиви и много обичани! 
Сега към днешната рецепта :)
Този хляб правих преди доста време и все не му идва ред да го кача тук. Не е с добър вид, но е най-вкусния, мек и въздушен хляб, който сме хапвали. Идеята дойде от тези кифлички на Ева Тонева, но аз направих от тестото хляб. Получи се много вкусно. Опитайте!
Продукти:
1 малка кофичка квасена сметана /200г/
200мл. прясно мляко
1яйце + 1 белтък
20г прясна мая
1 с.л. мед
1ч.л. сол
50г стопено масло
брашно

за намазване:
1 жълтък
1 с.л. прясно мляко
Загряваме прясното мляко /трябва да е топло, а не горещо/разтваряме в него меда и маята. Оставяме на страни за около 10 мин. В купа разбиваме яйцето с белтъка, квасената сметана и маслото. Прибавяме при маята. 
В подходящ съд пресяваме брашното и смесваме със солта. Правим кладенче в средата и изливаме сместа с маята. Замесваме меко тесто. Покриваме го и оставяме на топло да втаса, за около час, час и половина или докато удвои обема си. Втасалото тесто премесваме отново и поставяме във формата, в която ще печем. Аз използвам правоъгълна кексова форма, която предварително покривам с хартия за печене. Оформения хляб оставяме за половин час на топло, да втаса втори път. Намазваме с предварително смесените жълтък и мляко и печем на 180 градуса до готовност. 
Изпеченият хляб, оставяме да си почине поне 20 мин. преди консумация.
Страхотен  мек и въздушен хляб.
Да ви е сладко!

Коментари

  1. Не знам кое не му харесваш на вида, Диди, хлебчето е приказка. Какво по-хубаво от вкусен, ароматен и мекичък хляб, който е още топъл и се топи в устата? Твоят изглежда точно такъв.
    Честит празник и на теб с пожелания за всичко най-добро!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. При всички случаи ще да ми е сладко с този прекрасен хляб,Дианка:)!То само с хляб и сол ще се наяде човек!

    ОтговорИзтриване
  3. Дианче, хлебчето изглежда чудесно и съм сигурна, че е неустоимо вкусно! Снимката с кокиченцата е много нежна! Да си весела и много щастлива не само в единия отбелязан на календара ден за жената, а през цялата година! Много любов и куп красиви мигове! Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Честит 8 март, Дианка ! Хлебчето е разкошно, сметановите теста са много вкусни! Прекрасна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  5. Диди,Ева запали и мен по сметановите теста,и определено ги намирам за върха откъм вкусови качества.Представям си топящия и богат вкус на хлебчето ти!Прегръдка и успешна седмица,мила!

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря за, доверието и се радвам, че макар и под формата на хляб, тестото със заквасена сметана се е харесало! Сърдечни поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Еви прекрасно е сметановото тесто. Често ще го приготвям :). Имаш чудесно, вкусно и красиво виртуално кътче и аз често го навестявам. Пробвала съм и още рецепти и винаги с отличен резултат:), за което благодаря!
      Поздрави и хубав петък!

      Изтриване
  7. Правих кифличките на Ева - много са вкусни! Идеята ти да ползваш тестото за хляб е чудесна!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. Гери,
    Миленка,
    Снежи,
    Кате,
    Роси,
    Еви,
    Траянка,
    Ина благодаря,че наминахте. Радвам се че хляба ви харесва, защото у дома се омете за кратко.
    Сърдечни поздрави момичета и усмихнат петък!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар