петък, 15 февруари 2013 г.

И да похапнем ... Ябълков чийзкейк

Този невероятен десерт привлечи вниманието ми тук при Павлина и отлежаваше в списъка за приготвяне. Скоро Дани ми го припомни е ето цъфна на моята празнична трапеза снощи. Аз гледам с недоверие на чийзкейковете с печене, защото имам горчив опит с приготвянето на един черешов, но този просто си струва. Опитайте!

Продукти:
за блата:
1 яйце
1/2 ч.ч. захар
70г масло
2с.л. кайсиево масло
1ч.ч. брашно
1ч.л. бакпулвер
1ч.л. канела
1 голяма ябълка
1/2ч.ч. орехи или други ядки по ваше желание /може и без ядките/

за чийзкрема:
250г маскарпоне
180г крем сирене
1/2ч.ч. захар
3 яйца

за топинг:
50г масло
1/3 ч.ч. захар /за предпочитане кафява/
2с.л. мед
500г. плодове /ябълки и круши/
1ч.л. джинджифил на прах
1/2ч.л. канела
За блата пресейте брашното, бакпулвера и солта. В друга купа разбийте маслото и захарта на крем. Прибавете кайсиевото масло, яйцето и разбъркайте. Обелете и почистете ябълката. Нарежете я на малки кубчета. Ядките начупете на малки парченца и заедно с ябълката прибавете към сместа. Разпределете в подходяща тава /за предпочитане с разкопчаващ ринг/, предварително застлана с хартия за печене.
За чийзкрема разбийте добре крем сиренето, маскарпонето и захарта. Прибавяйте едно по едно яйцата, като всяко следващо добавяте след като предходното е напълно усвоено от сместа. Пожелание може да ароматизирате с ванилия. Излейте чийзкрема върху блата. Може да увиете дъното с фолио, за да не изтича крема във фурната. Печете в предварително загряла на 150 градуса фурна за 1 час и 15 мин. или на 170 градуса за час. Готовия чийзкрем оставете да се охлади напълно.
За ябълковия топинг, в подходяща купа смесете маслото, захарта и меда. Оставете ги на котлона да се разтопи захарта. Прибавете почистените и нарязани на купчета плодове и разбъркайте. Оставете на котлона докато се редуцира течността, като разбърквате периодично. Готовата смес ароматизирайте с джинджифила и канелата и оставете да се охлади леко.
Готовия и напълно охладен чийзкейк внимателно извадете от формата. Поставете го в подходяща чиния и полейте щедро с топинга. Невероятен десерт!
Да ви е сладко!

22 коментара:

  1. Диди,станал е божествен този чийз!Представям си колко е сочен и плодов!Усмихнат петък! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Роси! Истински разкош е чийза и много ми допадна с ябълки :)
      Поздрави и хубави почивни дни!

      Изтриване
  2. Диди, страхотно се е получил и ти ми напомни колко е вкусен! Благодаря ти за доверието! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Павлинка благодаря ти и за милите думи и за рецептата :)! Десерта много се хареса у дома и ще се прави често :)
      Поздрави и хубави почивни дни.

      Изтриване
  3. Освен че е страшно вкусен, не се съмнявам и в аромата му.
    Поздрави, чудесна идея!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Гери! Хубава нова седмица, мила!

      Изтриване
  4. Страшно вкусен! Наистина невероятен:)
    Топинга който си му направила е божествен Диди:) И аз бих комбинирала ябълки и круши с джинджифил!
    Поздрави и от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Дани!Ти си голяма подстрекателка с тази идейна украса :))). Жалко, че не успях да направя тези красиви рози :(. Но пък се насладихме на страхотния десерт :).
      Прегръдки и хубава нова седмица!

      Изтриване
  5. Еха, колко ароматен и сочен сладкиш!
    Браво, Дианка, чудесен е!
    Приятна петъчна вечер, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Ирма, твоята положителна оценка значи много за мен :).
      Поздрави и усмихната седмица!

      Изтриване
  6. Дианка ,чийзкейкът ти е истински разкош!
    Много красив и в разрез!
    Рецептата ми допадна и си я записвам.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Мира! Разреза се получи много интересен, защото основата стана доста гъста и не успя да се разнесе равномерно. Ако сте любители на чийзкейка, непременно пробвай, ще ви хареса :)
      Поздрави и хубава нова седмица

      Изтриване
  7. Аууу, великолепно, пък и ябълково! Страшно апетитно изглежда с ябълковото покритие, страшно!!!
    Поздравления за резултата, Диди :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Ина! Щастлива съм, че ти допада в мое изпълнение.
      Сърдечни поздрави и усмихната седмица!

      Изтриване
  8. Леле, разкошен е!
    Джиндифил слагам в ястия, но вече на много места виждам че се употребява и в сладкиши. Ще пробвам.
    Диана, хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Ина! Аз използвам джинджифила често, но само на прах имам у дома. Много ми допада аромата който придава на десерти с круши или мед. Непременно пробвай, мисля че ще ти хареса!Аз мисля да пробвам и пресен, надявам се да не е много лют :)
      Сърдечни поздрави и усмихната нова седмица!

      Изтриване
  9. Страхотен е, Дианче! Записвам си го и аз, че не минава номера само с гледане :))Ух, как ми се дояде това чудо!
    Поздрави и слънчева събота!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Снежи! Запрятай ръкави, не отнема много време :)) и да не забравиш да споделиш впечатления ;)
      Прегръдки и хубава нова седмица!

      Изтриване
  10. Ооо супер е, много ми харесва и ще го запиша и аз! Невероятен! Хубава неделя от мен и вкусна:)!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Кате! Радвам се, че ти харесва :)
      Сърдечни поздрави и усмихната нова седмица!

      Изтриване
  11. Вълшебен десерт,Дианче..........Скоро ще поправя пропуска си :)))))))Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Миленка! Прегръдки и спокойна вечер!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...