вторник, 15 януари 2013 г.

И да похапнем ... Цветен кейк

Идеята за този кейк дойде от сайта на Ева Тонева. Много ми хареса комбинацията заквасена сметана и бял шоколад. Вярна на стила си, малко промених рецептата, но резултата е радост за окото и наслада за небцето. 
Продукти:
200г бял шоколад с лешници
50г сок от мандарини
300г брашно
10г бакпулвер
2 яйца
100г захар
250г заквасена сметана
2с.л. лешниково олио /може и слънчогледово олио/
по желание:
- 4 различни цвята сладкарска боя - жълто, червено, лилаво и синьо
или 
- 20-30г тъмен шоколад 
С помощта на кухненския робот смиламе на ситно шоколада.
Смесваме захарта и заквасената сметана и разбъркваме, за да се стопи захарта. Добавяме сока от мандарини.
Отделно смесваме брашното и бакпулвера.
Разбиваме яйцето с мазнината, добавяме заквасената сметана със захарта. Смесваме добре. Прибавяме брашното с бакпулвера на порции. Накрая добавяме шоколада. Изсипваме сместа в правоъгълна кексова форма, заслана с хартия за печене.
Печем в предварително загряла фурна на 180 градуса до готовност.
Пожелание може да направите кейка по-весел, като разделите кексовото тесто на четири части. Оцветяваме ги със различни сладкарски боички. Аз оцветих с жълто, червено, лилаво и синьо. Изсипваме в правоъгълна форма за кекс, предварително застлана с хартия за печене жълтия цвят, после червения, лилавия и накрая синия и печем. 
Може да го направите и само два цвята, като отделите 2-3 с.л. от сместа и оцветите с разтопен тъмен шоколад. В правоъгълна форма за кекс, предварително заслана с хартия за печене изсипвате половината бяла смес, после тъмната и накрая останалата бяла смес. Печете пак по описания по-горе начин.
И в трите варианта се получава чудно вкусен кейк - много мек и шоколадов, с приятен мандаринов аромат.
Да ви е сладко!

14 коментара:

  1. Много пътстър и пухкав е станал:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нали :) Благодаря ти! Поздрави и хубава вечер!

      Изтриване
  2. Много настроение има в това кексче....Прекрасен е,Дианка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Миленка! Поздрави и хубава вечер!

      Изтриване
  3. Прекрасни кексчета! Личи си че са меки и пухкави,а с мандариновия сок и шоколада - ароматни!
    Дианка, чудесно изглеждат!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Тили! На мен също аромата на мандарини много ми хареса и май често ще заменя лимона :) Поздрави и хубава вечер!

      Изтриване
  4. Дианче, наистина радва окото, а вярвам и други сетива :) Чудесен е станал кексът! Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Снежи благодаря! Поздрави и хунава вечер!

      Изтриване
  5. Царица си на кейкове и кексове,Диди!Чуден и с превъзходен мек вкус е този сметанов кейк!Правила съм отдавна,наистина става бижу и някак по-влажен и сочен!С шоколадчето е още по-апетитен и богат!
    Поздрав с усмивка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря много Роси, ама чак царица :)! При мен не жеше много влажен, защото не разтопих шоколада, но беше мек и ароматен. Поздрави и хубава вечер!

      Изтриване
  6. Много цветен, със страхотен заряд! Разкошотия!!! Прекрасни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате благодаря! Поздрави и хубава вечер!

      Изтриване
  7. Дианка, чудесен, весел кейк!
    Много колоритен и как красиво стои в чинийката!
    Приятни събота и неделя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Бети, толкова се радвам, че намина. Поздрави и хубава вечер!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...