И да похапнем ... Пиле с грах

 
 Вероятно рецептата няма да е нищо нова за вас, но у дома това ястие се готви често и затова реших, че е време да го запиша в рецептурника тук.

Продукти:
2 пилешки бутчета /цели/
половин стрък праз /ако обичате повече, сложете повече/
2 средно големи картофа
1 морков
пакет замразен грах /450г/
лешниково олио /може и обикновено слънчогледово олио/
1ч.ч. домати от консерва
черен пипер
кимион
индийско орехче
сол
червен пипер
магданоз
естрагон

Слагам бутчетата в дълбока тенджера, наливам вода, така че да ги покрие. Оставям на котлона да заври като махам периодично пяната. Когато водата заври оставям така около 20 мин.
Обелвам и нарязвам на кубчета картофите. Същото правя и с моркова, като моркова е на по-ситни кубчета. Нарязвам на ситно праза, задушавам в мазнината. Добадям морковите и картофите и задушавам и тях. Наливам при зеленчуците и консервираните домати, намалям силата на огъня и оставям така около 10 мин.
В глинен съд, на дъното подреждам двете полусварени бутчета, задушените зеленчуци, граха и доливам вода, така че да покрие всичко. Добавям солта, черния пипер, кимиона и индийското орехче. Покривам глинения съд с капак и слагам в студена фурна. Включвам фурната на 190 градуса. Оставям да се готви около два часа.
Приготвям запръжка от червен пипер и мазнина и прибавям при яденето. Поръсвам с прясно нарязан магданоз и естрагон. Изключвам фурната и оставям яденето вътре около 10 мин. да се смесят миризмите.

Да ви е сладко!

Коментари

  1. ДИАНЧЕ,страхотна манжичка си направила и в къщи много се тачи. Даже днес в къщи и ние сме на същата .
    Прекрасна вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Че кой е казал че преоткриваме топлата вода? Нищо подобно:)Но страшно вкусно и мое любимо ястие:)
    Просто го обожавам! И аз ще си го запиша в моето блогче един ден:)

    ОтговорИзтриване
  3. И аз го приготвям по подобен начин. Много е вкусно! И от снимките си личи!
    Хубава вечер и приятни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря момичета! Явно не само у дома се тачи това ястие :). Поздрави!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар