И да похапнем ... Солено мраморно руло

Преди време Ина ни показа това мраморно руло. Изглеждаше много ефектно и вкусно и веднага беше записано за проба. Но разглеждайки сайта тук ми се прииска да пробвам в солен вариант. Ето какво се получи:

Невероятно вкусна добавка към новогодишната трапеза. Опитайте!

Продукти:
250мл течност /180мл прясно мляко + 70мл вода/
1/2 кубче мая /20г/
50г стопено масло
50мл зехтин
450г брашно /и още малко за доомесване/
1с.л. захар
1 1/2 ч.л. сол
100г шунка или някакъв пушен колбас
100г сирене
100г кашкавал
крем сирене по избор
Загряваме леко течността, да е топла не гореща. Разтваряме в нея захарта и маята. Добавяме маслото и зехтина и разбъркваме. В подходяща тава пресяваме брашното и разбъркваме със солта. Правим в средата кладенче и изливаме вътре сместа с маята. С помощта на лъжица придърпваме по малко брашно и омесваме меко тесто. Покриваме го с кърпа и оставяме на топло за около час, да удвои обема си. 
Втасалото тесто разточваме на правоъгълна кора с дебелина около 3-4мм. Настъргваме на едро ренде колбаса, сиренето и кашкавала.
Прегъваме два от противоположните края на кората, така че да се застъпят малко, после другите два края, за да се получи квадратче.
Този квадрат разточваме отново на тънка кора, като внимаваме да не се разкъса много тестото. Разрязваме квадрата на лентички сширина около 2см. Всяка лентичка усукваме от двата края, но в различни посоки, така че да се получи усуканица.
Редим ги една до друга в правоъгълна тава предварително застлана с хартия за печене. Оставяме да втаса за още половин час.
Печем в предварително загряла на 180 градуса фурна до готовност.
Изпечената платка оставяме да изстине за около 2-3 минути. Обръщаме я и намазваме с крем сирене /аз не обърнах платката, защото не исках рулото ми да е релефно и то се напука, затова е по-добре е да се обръща/. Завиваме на полустегнато руло, стягаме с найлоново фолио, като оставяме краищата отворени, за да диша и оставяме да изстине. От време на време завъртаме, за да не се сплеска само от едната страна.

Да ви е сладко!

Коментари

  1. Чудесна реализация на солен вариант!
    Диана, весело посрещане на Новата година!
    Пожелавам една здрава и благодатна година 2013!
    Сърдечни прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  2. Честита Нова година, Дианка!!! Нека 2013 влезе в домовете ни със здраве, радост и любов! Нека я посрещнем с усмивка, да я изживеем с любов и да я изпратим с успехи! За много години!
    *Рулото е великолепно!

    ОтговорИзтриване
  3. Честита Нова Година, Дианче! Да е мирна, весела, щастлива, здрава и благодатна! Рулото е много ефектно! И аз си записах предложението от Ина, а сега и този солен вариант. Благодаря ти за идеята!

    ОтговорИзтриване
  4. Честита Нова година, Дианка! Здраве, щастие и сбъднати мечти за цялото семейство! ♥ ♥ ♥

    ОтговорИзтриване
  5. Честита Нова година, Дианка!
    Здрава, щастлива и много по-добра да е!
    А рулото е страхотно :) Пак да кажа. Изключително много ме примамва и ми се ще да го направя през следващите дни. САмо да доядем от празниците :))

    ОтговорИзтриване
  6. Честита Нова Година! Нека тя бъде по-успешна от старата и да е изпълнена с много здраве, късмет и щастливи мигове!!!
    изглежда страхотно

    ОтговорИзтриване
  7. Мили приятели благодаря ви от сърце за добрите пожелания! Честита 2013 година и на вас! Дано ви донесе здраве и късмет. Да е по-добра, по-успешна и усмихната. Прегръщам ви!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар