И днес имам гост и то какъв :). Много е трудно да представиш човек като нея и първата асоциация, която ми дойде на ум е Храна за мой'те канибали. Досетих те се, нали, днес ми е на гости Пепи Стоева. Едва ли има някой, който не е влизал в нейното виртуално кътче или не е чел темата и тук. И двете места са изпълнени с разнообразни рецепти за всеки вкус. Аз лично, често надничам и изпробвам различни рецепти, винаги с отличен резултат. Обожавам нейната риба в маслено лимонов сос
* Изваждат се да се отцедят на кухненска хартия.
а и пилето по гръцки, честичко похапваме у дома
А за Пепи какво да ви кажа, вероятно всеки от вас има впечатления и няма да ви кажа нищо ново. Земна, енергична, добра /това качество много ценя, защото в наши дни е на изчезване/, готова винаги да помага. Радвам се че я познавам лично.
Мила Пепи безкрайно благодаря, че прие поканата ми. За мен е чест да ми бъдеш гост!
Приятно ми е да бъда един от гостите на Дианка. Блога и преди няколко дни празнува годинка, а тя продължава да пише в него със същото желание и споделя нови рецепти (в голямата част сладки) , на което много се радвам.
Много обичам да каня гости в блога си, обаче когато стане дума аз да гостувам (където и да е – блог или на живо) изпадам в тих ужас. Нищо не ми харесва; изведнъж ми секват идеите, които съм набелязала да направя; ако пък нещо ново приготвя – то не ми се струва добро, че да ида с него на гости. Ами точно такъв е случая с поканата на Диди. Сигурно месец мина...
Дидка, много се извинявам за закъснението. Като компенсация обаче съм направила и сладки, тъкмо е сезона на голямото предколедно сладкоправене.
1 ч.ч. леща*
1 малък морков или 1 с.л. универсална подправка
1 ч.ч. ситно нарязано прошуто**
1 ч.ч. ситно нарязан праз лук
2 белтъка
2 скилидки чесън (пасирани)
2 с.л. галета
щипка риган
и още:
олио за пържете
галета, брашно и царевичен грис - 3/2/1 части.
*чашата е от 240 мл
** Може и без прошуто, но то придава пикантен аромат. Може да се замести с пикантна наденица.
Приготвяне:
* Лещата се сварява до готовност, заедно с моркова, или универсалната подправка. Или и двете J
* Лещата се сварява до готовност, заедно с моркова, или универсалната подправка. Или и двете J
* Отцежда се хубаво. (Тук може да си сварите повече леща – голямата част за леща-чорба, а за кюфтетата трябва около чаша и половина в сварен, отцеден вид.)
* Намачква се с вилица, прибавят се останалите продукти и всичко обърква добре с лъжица.
* С мокри ръце се взема от сместа ( по една лъжица) и се оформят топчета, които се овалват в смесените брашно, галета, грис.
* Сплескват се и оставят на хартия, докато се приготвят всички.
* Пържат се в загрятата мазнина от двете страни до зачервяване.
***Кюфтета са вкусни прясно изпържени. Ако сместа е повече, приберете оформените и оваляни в брашно топчета в кутия и изпържете непосредствено преди поднасянето им. Вместо пържене могат да се изпекат в намаслена тава или на хартия за печене в предварително загрята фурна.
100 гр. масло
100 мл. олио
100 гр. мас
100 гр. захар
250 гр. кисело мляко
1 ч.л. сода за хляб
100 гр. нишесте
около 650 гр. брашно (~4 ч.ч. )
2 мандарини - накиснати в гореща вода на два пъти за по 10 мин.
50 мл. ликьор (бадемов)
2 пакета локум – от дългите, по 300 гр. (от втория остава J
Приготвяне:
* Кората на мандарините се настъргва на ситно ренде – само оранжевата част. Излиза около 2 пълни супени лъжици. Почистват се от бялата част и вътрешността изяжда J
* Настърганата кора се залива с ликьора.
* Настърганата кора се залива с ликьора.
* Размекнатите мас и масло и олиото и разбъркват (с тел за яйцата или вилица)
* Прибавят се последователно захарта, киселото мляко със содата и мандариновата кора.
* Брашното се смесва с нишестето и прибавя към маслената смес на 3-4 пъти.
* Меси се тесто, което не лепне по ръцете. Събира се на топка и прибира в камерата на хладилник за 15 мин.
* Следва най-трудната част J рязането на локума на ивици. Най-лесно става с намокрен в гореща вода нож, или потопен в брашно. Така локума не лепне много по него.
* Тестото се разточва на плот (ако лепне по него се поръсва с брашно – аз поръсих едната половина, другата беше още по-добре охладена) на кора с дебелина 2-3 мм.
* В единия край се поставят ивиците локум. Завива се напред - 1,5 - 2 пъти; отрязва се полученото тънко, дълго рулце.
* То от своя страна се нарязва напречно на малки рулца, дълги по 3-4 см.
* То от своя страна се нарязва напречно на малки рулца, дълги по 3-4 см.
* Нареждат се в НЕнамаслена тава (или на хартия за печене).
* Тавата се прибира за 30-40 мин. в хладилник. (или за 10-15 в камерата).
* Пекат за около 12-15 мин. в предварително загрята на 200* фурна - или до съвсееем бледо порозовяване.
* Тавата се изважда и пуричките веднага овалват (или поръсват) в пудра захар.
* Тавата се прибира за 30-40 мин. в хладилник. (или за 10-15 в камерата).
* Пекат за около 12-15 мин. в предварително загрята на 200* фурна - или до съвсееем бледо порозовяване.
* Тавата се изважда и пуричките веднага овалват (или поръсват) в пудра захар.
Дианка,гостенката е чудесна, както винаги се е представила на ниво!
ОтговорИзтриванеПепи ,уважавам твоето местенце,което изобилства от вкусни рецепти!
Всички са добре описани и поднесени с вкус!
Поздравявам ви и двете за вложения ентусиазъм и труд,удоволствие е да ви посещавам!
Желая ви весели празници!
Прекрасна си, Пепи :)
ОтговорИзтриванеХубаво предколедно настроение и за двете ви!
Дианче, честита ти гостенка! И то каква! Пепчо е пълна с оригинални идеи и тук пак ме впечатли с вкусните си рецепти! Поздрави и хубав ден!
ОтговорИзтриванеДиди,поздравления за госта и домакинята!Вие просто сте неуморни-пълни с нестихващи кулинарни идеи, коя от коя по-вкусни!Сърдечна прегръдка и весели празници!
ОтговорИзтриванеПоздравления, Диана за гостенката! Наистина е трудно да опишеш Пепи само с няколко думи!
ОтговорИзтриванеПепи, никога не съм правила кюфтета от леща, само от боб, за които не таях големи надежди да ми харесат, а се случи обратното. Сега с тая леща, особено с бекончето и праза(вместо лук) много ме блазниш! Но това не е нещо ново, де - ти си майстор изкусител по природа! Пък и тези уханни локумки.... как да не прегреша, кажи? :))
Комплименти и за двете дами! Прегръщам ви силно, милички!
Страхотни сте дами! Прекрасни гостенка и домакиня! Пепи, както винаги се е представила на ниво, дали на гости, дали в нейният вкусен блог, при нея винаги всичко е на макс! Поздравявам ви!
ОтговорИзтриванеРадвам се ,че ви харесва предложението с лещените кюфтенца, дами!
ОтговорИзтриванеХубаво предколедно настроение и на вас и весели празници!
Дидка, благодаря сърдечно за поканата :)
Диди и Пепи,едни от моите любими момичета!
ОтговорИзтриванеСтрахотен тандем и гостуване днес!
Пепи,ти да зациклиш чак не го вярвам,ама отциклянето добре ти се е получило,гледай какви арни кюфтенца,а за локумките мога само да кажа,че много,много ми харесват!Прегръдки и за двечките изпращам от сърце!
И домакинята и гостенката са на ниво!
ОтговорИзтриванеВесели празници, милички!
Още от първаата снумка я познах! Сладурки сте вие!
ОтговорИзтриванеДианче, прекрасна гостенка имаш!
ОтговорИзтриванеПепи, не бих се сетила да сложа в кюфтетата от леща месо :) Хубава идея :)
Поздрави и за двете ви и прекрасен ден!