Гости

И днес имам гост и то какъв :). Много е трудно да представиш човек като нея и първата асоциация, която ми дойде на ум е Храна за мой'те канибали. Досетих те се, нали, днес ми е на гости Пепи Стоева. Едва ли има някой, който не е влизал в нейното виртуално кътче или не е чел темата и тук. И двете места са изпълнени с разнообразни рецепти за всеки вкус. Аз лично, често надничам и изпробвам различни рецепти, винаги с отличен резултат. Обожавам нейната риба в маслено лимонов сос
а и пилето по гръцки, честичко похапваме у дома
 А за Пепи какво да ви кажа, вероятно всеки от вас има впечатления и няма да ви кажа нищо ново. Земна, енергична, добра /това качество много ценя, защото в наши дни е на изчезване/, готова винаги да помага. Радвам се че я познавам лично.

     Мила Пепи безкрайно благодаря, че прие поканата ми. За мен е чест да ми бъдеш гост!

Приятно ми е да бъда един от гостите на Дианка. Блога и  преди няколко дни  празнува годинка,  а тя продължава да пише в него със същото желание и споделя нови рецепти (в голямата част сладки) , на което много се радвам.     
     Много обичам да каня гости в блога си, обаче когато стане дума аз да гостувам (където и да е – блог или на живо) изпадам в тих ужас.  Нищо не ми харесва; изведнъж ми секват идеите, които съм  набелязала да направя; ако пък нещо  ново приготвя – то не ми се струва добро, че да ида с него на гости.  Ами точно такъв е случая с поканата на Диди. Сигурно месец мина...
     Дидка, много се извинявам  newsm51  за закъснението. Като компенсация обаче съм направила и сладки, тъкмо е сезона на голямото предколедно сладкоправене.  



Кюфтета от леша с прошуто

Продукти:
1 ч.ч. леща*
1 малък морков или 1 с.л. универсална подправка

1 ч.ч. ситно нарязано прошуто**
1 ч.ч. ситно нарязан праз лук
2 белтъка
2 скилидки чесън  (пасирани)
2 с.л. галета
щипка риган

и още:
олио  за пържете
галета, брашно и царевичен грис  - 3/2/1 части.

*чашата е от 240 мл
** Може и без прошуто, но то придава  пикантен аромат. Може да се замести с  пикантна наденица.

Приготвяне:
* Лещата се сварява до готовност, заедно с моркова, или универсалната подправка. Или и двете J
* Отцежда се хубаво. (Тук може да си сварите повече леща – голямата част за леща-чорба, а за кюфтетата трябва около чаша и половина  в сварен, отцеден вид.)
* Намачква се с вилица, прибавят се останалите продукти и всичко обърква добре с лъжица.
* С мокри ръце  се взема от сместа  ( по една лъжица) и се оформят топчета, които се овалват в смесените брашно, галета, грис.
* Сплескват се и оставят на хартия, докато се приготвят всички.
* Пържат се в загрятата мазнина от двете страни до зачервяване.
* Изваждат се да се отцедят на кухненска хартия.
* Сервират се със салата по желание, J но задължително с млечно-чеснов сос.
***Кюфтета са вкусни прясно изпържени.  Ако сместа е повече, приберете оформените и оваляни в брашно топчета в кутия и изпържете непосредствено преди поднасянето им.  Вместо пържене могат да се изпекат  в намаслена тава или на хартия за печене в предварително загрята фурна.

Локумки с аромат на мандарини

Продукти:
100 гр. масло
100 мл. олио
100 гр. мас
100 гр. захар
250 гр. кисело мляко
1 ч.л. сода за хляб
100 гр. нишесте
около 650  гр. брашно (~4 ч.ч. )
2 мандарини  - накиснати в гореща вода на два пъти за по 10 мин.
50 мл. ликьор (бадемов)

2 пакета локум – от дългите, по 300 гр. (от втория остава J

Приготвяне:
* Кората на мандарините се настъргва на ситно ренде – само оранжевата част.  Излиза около 2 пълни супени лъжици. Почистват се от бялата част и вътрешността изяжда J  
* Настърганата кора се залива с ликьора.
* Размекнатите  мас и масло и олиото и разбъркват (с тел за яйцата или вилица)
* Прибавят се последователно захарта, киселото мляко със содата и мандариновата кора.
* Брашното се смесва с нишестето и прибавя към маслената смес на 3-4 пъти.
* Меси се тесто, което не лепне по ръцете. Събира се на топка и прибира в камерата на хладилник за 15 мин.
* Следва най-трудната част J рязането на локума на ивици. Най-лесно става с намокрен в гореща вода нож, или потопен в брашно. Така локума не лепне  много по него.
* Тестото се разточва на плот (ако лепне по него се поръсва с брашно – аз поръсих едната половина, другата беше още по-добре охладена) на кора с дебелина 2-3 мм.
* В единия край се поставят ивиците локум. Завива се  напред - 1,5 - 2 пъти; отрязва се полученото тънко, дълго рулце.
* То от своя страна се нарязва  напречно на малки рулца, дълги по 3-4 см.
* Нареждат се в НЕнамаслена тава (или на хартия за печене).
* Тавата се прибира за 30-40  мин. в хладилник.  (или за 10-15 в камерата).
* Пекат за около 12-15 мин.  в предварително загрята на 200* фурна  - или до  съвсееем бледо порозовяване.
* Тавата се изважда и пуричките веднага овалват (или поръсват) в пудра захар.



 

Коментари

  1. Дианка,гостенката е чудесна, както винаги се е представила на ниво!
    Пепи ,уважавам твоето местенце,което изобилства от вкусни рецепти!
    Всички са добре описани и поднесени с вкус!
    Поздравявам ви и двете за вложения ентусиазъм и труд,удоволствие е да ви посещавам!
    Желая ви весели празници!

    ОтговорИзтриване
  2. Прекрасна си, Пепи :)
    Хубаво предколедно настроение и за двете ви!

    ОтговорИзтриване
  3. Дианче, честита ти гостенка! И то каква! Пепчо е пълна с оригинални идеи и тук пак ме впечатли с вкусните си рецепти! Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  4. Диди,поздравления за госта и домакинята!Вие просто сте неуморни-пълни с нестихващи кулинарни идеи, коя от коя по-вкусни!Сърдечна прегръдка и весели празници!

    ОтговорИзтриване
  5. Поздравления, Диана за гостенката! Наистина е трудно да опишеш Пепи само с няколко думи!
    Пепи, никога не съм правила кюфтета от леща, само от боб, за които не таях големи надежди да ми харесат, а се случи обратното. Сега с тая леща, особено с бекончето и праза(вместо лук) много ме блазниш! Но това не е нещо ново, де - ти си майстор изкусител по природа! Пък и тези уханни локумки.... как да не прегреша, кажи? :))
    Комплименти и за двете дами! Прегръщам ви силно, милички!

    ОтговорИзтриване
  6. Страхотни сте дами! Прекрасни гостенка и домакиня! Пепи, както винаги се е представила на ниво, дали на гости, дали в нейният вкусен блог, при нея винаги всичко е на макс! Поздравявам ви!

    ОтговорИзтриване
  7. Радвам се ,че ви харесва предложението с лещените кюфтенца, дами!
    Хубаво предколедно настроение и на вас и весели празници!
    Дидка, благодаря сърдечно за поканата :)

    ОтговорИзтриване
  8. Диди и Пепи,едни от моите любими момичета!
    Страхотен тандем и гостуване днес!
    Пепи,ти да зациклиш чак не го вярвам,ама отциклянето добре ти се е получило,гледай какви арни кюфтенца,а за локумките мога само да кажа,че много,много ми харесват!Прегръдки и за двечките изпращам от сърце!

    ОтговорИзтриване
  9. И домакинята и гостенката са на ниво!
    Весели празници, милички!

    ОтговорИзтриване
  10. Още от първаата снумка я познах! Сладурки сте вие!

    ОтговорИзтриване
  11. Дианче, прекрасна гостенка имаш!
    Пепи, не бих се сетила да сложа в кюфтетата от леща месо :) Хубава идея :)
    Поздрави и за двете ви и прекрасен ден!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар