Продукти:
5 котлета от акула
4с.л. бадемово брашно
2с.л. масло + още 1с.л.
2с.л. зехтин
малко бяло вино за деглазация на тигана, не го мерих, налях на око, но мисля около 30-40мл. да беше:)
200мл. зеленчуков бульон
сока на един лимон
2с.л горчица /аз ползвах люта горчица/
1с.л. мед
сол, бял пипер, девесил
Котлетите подсушете добре и посолете. Оставете да престоят така около половин час, за да поеме солта. Оваляйте ги в бадемовото брашно. Загрейте в подходящ тиган 2с.л. масло със зехтина. Изпържете котлетите от двете страни, да станат златисти. Извадете ги и налейте в тигана бялото вино. Оставете да ври около минутка и долейте бульона и прясно изцедения лимонов сок. Овкусете с пипера и девесила и оставете да къкри на среден огън около 5 мин. или докато се редуцира на половина течността.
Разбъркваме горчицата и меда да се смесят добре. Дръпваме тигана от огъня и добавяме горчицата, разбъркваме добре. Прибавяме и останалото масло. Връщаме на огъня и когато започне да къкри, разбъркваме и връщаме котлетите. Оставяме така да се готвят около 5 мин. и сервираме.
Да ви е сладко!
*Подберете тиган, който да събере всичките рибни парчета наведнъж, защото при пърженето падат частици от бадемовото брашно и прегарят /както се получи при мен :)/. Не че е особено лошо, но няма вид ястието.
Тази рецепта е взаимствана от чудната Риба с маслено лимонов сос, която Пепи преди време предложи. Пепи благодаря за рецептата, винаги е с отличен резултат. При мен мааалко променена за разнообразие :), но и този вариант се получи добре.
5 котлета от акула
4с.л. бадемово брашно
2с.л. масло + още 1с.л.
2с.л. зехтин
малко бяло вино за деглазация на тигана, не го мерих, налях на око, но мисля около 30-40мл. да беше:)
200мл. зеленчуков бульон
сока на един лимон
2с.л горчица /аз ползвах люта горчица/
1с.л. мед
сол, бял пипер, девесил
Котлетите подсушете добре и посолете. Оставете да престоят така около половин час, за да поеме солта. Оваляйте ги в бадемовото брашно. Загрейте в подходящ тиган 2с.л. масло със зехтина. Изпържете котлетите от двете страни, да станат златисти. Извадете ги и налейте в тигана бялото вино. Оставете да ври около минутка и долейте бульона и прясно изцедения лимонов сок. Овкусете с пипера и девесила и оставете да къкри на среден огън около 5 мин. или докато се редуцира на половина течността.
Разбъркваме горчицата и меда да се смесят добре. Дръпваме тигана от огъня и добавяме горчицата, разбъркваме добре. Прибавяме и останалото масло. Връщаме на огъня и когато започне да къкри, разбъркваме и връщаме котлетите. Оставяме така да се готвят около 5 мин. и сервираме.
Да ви е сладко!
*Подберете тиган, който да събере всичките рибни парчета наведнъж, защото при пърженето падат частици от бадемовото брашно и прегарят /както се получи при мен :)/. Не че е особено лошо, но няма вид ястието.
Тази рецепта е взаимствана от чудната Риба с маслено лимонов сос, която Пепи преди време предложи. Пепи благодаря за рецептата, винаги е с отличен резултат. При мен мааалко променена за разнообразие :), но и този вариант се получи добре.
Обичам риба и ми се струва, че така приготвена, много би ми допаднала! Хубав и усмихнат ден, Диди! :))
ОтговорИзтриванеБлагодаря Дани! Много е вкусна така приготвена, опитай :)
ИзтриванеПоздрави!
Дианче, акула никога не съм яла и сега тези твои парченца ме изкушиха.:)
ОтговорИзтриванеПрекрасен ден !
Зиче при мен тази риба, при топлинна обработка, се получава винаги стегната, не се разпада, а е и толкова вкусна ммм.. :))
ИзтриванеБлагодаря ти, че намина!
Хубав ден и на теб!
Естествено, че трябва да има разнообразие, Дианка :)
ОтговорИзтриванеИ точо сутринта ровейки в един шкаф, видях, че имам едно малко бурканче с бадемово брашно; познай как ще го използвам за риба. Пък и домашна горчица имам :) Много апетитни парчета, как да им устои човек!
Пепи много ми хареса панировката с бадемово брашно. Като се препече в тигана има един много приятен вкус. Опитай сигурна съм, че ще ти хареса. А твоята горчица ще пробвам непременно!!!
ИзтриванеПоздрави и хубави почивни дни!
Преди мнооого години :) съм яла един единствен път на почивка във Варна пържена акула! По-вкусна риба не съм опитвала /или поне така ми се е сторило тогава/. А приготвена по горния начин ще е страшно апетитна!
ОтговорИзтриванеДиана, поздравления!
Благодаря Тилия! Акулата си е разкошна риба спор няма, малко скъпичка, но си струва човек да опита :)
ИзтриванеПоздрави и хубави почивни дни!