събота, 1 септември 2012 г.

И да похапнем ... Маслени сладки с ябълки, кокос и стафиди


Продукти:
за тестото:
1 жълтък
1/2 ч.ч. кисело мляко
1ч.ч. меко масло
2 1/2 ч.ч. брашно

за плънката:
2 средно големи ябълки или една голяма
3-4 с.л. захар /зависи от това колко обичате да ви е сладко
щипка канела
2с.л. кокосови стърготини
1 с.л. стафиди

1 белтък за намазване
пудра захар за поръсване

Първо направете тестото. Смесете маслото и брашното и мачкайте с пръсти докато се получат трохи. Отделно разбийте жълтъка и киселото мляко. Смесете ги с брашното и омесете тесто. Оставете тестото да си почине в хладилника поне 2 часа /най-добре цяла нощ/.
За плънката настържете ябълките на ситно ренде, добавете захарта и стафидите и гответе на слаб огън до омекване на ябълките. Прибавете канелата и кокоса и гответе още около минута-две.
Извадете тестото от хладилника. Върху набрашнен плот разточете кора с дебелина около 3-4 мл. Изрежете кръгчета, сложете от плънката в средата и затворете кръгчето като мида. Притеснете добре краищата, за да не се отвори при печенето и да не изтече плънката. Намажете сладките с разбит белтък. Печете в предварително загряла на 190 градуса фурна за 15-20 минути. Извадете от фурната и още топли поръсете с пудра захар.
Да ви е сладко! 

Идеята дойде от тук.

3 коментара:

  1. Канела,ябълки и кокос - любимата ми комбинация.Страхотно предложение.

    П.С: купичката е уникална ! :D

    ОтговорИзтриване
  2. Много са готини! Непременно ще ги направя!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...