понеделник, 20 август 2012 г.

И да похапнем ... Пилешки хапки в гъбен сос

Рецептата, която ще ви предложа, не е нищо ново. Това е едно ястие, което в моя дом се хапва често, тъй като се приготвя бързо и лесно. Обикновено след натоварения ден, а след това и залата се прибирам след 19,30 и трябва бързо да се мисли за вечеря. Ястия от този тип "бързо, лесно, вкусно" ми се притичат на помощ. Затова реших, че все пак трябва да ги включа в рецептурника на блога. Та ето и рецептата:

Продукти:
2 пилешки филета /тип "Пеперуда"/
4 големи гъби
2 с.л. масло
1 с.л. зехтин
20мл. бяло вино
сол, черен пипер, кимион, мащерка, магданоз или подправка по ваш избор и вкус
2 с.л пшенично нишесте 
Филетата измийте, подсушете добре и нарежете на парчета. В подходящ съд с капак загрейте маслото и зехтина, прибавете пилешките хапки и пържете докато се зачервят от всички страни. Извадете ги и залейте тигана с виното. Оставете течността да се изпари на половина. Върнете месото обратно в тигана, прибавете гъбите, намалете огъня и оставете всичко под капак да се задуши за няколко минути. Налейте около 100мл. /ако искате повече сос, количеството може да е повече/ вода или пилешки бульон, подправете със сол, черен пипер и кимион. Сложете две клонки прясна мащерка и отново захлупете и оставете да къкри на тих огън докато течността се редуцира на половина. Разтворете нишестето в малко вода и на тънка струйка добавете към ястието. Разбъркайте и оставете за няколко минути на огъня, за да се сгъсти соса. Поръсете готовото ястие със ситно нарязан магданоз и.... Да ви е сладко!

15 коментара:

  1. Дидка, бързо и вкусно предложение!
    Ако имаш и малко топено сиренце да пуснеш...
    Поздрави и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани слагам понякога, когато се е получил повечко сос. Наистина става божествено :)
      Поздрави!

      Изтриване
  2. Прелестна гозбичка,Диди,и аз много я харесвам!Също и със свинско месце,но то иска малко повече време.
    Много усмихната седмица пожелавам! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И у дома се харесва със свинско, но така е иска повечко готвене.
      Поздрави!

      Изтриване
  3. Много апетитно и най-вече бързо:) Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  4. Диди,много е вкусно днес при теб!Поздравления:)))))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Миленка!
      Поздрави и хубави почивни дни!

      Изтриване
  5. Дианка,
    и аз съм почитател на идеите:бързо лесно, вкусно;) С многобройната си челяд няма как иначе да е;)Твоето е много хубаво!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мъх благодаря ти!
      Поздрави и хубави почивни дни!

      Изтриване
  6. Прекрасно ястие, Диди. Много е вкусно и неустоимо. Аз правя същото, но в повечето случаи с пуешко месо и също винаги с царевично или картофено нишесте, заради алергията ми към пшениченото брашно.

    Прегръдки, Диди и прекрасен вторник.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Вени! И аз предпочитам нишастето, незнам защо повече ми харесва :)
      Прегръдки и за теб и една хубава спокойна събота!

      Изтриване
  7. Много обичам такива ястия, особено това е неустоимо вкусно! Лека вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Кате!
      Поздрави и прегръдки!

      Изтриване
  8. Ох, както съм гладна ще захапя монитора. :)
    Любимо съчетание и наистина бързо и лесно за приготвяне.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...