Това плетено хлебче открих в блога на Роси /Кулинарен елексир/. Изглеждаше толкова въздушно и хрупкаво, че ми се прииска веднага да си отчупя от него :). Правя го вече няколко пъти и много се хареса на домочадието. Ще го споделя и с вас.
Продукти:
2 яйца
1/2 кубче мая /20г/
150 мл кисело мляко
100 мл прясно мляко
1 с.л. сол
1 с.л. захар
2 с.л зехтин
около 1/2 кг брашно
ситно нарязан магданоз
сух бял риган
червен пипер
настърган кашкавал
натрошено сирене
ситно нарязана шунка или бекон
1/2 с.л. олио
1/2 с.л. прясно мляко
семена - при мен бяха макови и сусамови
Леко затоплете прясното мляко и в него разтворете маята. Прибавете 1 яйце и 1 белтък, киселото мляко, солта, захарта и зехтина. Омесете меко тесто. Разделете го на три еднакви топки. Всяка топка разточете на овална кора и подредете плънката. При мен плънката беше:
- магданоз и кашкавал
- сирене и червен пипер
- бял риган и шунка /това съм пропуснала да снимам :)/
Навийте на стегнат фитил. Слетете трите фитила на плитка, като за козунак и подредете в правоъгълна форма за кекс, която предварително е застлана с хартия за печене. Покрийте и оставете да втаса за около час или докато удвои обема си.
Смесете останалия жълтък с олиото и млякото и намажете втасалия вече хляб. Поръсете със семената.
Печете хляба в загряла на 180 градуса фурна до готовност.
Да ви е сладко!
Продукти:
2 яйца
1/2 кубче мая /20г/
150 мл кисело мляко
100 мл прясно мляко
1 с.л. сол
1 с.л. захар
2 с.л зехтин
около 1/2 кг брашно
ситно нарязан магданоз
сух бял риган
червен пипер
настърган кашкавал
натрошено сирене
ситно нарязана шунка или бекон
1/2 с.л. олио
1/2 с.л. прясно мляко
семена - при мен бяха макови и сусамови
Леко затоплете прясното мляко и в него разтворете маята. Прибавете 1 яйце и 1 белтък, киселото мляко, солта, захарта и зехтина. Омесете меко тесто. Разделете го на три еднакви топки. Всяка топка разточете на овална кора и подредете плънката. При мен плънката беше:
- магданоз и кашкавал
- сирене и червен пипер
- бял риган и шунка /това съм пропуснала да снимам :)/
Навийте на стегнат фитил. Слетете трите фитила на плитка, като за козунак и подредете в правоъгълна форма за кекс, която предварително е застлана с хартия за печене. Покрийте и оставете да втаса за около час или докато удвои обема си.
Печете хляба в загряла на 180 градуса фурна до готовност.
Чудесно е , Дидка!Гледах го при Роси и твоето е също толкова изкусително!
ОтговорИзтриванеБлагодаря Траянка!
ИзтриванеТака ми се иска да изпека едно толкова вкусно хлебче като твоето,но тези пусти жеги...Но ще трябва сутрин рано.Различни аромати,ядки...
ОтговорИзтриванеХубав ден,Дани!
Живе при мен фурната е на остъклена тераса и жегите не ме морят ;)Благодаря ти! Хубав ден и на теб!
ИзтриванеДиди,и тук да кажа,че много се зарадвах,че и ти опита тази рецепта,която пък аз си харесах от Бети!Разкошно е хлебчето,с правилна плетеничка и богата плънка,просто прелест!Сега му е времето за месене,че всичко втасва за нула време,нали?!
ОтговорИзтриванеБлагодаря,за доверието и че сподели отзиви и снимки с нас!
Прегръдки!
Роси много обичам такива тестени нещица, но изобщо не успявам с приготвянето им. От скоро се опитвам да меся и няма да крия първите няколко опита бяха пълен провал. А хлебчето е разкошотийка. Правих го още веднъж, получи се още по-въздушно. Пак благодаря за рецептата и на Бети и на теб.
ИзтриванеЦелувки и прохладен петък!
Диана, радвам се, че ти е харесало хлебчето! Получило се е страхотно и при теб!
ОтговорИзтриванеПрегръдки!
Благодаря Бети! Радвам се, че намина :)
Изтриване