И да похапнем ... Кифлички с мед

Тези страхотни кифлички видях в блога на Русанка. Много ми хареса името "Кифлички с пчелен мед". Правила съм различни кифлички - с кашкавал, със сирене, с локум, с различни сладка, но с мед не бях и чувала. Рецептата ме грабна и реших да ги пробвам. Получиха се много вкусни и ароматни кифлички, които се ометоха за кратко време :))). 
Ето и рецептата: 

Продукти:
1/2 ч.ч. кисело мляко
1/2 ч.ч. вода
1/3 к.ч. захар
1/2 кубче мая
1/4 ч.ч. олио
2 яйца
1 малка щипка сол
брашно за меко тесто

мед за намазване
още захар за поръсване на кифлите

От водата и киселото мляко правим айран, който леко загряваме. В него разтваряме маята, заедно със захарта и солта. Добавяме олиото и яйцето и разбъркваме. Омесваме меко тесто. Оставяме го да втаса около час. Втасалото тесто разделяме на две топки. Всяка разточваме на кръг с дебелина около 1 см. 

Разделяме кръга на 16 еднакви триъгълника. Всеки триъгълник мажем с течен мед и навиваме на кифлички. Подреждаме ги в тава предварително покрита с хартия за печене, като оставяме разстояние между тях.
Оставяме ги да си починат около 30 мин. Мажем ги с разбито яйце и поръсваме обилно със захар. Кифличките печем в загряла на 200гр. фурна до готовност.
Направих няколко и със солена плънка. Тях вместо със захар поръсих със сусам.


Да ви е сладко!

Коментари

  1. Дианка, тези кифлички са големи кукли! Гледай ги какви са чаровни, толкова добре си ги оформила, а като гледам какви са пухкавелки... Супер са!

    ОтговорИзтриване
  2. Диди, и при нас ще бъдат ометени за отрецателно време-само като ги гледам и ми се прииска да запретна ръкавите-чудни са!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Чудесни са,Диди и толкова правилно навъртяни,като истински майстор пекар си ги докарала!И аз отбелязах при Роси,че с мед не съм опитвала.Много са пухкави и твоите!

    ОтговорИзтриване
  4. Откога не съм правила кифлички...
    Чудни си ги навила, Диана, като за каталог! И съм убедена във вкусът им! Поздравления!
    Хубав, летен ден ти желая! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Мамини сладки пухкавелки! Ама така сладко са се наредили, че нямам думи! Страхотни са!

    ОтговорИзтриване
  6. Кате, Живе, Роси, Ирма, Габи благодаря ви момичета! Много ме зарадваха вашите добри коментари. Прегръщам ви силно и ви пожелавам хубава и спокойна неделя!

    ОтговорИзтриване
  7. Изглеждат страхотно!Но искам да попитам като се пекат,медът не изтича ли върху хартията за печене,независимо,че е малко?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Анонимен! Медът не е много и не изтича, така че давай смело :).
      Благодаря, че намина. Хубава вечер!

      Изтриване

Публикуване на коментар