И да похапнем ... Парфе


Парфето е моят любим десерт. Когато бях малка бабата на моя приятелка го приготвяше в чашки с много плодове и ядки. Много ми харесваше. Запазила съм спомена за вкуса на този десерт и до днес не съм яла като нейното парфе. Рецептата, която ви предлагам се доближава най-много до парфето от моето детство. Оставих го по-креместо, защото на нас така ни харесва.

за блата:
2 яйца
4 с.л. захар
4 с.л. брашно
2 с.л. олио
ванилия

за парфето:
500 г. квасена сметана
200 мл. течна сметана
1/2 пакетче желатин /5г./ - с това количество желатин се получава по-креместо парфето; ако го предпочитате по-твърдо сложете 1 пакетче желатин
1 ч.ч. захар

за желирания слой:
плодове от компот - аз използвах един компот от личи и един от мандарини
1 ч.ч. сок от компот /аз използвах този на мандарината, по-ароматен ми се стори :)/
2-3 с.л. захар
1/2 пакетче желатин /5г./


Разбийте яйцата със захарта до бял крем. Прибавете олиото и ванилията. Пресейте брашното и внимателно го смесете с яйчната смес с помоща на силиконова шпатула или дървена лъжица. Изпечете блата за около15-20 мин. или до готовност в предварително загрята фурна на 180 градуса. Извадете пандишпановата платка и оставете да изстине.
За парфето смесете квасената сметана със захарта и оставете настрани за да се разтопи захарта.
Разбийте течната сметана на твърд сняг.
Накиснете желатина в 3 с.л. студена вода и оставете около 10 мин. да набъбне. След това в микровълнова фурна или на водна баня го затоплете до течно състояние, но да не заври, защото желатина губи желиращите си свойства. Оставете леко да се охлади.
С телена бъркалка леко разбиваме квасената сметана, за да се убедим, че захарта се е стопила напълно, прибавете разбитата на твърд сняг течна сметана и желатина. Смесете добре.
Във форма за торта сложете блата, върху него разпределете парфето и приберете в хладилника за около час да се желира. Изваждете от хладилника и украсете с различни плодове. Аз имах компот от мандарини и личи и с това украсих.


За желирания слой смесете сока от компота и захарта и разбъркайте до стопяването на захарта. В получения захарен сироп накисваме желатина и го разтваряме по описаната по-горе процедура. Оставете да се охлади леко и разпределете върху плодовете. Оставяме в хладилник за поне 12 часа, за да се желира добре и си го хапваме с кеф :).
Да ви е сладко! 

Коментари

  1. Дианка, щом си казала да похапнем,да похапнем... При вида на това неустоимо изкушение и без покана бихме си похапнали... ;))))

    Прегръдки и много слънце и усмивки утре!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вени хапнахме си го и то с голямо удоволствие. Радвам се че и на теб допада. Прегръдки много и за теб и хубав неделен ден!

      Изтриване
  2. И на мен така ми харесва - креместо:) Просто неустоимо! И аз обичам парфета в чашка, а ти си му подложила и едно страхотно блатче, с което го правиш още по- вкусно!:) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Кате! И аз предпочитам в чашки с много ядки и плодове, но мъжете в къщи казаха на торта и нямаше как да не се съобразя с желанието им :)) Слънчеви поздрави и на теб и хубав неделен ден!

      Изтриване
  3. Много обичам парфета! Твоето малко екзотично с тези плодове, с удоволствие опитвам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Сонче!Много ароматно се получи с компота от мандарини ;).
      Хубав неделен ден!

      Изтриване
  4. И аз обичам по-креместо парфе. Чудно е твоето:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Кокона! Аз на по-креместото парфе му усещам вкуса, а това много желираното не ми е вкусно :)))
      Хубав неделен ден!

      Изтриване
  5. Още един върл фен на парфето в мое лице!Че и домашните ми много го тачат!Скоро не съм правила,Диди,но ти добре ми напомни,много ти е вкусно!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси благодаря ти! Ами той си е супер десер, как няма да сме му фенове :)))
      Слънчеви поздрави и хубав неделен ден!

      Изтриване
  6. Много хубаво парфе си спретнала, макар че аз не близвам:) Ще си гледкам твоето:) Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Траянка благодаря ти! Прегръдки и хубав неделен ден!

      Изтриване

Публикуване на коментар