И да похапнем ... Сочна торта с маскарпоне крем

Това е една доста стара рецепта, която отдавна не бях правила. Ровейки в старите тефтери и търсейки нещо сочно и сладко попаднах на нея. Ако обичате сочните десерти, то непременно я опитайте :)


1ч.ч.=220мл.

Продукти:
За блата:
5 яйца
1ч.ч. захар
1ч.ч. брашно
1 бакпулвер
ванилия


За соса:
1 ч.ч. захар
2 жълтъка
70гр. масло
1/2л. прясно мляко


За крема:
250гр. маскарпоне
около 60гр. масло
пудра захар на вкус /аз сложих 1/3 ч.ч./

За блата яйцата се разбиват с захарта до получаване на пухкав крем. Добавя се ванилията. Брашното и бакпулвера се пресяват и се прибавят към яйчната смес. Пече се в предварително застлана с пекарска хартия тава и в предварително загряла фурна на 180гр. за 30-40 мин. Готовия блат се оставя да изстине напълно.

За соса захарта се гори до получаване на карамел. Към нея се прибавя млякото и се оставя на слаб огън докато се стопи карамела напълно. Охлажда се, но не напълно. Полученото карамелено мляко трябва да е леко топло. Отделно се разбиват жълтъците с маслото и охладеното мляко се прибавя към тях. В дълбока тава се изсипва соса и в него се поставя изстиналия вече блат, който започва светкавично да „пие” от соса.

За крема се разбива маскартонето с маслото и захарта се нанася върху блата.
В оригиналната рецепта, която имам за крем се бият двата останали белтъка с 1/2ч.ч. захар, но аз не харесва суровите белтъци затова реших да направя друг крем, който се харесва у дома.


Коментари

  1. Разкош! Страхотно изглежда и непременно ще е вкусна щом има карамел и маскарпоне, няма начин да не ми хареса.
    Целувки!

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесна гостенка с още по-прекрасна торта!
    Сигурно заедно сте си я похапнали!
    Весели празници, Дианка!

    ОтговорИзтриване
  3. Разкошна тортичка, Диди. Така приятно сочна и прекрасно съчетани продукти, започнах да се облизвам... :))))
    Прегръдки, Диди и прекрасни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  4. Здравейте, тортичката наистина е разкошна, но когато я правих не успях да купя маскарпоне (нямаше в квартания магазин в момента) и я правих със заквасена сметана. Стана много хубава, вероятно с маскарпоне ще е много по-добра, но при липсата му може да се замени според мен и със заквасена сметана. Благодаря ви за рецептата, просто исках да споделя моя опит с нея :).

    ОтговорИзтриване
  5. О Галя толкова ме зарадва, балгодаря ти. Радвам се че тортата се е харесала и сподели опит. Идеята със заквасена сметана много ми допадна и непремено ще пробвам. Обещавам да споделя впечатления :). Поздрави и приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
  6. здравейте, това 1/2 л литър или лъжичка прясно мляко е ? предполагам литър, но аз да попитам все пак

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Да, правилно предполагате, количеството е "половин литър прясно мляко".
      Хубав ден!

      Изтриване
    2. Снощи направих тортата-получи се много вкусно, но понеже ме притесняваха жълтъците в соса- (без обработка, а и времето е много горещо) ги пропуснах.Мога да кажа,че се получи страхотно-толкова е сочна тортата-точно както на снимката :) поздрави

      Изтриване

Публикуване на коментар