сряда, 14 декември 2011 г.

И да похапнем... Тирамису


Аз обожавам десертите и винаги си хапвам с удоволствие, затова и първото ми предложение е вариант на торта Тирамису, който в къщи е на почит. Дано и на вас да допадне.



Продукти:

3 яйца
120г захар
500г маскарпоне
100мл. течна сметана
200г бишкоти или около 30бр.
½ ампула ромова есенция
хладко капучино /използвах разтворимо; първо направих една чаша от 200мл., не ми стигна и правих повторно още 200мл./
бял и тъмен шоколад за украса

Разбих течната сметана на твърд крем. Разделих белтъците от жълтъците. Разбих белтъците на сняг. Жълтъците заедно със захарта разбих добре до побеляване. Прибавих маскарпонето и продължих да разбивам до пълното стопяване на захарта. Прибавих и ромовата есенция. Постепенно към получения крем добавих сметаната, като разбърквах със силиконова шпатула /може и дървена/. По-същия начин добавих и белтъците. Получи се много ароматен и пухкав крем.
В правоъгълна тава редим бишкоти, които предварително потапям в капучиното, ред крем, пак ред бишкоти и пак крем. Оставих в хладилника за два часа да се охлади. Поръсих обилно със шоколадови стърготини.


2 коментара:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...