И да похапнем ... Царевичен хляб с тиквички

Продукти:
1/2ч.ч. масло
2 яйца
1/2 ч.ч. заквасена сметана
3с.л. захар /може и по-малко/
3/4ч.ч. царевично брашно
1 1/2 ч.ч. брашно за кекс /ако нямате заменете го с обикновено бяло брашно и 1 и 1/2ч.л. бакпулвер/
1/2 ч.л. самардала
1 средно голяма тиквичка
1 с.л. ситно нарязан копър
1/2 ч.ч микс от сирена /при мен бе от настъргано краве сирене и пармезан/
3 средно сварени яйца
по желание - 1 -2 скилидки чесън

Започнете с тиквичката, като отрежете двете и крайчета и нарежете 5-6 еднакви шайби с дебелина не повече от 1-2 мм. Останалата настържите на едро ренде. Оставете я да си отдели водата.
В подходящ съд стопете маслото на котлон. Когато започне да образува мехурчета намалете силата на огъня и продължете с готвенето докато, частиците отделили се на дъното на съда станат златисто кафяви или около 3-4 мин. Дръпнете от огъня, охладете около минута и пуснете в него скилидката чесън нарязана на филийки. Когато чесъна стане кафеникав извадете го. Целта на чесновата скилидка е да ароматизира маслото. Оставете маслото да се охлади. Изсипете в него царевичното брашно и бъркайте, като старателно обирате частиците по дъното на съда. Оставете настрани.
В друг съд разбийте яйцата и заквасената сметана. Прибавете самардалата, копъра, брашното и царевичното брашно с маслото и разбъркайте. Отцедете максимално водата от настърганата тиквичка и заедно със сирената ги добавете към кексовата смес. Разпределете половината в правоъгълна кексова форма покрита с хартия за печене. върху нея подредете едно до друго варените яйца и покрийте с останалата кексова смес. Отгоре наредете кръгчетата тиквички. Печете в загряла на 190 градуса фурна 60-65 мин. или до готовност.
Адаптирано от тук!

Коментари