Тази питка е онази пълнена питка на Илианка, която правя вече доста пъти и винаги с отличен резултат. Илианка както вече ти казах няколко пъти безкрайно благодаря за споделената рецепта :). Ето я и в мое изпълнение :)
Продукти:
100мл топла вода
1/2 кубче мая /21г/
100мл заквасена сметана
1 яйце
1 жълтък
1/2ч.л. захар
щипка самардала
брашно за меко тесто /около 400г/
за пълнежа:
150г заквасена сметана
150г колбас /може да е пушен шпеков или просто парче хубава шунка, а може и да се комбинира с любимите колбаси/
100г кашкавал
100г сирене
за намазване:
1 жълтък
50г масло
Разтворете маята със захарта в топлата вода. Разбийте яйцето, жълтъка и заквасената сметана. В подходящ съд смесете брашното и самардалата, направете кладенче в средата и изсипете вътре маята и яйчната смес. Омесете меко тесто. Покрийте с найлоново фолио и кърпа и оставете да втаса за около час.
Втасалото тесто се разточва на кръгла кора с дебелина около 5мм, намазва се щедро със заквасена сметана. Отгоре се поръсва колбаса, нарязан на ситно и със сиренето и кашкавала, настъргани на ситно ренде. Навиват се краищата навътре, като на галет, така че средата да остане отворена. Намазва се с разбития с малко прясно мляко жълтък и отгоре се покрива с масло на малки парченца.
Питката се пече върху хартия за печене в загряла на 180 градуса фурна.
Да ви е сладко!
Продукти:
100мл топла вода
1/2 кубче мая /21г/
100мл заквасена сметана
1 яйце
1 жълтък
1/2ч.л. захар
щипка самардала
брашно за меко тесто /около 400г/
за пълнежа:
150г заквасена сметана
150г колбас /може да е пушен шпеков или просто парче хубава шунка, а може и да се комбинира с любимите колбаси/
100г кашкавал
100г сирене
за намазване:
1 жълтък
50г масло
Разтворете маята със захарта в топлата вода. Разбийте яйцето, жълтъка и заквасената сметана. В подходящ съд смесете брашното и самардалата, направете кладенче в средата и изсипете вътре маята и яйчната смес. Омесете меко тесто. Покрийте с найлоново фолио и кърпа и оставете да втаса за около час.
Втасалото тесто се разточва на кръгла кора с дебелина около 5мм, намазва се щедро със заквасена сметана. Отгоре се поръсва колбаса, нарязан на ситно и със сиренето и кашкавала, настъргани на ситно ренде. Навиват се краищата навътре, като на галет, така че средата да остане отворена. Намазва се с разбития с малко прясно мляко жълтък и отгоре се покрива с масло на малки парченца.
Питката се пече върху хартия за печене в загряла на 180 градуса фурна.
Да ви е сладко!
Е, бива ли рано сугринта да показваш такива вусотии???
ОтговорИзтриванеИзглежда... как да изглежда? Много вкусна. Прекрасна е.
Благодаря Илианка! Питката е перфектна, ама ти си знаеш де :)), да не продължавам да се повтарям :)))
ИзтриванеПрегръдки!
Ехаа, каква питка, Дианче - ПРИКАЗНА! Отмъквам това, отрязаното парченце :)
ОтговорИзтриванеНа теб хубав и усмихнат ден!
Благодаря Снежи! Вземай,че бързо свършва :)))
ИзтриванеПрегръдки и усмихнат ден!
Тази питка е просто идеална... Цяло ястие си е, нещо като нашенски вариант на пицата. =)
ОтговорИзтриванеМного хубава се е получила, Дани, да ви е сладко!
Поздрави!
Така е Гери, идеална е :))). Наистина наподобява пица, но тестото е доста по-вкусно и мекичко.
ИзтриванеПрегръдки мила и усмихнат ден!
Чудесна питка и много добра идея!
ОтговорИзтриванеНе съм правила пълнена питка, ще пробвам.
Поздрави, Дианче, и хубав четвъртък!
Благодаря Мария! Пробвай непременно, ще ти хареса :))
ИзтриванеПоздрави и усмихнат ден!
И аз като Мимито не съм правила такава пълнена вкусотия,но смятам да поправя грешката си....Прекрасна закуска,обед или вечеря е тази богата пита,а пък и ти така си ни я представила Дианка,че просто човек е готов да загърби всякакви диети:))))))Поздравления:)!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти Миленка! Много зарибяваща е питката, наистина. А и като я опита човек веднъж трудно може да спре :)))
ИзтриванеПрегръдки мила и хубав ден!
Чудесна е станала!
ОтговорИзтриванеИ аз я опитах отдавна!
Хубави празници!
Дани благодаря! Тази питка стана много любима у дома и често се приготвя :)
ИзтриванеПоздрави и усмихнат ден!
Страхотна и много вкусна... сигурна съм!
ОтговорИзтриванеОстава само да опитам :)
Мммда наистина страхотна, бих казала даже любима у дома. Благодаря ти че хареса моето изпълнение :)
ОтговорИзтриване