Рецептата за тези чудесни мекички имам от моя колежка, та затова носи нейното име, да ми напомня :). Благодрности на Соня и леля Нели за споделената рецепта!!!
Продукти:
3 яйца
½ кубче мая /20г/
2с.л. олио
2с.л оцет
1 кофичка кисело мляко
1 кофичка от кисело мляко хладка вода
около 1,500кг брашно
щипка сол
Смесваме киселото мляко и водата, загряваме леко /но внимавайте да не стане горещо, трябва да се получи хладък разтвор/ и в тях разтваряме маята. Отделно разбиваме, яйцата, олиото и оцета. В голям съд, в който ще омесваме тестото, пресяваме брашното, заедно със солта. Правим кладенче в средата и изливаме маята. Леко с пръсти започваме да бъркаме като вземаме по малко брашно до образуването на лепкава каша. Тогава добавяме яйчната смес и омесваме меко тесто. Намазваме една торбичка с олио и прибираме в нея тестото. Оставяме в хладилника за около 12 часа. Обикновено замесвам тестото вечерта и на сутринта имам готово тесто за мекички. Ако искате да го ползвате веднага, оставете го да втаса за около час и изпържете мекичета, но по-вкусно е след като престои.
Да ви е сладко!
*Тестото става доста около 2кг. Спокойно може да замразите половината количество. От него се получава чудесен тутманик или блат за пица.
**От половината количество тесто се получиха 12бр. мекици с диаметър около 10-12см.
3 яйца
½ кубче мая /20г/
2с.л. олио
2с.л оцет
1 кофичка кисело мляко
1 кофичка от кисело мляко хладка вода
около 1,500кг брашно
щипка сол
Смесваме киселото мляко и водата, загряваме леко /но внимавайте да не стане горещо, трябва да се получи хладък разтвор/ и в тях разтваряме маята. Отделно разбиваме, яйцата, олиото и оцета. В голям съд, в който ще омесваме тестото, пресяваме брашното, заедно със солта. Правим кладенче в средата и изливаме маята. Леко с пръсти започваме да бъркаме като вземаме по малко брашно до образуването на лепкава каша. Тогава добавяме яйчната смес и омесваме меко тесто. Намазваме една торбичка с олио и прибираме в нея тестото. Оставяме в хладилника за около 12 часа. Обикновено замесвам тестото вечерта и на сутринта имам готово тесто за мекички. Ако искате да го ползвате веднага, оставете го да втаса за около час и изпържете мекичета, но по-вкусно е след като престои.
Да ви е сладко!
*Тестото става доста около 2кг. Спокойно може да замразите половината количество. От него се получава чудесен тутманик или блат за пица.
**От половината количество тесто се получиха 12бр. мекици с диаметър около 10-12см.
Ох,тези мекички изглеждат превъзходно....ще ги пробвам,защото мнооого отдавна не съм правила.
ОтговорИзтриванеХубав ден!
Благодаря Живе! Пробвай, ще ти харесат :)
ИзтриванеХубави почивни дни!
Много вкусни мекички си направила Дианка!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти Бети! Поздрави и хубави почивни дни!
ИзтриванеМного вкусно изглеждат, Дидка!Ще запиша рецептата!
ОтговорИзтриванеТраянка благодаря! Ще се радвам ако се харесат.
ИзтриванеХубав уикенд!
Оле, те наистина чудни тези мекички... Разчупената е разкош!!!
ОтговорИзтриванеКате благодаря! Хубави почивни дни!
ИзтриванеДианка, прекрасни са мекичките. Чудни са се получили, направо разкош!
ОтговорИзтриванеПрегръдки и приятен ден от мен!
Благодаря ти Вени! И аз те прегръщам :). Хубав и спокоен уикенд пожелавам!
ИзтриванеДидка, чудесни мекици :)
ОтговорИзтриванеИ това, че се правят от вечерта много ми харесва!
Поздрави и хубава вечер!
Дани благоаря ти! И на мен много ми харесва да си ги приготвям от мечерта и на сутринта само пържиш и хапваш :)
ИзтриванеХубави почивни дни!
УОУ, какви мекици! Пухкави, големи... Страхотни са!
ОтговорИзтриванеБлагодаря! Страхотни се получават наистина :)
ОтговорИзтриванеPuhkavi i golemi samo na snimkata...
ОтговорИзтриванеЗдравей Ирина! Не разбрах коментара ти. Пробвала си и не са се получили или не ти допадат снимките?
Изтриване