Продукти:
за бисквитената подложка:
1 опаковка маслени бисквити /при мен бисквити Еверест с масло-220г/
2с.л. захар
100г стопено масло
за чийз - крема:
250г маскарпоне
120г крем сирене /при рама крем бонжур/
200г подсладено кондензирано мляко
2с.л. кокосово мляко
1 опаковка желатин
за плодовия слой:
500г праскови
3с.л. захар
1/2 ч.л. канела
1/8 ч.л. индийско орехче
1/8 ч.л. джинджифил
2с.л. пшенично нишесте
Поръсете бисквитите със захарта и ги смелете в кухненски робот и постепенно на тънка струйка добавете маслото като робота продължавате да смила продуктите. В тавичка с диаметър 20см., предварително застлана с алуминиево фолио разпределете бисквитената подложка, изравнете и притеснете добре с лъжицата. Оставете настрани да изстива.
За крема разбийте добре крем сиренето и маскарпонето, прибавете кондензираното и кокосовото мляко и продължавайте да бъркате до пълното смесване на съставките. Накиснете желатина в 2 с.л. студена вода и го оставете за 10 мин. да набъбне. Разтворете го на водна баня или на микровълнова фурна. Добавете го към крема и разбъркайте. Разпределете крема върху бисквитите и оставете в хладилника да стегне за поне 2 часа, най-добре за една нощ.
За плодовия слой нарежете прасковите на тънки ивички, поръсете ги със захарта и подправките. Загрейте ги за 2-3 минути. Добавете разтвореното в малко вода нишесте и оставете още около 2-3 минути на огъня, за да се сгъсти сместа. Оставете да се охлади леко и подредете върху вече стегналия чийз-крем. Оставете за още час в хладилника. С помощта на фолиото извадете чийз кейка от тавичката, отстранете фолиото и подредете в подходяща чиния. При сервиране може да поръсите с едро смлени ядки или малко настърган шоколад. При мен беше филиран бял шоколад.
Да ви е сладко!
* При загряването, плодовете не успяха да запазят формата, която ми се искаше да имат и се раздробиха на парчета. Това направи вида на сладкиша малко разпилян :). Ако това не ви харесва може да си пасирате готовия плодов слой и тогава да го разпределите върху чийз-крема.
** Може да подредите сладкиша в чаши, получава се много ефектен десерт.
за бисквитената подложка:
1 опаковка маслени бисквити /при мен бисквити Еверест с масло-220г/
2с.л. захар
100г стопено масло
за чийз - крема:
250г маскарпоне
120г крем сирене /при рама крем бонжур/
200г подсладено кондензирано мляко
2с.л. кокосово мляко
1 опаковка желатин
за плодовия слой:
500г праскови
3с.л. захар
1/2 ч.л. канела
1/8 ч.л. индийско орехче
1/8 ч.л. джинджифил
2с.л. пшенично нишесте
Поръсете бисквитите със захарта и ги смелете в кухненски робот и постепенно на тънка струйка добавете маслото като робота продължавате да смила продуктите. В тавичка с диаметър 20см., предварително застлана с алуминиево фолио разпределете бисквитената подложка, изравнете и притеснете добре с лъжицата. Оставете настрани да изстива.
За крема разбийте добре крем сиренето и маскарпонето, прибавете кондензираното и кокосовото мляко и продължавайте да бъркате до пълното смесване на съставките. Накиснете желатина в 2 с.л. студена вода и го оставете за 10 мин. да набъбне. Разтворете го на водна баня или на микровълнова фурна. Добавете го към крема и разбъркайте. Разпределете крема върху бисквитите и оставете в хладилника да стегне за поне 2 часа, най-добре за една нощ.
За плодовия слой нарежете прасковите на тънки ивички, поръсете ги със захарта и подправките. Загрейте ги за 2-3 минути. Добавете разтвореното в малко вода нишесте и оставете още около 2-3 минути на огъня, за да се сгъсти сместа. Оставете да се охлади леко и подредете върху вече стегналия чийз-крем. Оставете за още час в хладилника. С помощта на фолиото извадете чийз кейка от тавичката, отстранете фолиото и подредете в подходяща чиния. При сервиране може да поръсите с едро смлени ядки или малко настърган шоколад. При мен беше филиран бял шоколад.
Да ви е сладко!
* При загряването, плодовете не успяха да запазят формата, която ми се искаше да имат и се раздробиха на парчета. Това направи вида на сладкиша малко разпилян :). Ако това не ви харесва може да си пасирате готовия плодов слой и тогава да го разпределите върху чийз-крема.
** Може да подредите сладкиша в чаши, получава се много ефектен десерт.
Прекрасен е, Диде! Много сочен и слънчев :)) точно за дъждовния ден днес, да радва окото :)
ОтговорИзтриванеИ ние сме на чийзкейк вчера и днес, но моя е мрачен :) боровинков.
Хубави почивни и поздрави!
Пепи благодаря!Видях аз че сме на една вълна, но на мен изобщо не ми изглежда мрачен. А ако знаеш как бих си хапнала шепа боровинки... мммм :)
ОтговорИзтриванеА дъжд незнам къде има, тука си е жега и това е. Гледах прогнозата, надявах се да захлади, но не :))
Поздрави и спокойни почивни дни и за теб!
Какво слънчево предложение в днешния мрачен ден!И страхотно на вкус!
ОтговорИзтриванеДид, чудесно предложение!
ОтговорИзтриванеИ за очите, и душата :)
Поздрави и хубав уикенд!
Ах, ах колко свежо и ароматно е тук! Диана, още не съм правила чийзкейк това лято - как ме подсещаш и изкушаваш... :-) Много слънчев и нежен е твоят, с тез прасковки, направо свети! На мен пък ми допада раздробения вид на плодовете, и даже така е по-интересно! Понякога редът пречи на хармонията, а в случая тя сама се е наложила :-)
ОтговорИзтриванеПоздравления и целувки, мила! Весели и зареждащи почивни дни ти желая!
Чудесен чийзкейк, Дидка!Много ми допада точно разпиления му вид:)
ОтговорИзтриванеДианка и тук да ти кажа, че сладкишът ти е чудесен, свеж, ароматен и предизвикателен. Ако знаеш как ми се иска сега да има поне едно парченце тук пред мен... :)
ОтговорИзтриванеПрегръдки, Диди и една приятна вечер от мен!
Динка,ни с теб почти на една вълна.Нещо лятно и вкусно...
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Страхотен крем,страхотен чийз и страхотни снимки,Диди!Много ми харесва десерта ти и този път!Красив,свеж,летен и омайно вкусен,комплименти!
ОтговорИзтриванеДиди, много лека и нежна рецепта!
ОтговорИзтриванеСвежа и ароманта!
Поздрави и хубава нова седмица!
Бети,
ОтговорИзтриванеДани,
Ирма,
Траянка,
Вени,
Живе,
Роси
и Роси :)
благодаря ви мили дами за хубавите коментари. Радвам се, че десерта ви е харесал и благодаря че наминахте в моето скромно кулинарно кътче.
Поздрави и хубави почивни дни!
Обичам чийзкейк. Твоят изглежда страхотно!!!
ОтговорИзтриванеПоздрави,
Хубави почивни дни!
Кокона благодаря ти!
ОтговорИзтриване