И да похапнем ... Торта "Египет" и една гостенка



Този пост е посветена на един много важен за мен човек. Тя беше причина и основния агитатор да създам блога си. В знак на благодарнос я поканих да ми гостува.
С нея доста си приличаме. И тя като мен се увлича по хубавата и вкусна храна, обича да импровизира и експериментира различни вкусотийки.
И двете с нея имаме слабост по сладките изкушения.
И двете имаме своите вкусни местенца, които ни носят много емоции и сладост.
Може би сте се досетили, че това е Елена от Уверена в кухнята, моята сестра и много се радвам, че отговори на поканата да гостува в моя блог. Рецептата, която избра е Торта "Египет", която тя приготви за най-красивия семеен празник - Коледа.
Тората е страшно вкусна и беше подобаващо "уважена" от цялото фемили. А който все още се колебае дали да я приготви, да не отлага.
Ето и рецептата:


Продукти:
за блата:
10 белтъка
10 с.л. захар
200 гр. смлени бадеми
2 с.л. брашно

за жълтия крем:
10 жълтъка
10 с.л. захар
8 с.л. брашно
500 мл. прясно мляко
250 гр. масло на стайна температура
2 ванилии

за сметановия крем:
500 мл. сладкарска сметана
6 с.л. захар

за крокана:
100 гр. едро смлени бадеми
200 гр. захар


Приготвяне:
на блата:
Разбивате белтъците на бяла пяна и прибавяте захарта. Разбивате с миксер до получаване на твърд крем. След като са готови белтъците започнете да прибавяте на малки порции ядките, като бъркате с шпатула в една посока за да не падне крема. Накрая се добавя брашното и се разбърква добре. В тава застлана с пекарска хартия се изсипва 1/3 от сместа и се изпича блат за около 10 - 15 мин на 180 гр. Така процедирате и с останалата смес. Трябва да изпечете три блата, коитo оставете добре да изстинат,както са така с хартията. Не ги подреждайте един върху друг, защото горната част на блата е лепкав и ще залепнат.

на жълтия крем:
Разбивате жълтъците със захарта на светъл крем, прибавяте към тях пресятото брашно и 200мл. от млякото. Другата част от млякото сложете на котлона да заври, и след това прибавете към жълтъците. Бъркайте постоянно с миксера и добавете ванилията. Върнете вече готовата смес на котлона ката продължавате да бъркате, защото крема много бързо се сгъстява и може да загори. Варете до получаване на много гъст крем, отместете от котлона и оставете да се охлади. Покрийте със свежо фолио и оставете в хладилника до пълното охлаждане на крема. През това време разбийте маслото на пухкав крем с миксер, и към него добавете много добре изстиналия жълтъчен крем. Разбийте с миксер до получаване на гладка смес.

на крокана:
Върху хартия за печене разстилате едро смлените бадеми и на тънка струйка изсипвате захарта, която сте карамелизирали на котлона. Оставете настрани за да се втвърди карамела, и натрошете с домакински чук или точилка.

на сметановия крем:
Разбивате сметаната със захарта до получаване на твърд крем и към него прибавяте половината от натрошения крокан.

Сглобяване на тортата:
В подходящ поднос редите блат, който внимателно отлепвате от хартията, нанасяте 1/3 от жълтия крем после 1/3 от сметановия. След това слагате втория блат отново жълт крем и след това сметанов. Накрая редите и третия блат, мажете с останалия сметанов крем. Приберете тортата в хладилник за да стегне и след това нанесете останалия жълт крем. Украсете с останалия крокан, аз разбих още малко сметана и оформих украсата.

Коментари

  1. Дианче,чудно местенце се очертава тук,ако съдя по предишните публикации,а на Ели специални поздрави,тортата е разкошна!
    Честита Коледа и здрава и успешна 2012 година!
    Весело посрещане!
    Роси

    ОтговорИзтриване
  2. Диана, очарована съм -
    чудесно е решението да направиш личен блог;
    великолепна е идеята, да поканиш Елена за гостуване през тези семейни празници и
    прекрасни, повече от прекрасни са новите ти предложения.
    Много се радвам, че успях да се насладя на всичко това.
    Сърдечни поздрави за двете ви, хубави и усмихнати празнични дни, Диана

    ОтговорИзтриване
  3. Много ви се радвам и на двете! Приятно ми е с вас и във вашите блогове! Чудесно гостуване, а тортата е невероятно красива и съм чувала, че е много вкусна! Все още не съм я правила:). Весело посрещане на Новата година, прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  4. Хей Елексирче - Роси :), толкова се радвам че намина, благодаря ти!
    Дианка много мили думи, ласкаеш ме. Аз често посещавам твоето кулинарно кътче и приготвям разни неща от там.
    Candy ти си една от първите, която ме подкрепи. Безкрайно благодаря мила!
    А тортата е разкошна момичета, заслужава си усилията.
    Весело посрещане на Нова година и много успешна 2012!
    Прегръщам ви!

    ОтговорИзтриване
  5. Дианка, честито да ти е мила! Ти и до сега ни радваше, но друго си е като имаш всичко събрано заедно! Радвам ви се и на двете с Ели! Съжалявам, че не можахме хууубаво да се наприказваме, ама що е време ...пред нас е!
    Прегръщам те и ти желая много упоритост и достатъчно време, за да ни радваш с нови и прекрасни изкушения!
    Весело посрещане на Нова година, а тя да ти донесе много здраве и късмет!
    Силно те прегръщам
    Нора

    ОтговорИзтриване
  6. Прекрасна гостенка имаш, а сестра ти е още по-прекрасна;-) За тортата мога да кажа само същшото- прекрасна е:-)!!!!


    Весели новогодишни празници и успешна нова година!

    ОтговорИзтриване
  7. Норче благодаря, винаги си толкова мила с мен :). И аз много съжалявам, че не успяхме да се наприказваме, но нали обещах следващата среща да е в Бургас :)) От скоро чета и Графинята, когато ме пуснат до компютъра за повечко :)), и много се забавлявам
    Прегръщам те много и ти желая приятни Новогодишни емоции!
    Мъх знам, че е прекрасна, затова тооооолкова я обичам. Благодаря че намина. Весело посрещане на Новата Година, мир и благоденствие в дома ти!

    ОтговорИзтриване
  8. Гостенка чудесна, торта - прекрасна! Живи и здрави, пак да се съберем скоро:)

    ОтговорИзтриване
  9. Честито виртуално местенце! :) Пожелавам ти да го напълниш с много, много вкусни рецепти, като тази невероятна торта!
    Сърдечни поздрави и на двете ви и весело посрещане на Новата година! :)

    ОтговорИзтриване
  10. Прекрасна торта ,за прекрасен човек-поздравления!
    Пожелавам много вкусотии да се въртят в твоя блог!
    Весели празници!

    ОтговорИзтриване
  11. Прекрасна гостенка и....чудесна тортичка!
    Весела и щастлива Нова година!

    ОтговорИзтриване
  12. Дианче, прекрасно и уютно си оформила блога си, а и гостенката ти се е представила невероятно. Прекрасна идея, невероятна торта! Радвам се много, че ще има още едно уютно местенце, където да можем да се наслаждаваме на вкусни предложения!
    Весело посрещане на Новата година!

    ОтговорИзтриване
  13. Момичета благодаря ви много! Пожелавам ви весело посрещане на Новата година и една успешна 2012!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар