сряда, 25 януари 2017 г.

И да похапнем ... Бананово брауни

Продукти:
125г масло
130г тъмен шоколад
2 средно големи банана
3/4 ч.ч. захар
1 яйце
ванилия
10-15мл ароматен алкохол /аз използвах този/
1 бакпулвер /10г/
1 1/4ч.ч. оризово брашно

Пресейте брашното и бакпулвера. На водна баня или в микровълнова фурна разтопете шоколада и маслото. Оставете да се охладят. 
Намачкайте бананите с вилица. Прибавете захарта и яйцето и разбийте добре с помощта на миксер. Ароматизирайте с ванилията и алкохола. Накрая добавете брашното и бакпулвера. Разбъркайте.
Разпределете сместа в подходяща тава, предварително покрита с хартия за печене. Печете в загряла на 180 градуса фурна за 20-25мин.
Много шоколадов и много ароматен десерт. Опитайте!

Източник: тук.

вторник, 24 януари 2017 г.

И да похапнем ... Гювеч с диво месо

Да готвя диво месо за мен бе истинско предизвикателство. Имах притеснения дали ще се получи крехко, а и този мирис на диво ми е доста неприятен.  Определено това не е моето месо, но пък домочадието и гостите ми, за които го приготвях,  останаха мноооого доволни, така че ще се готви :). Ето как се справих аз:
Продукти:
700г диво месо /моето беше глиганско/
около стрък и половина праз
2 средно големи моркова
400 - 500г гъби
една червена и една зелена чушка
1/2ч.ч. вино
1/4ч.ч. ракия
черен пипер, дафинов лист, кимион

Почистете дивото от жилите и мазнината. Нарежете го на по-едри хапки. Накиснете го във вода, в която предварително сте добавили оцет /на 1л вода добавям около 1 1/2 ч.ч. оцет/. Оставете го да престои около 48 часа в хладилник. Извадете месото измийте го и го варете в чиста вода, в която е добавена ракията, около час и половина. Извадете полусвареното месо и го измийте добре.
Нарежете праза на колелца, морковите и чушките на кубчета и гъбите на едри парчета. В подходящ съд загрейте зехтин и масло. В мазнината задушете праза, морковите и чушките. Когато омекнат добавете месото и гъбите. Покрийте с капак и задушете няколко минути. 
Прехвърлете сместа в глинен съд с капак. Добавете подправки според вкуса ви - сол, черен пипер на зърна, бахар, няколко листа дафинов лист, кимион. Налейте вода, като количеството трябва да е толкова, че да покрива месото, прибавете виното и малко мазнина. Гответе на 220 градуса около 2 часа.
Опитайте и вие!

четвъртък, 19 януари 2017 г.

И да похапнем ... Щрудели с карамелен сос

Първата публикация за 2017г. е посветена на рецепта, с която участвах в новия брой на електронното кулинарно списание SOintoFOOD. Благодаря на Мария Янева и целия екип на списанието за поканата, за мен бе чест да участвам. Януарския брой може да разгледате тук.
Продукти за 4 порции:
3 средно големи ябълки
4 с.л. масло
1/2 ч.ч. орехи
1/2 ч.ч стафиди
3с.л. захар
3 листа кори за баница

за карамеления сос:
60г масло
50г кафява захар
50г бяла захар
80мл прясно мляко
Почистете ябълките от корите и семките и заедно 2с.л. масло ги загрейте в подходящ съд. Намалете силата на огъня наполовина /моят е със 6 степени, аз готвя на трета/, покрийте съда с капак и оставете така да се готвят около 5 мин. Половината количество орехи смелете на ситно, а другата половина нарежете на по-едри парчета. Когато ябълките са омекнат прибавете скоча, изчакайте да се изпари алкохола и добавете захарта, орехите и стафидите. Оставете под капак още 5 мин. като непрекъснато разбърквате. Внимавайте да не останат без течност. Ароматизирайте с канела. Оставете плънката да се охлади.
Вземете едната кора, разрежете я през средата, така че да се получат две ленти с еднаква ширина. Лентите пък разрежете на две еднакви квадратчета. Така от едната кора ще получите четири еднакви квадратчета. 
Разтопете останалите 2с.л. масло. Намажете с него четири гнезда от форма за мъфини. Във всяко гнездо сложете по едно квадратче кора за баница, намажете я с масло. Сложете втора, намажете и нея с масло и накрая третото квадратче, което също намажете с масло. Притеснете добре по ъглите на формата, за да се получи гнездо, в което напълнете с плънка. Покрийте с краищата на корите. Намажете ги с масло. 
Печете в загряла на 180 градуса фурна до порозовяване на корите /около 30-40 мин./. Готовите щруделчета оставете да се охладят.
Пригответе карамеления сос като в подходящ съд загреете маслото. Когато маслото се е разтопило напълно прибавете останалите продукти и оставете на огъня да се готви около 5-6 мин., като периодично разбърквате. Оставете леко да се охлади.
Извадете охладените щрудели и обърнете в подходяща чиния. Полейте ги обилно с карамеления сос.
Да ви е сладко!





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...