неделя, 13 ноември 2016 г.

И да похапнем ... Домашен картофен чипс

Продукти:
картофи
вода
сол
брашно
мазнина за пържене

Нарежете картофите на много тънки шайби с помощта на ренде или кухненския робот. Измийте ги добре под течаща вода. Напълнете купа със студена вода и разтворете в нея сол, така че да се получи доста солена на вкус вода. Накиснете в нея картофените шайби и оставете да престоят около час. Извадете ги и оставете да се отцедят добре от водата. Аз използвам центрофугата за зеленчуци, за да премахна добре течността от картофените шайби. Оваляйте ги в брашно и изтупайте излишното. Оставете ги така да постоят поне 10 мин., след което изпържете в маслена баня. Извадете готовия чипс върху кухненска хартия, за да попие излишната мазнина, след което си го хапнете с кеф. 
Идеята си харесах тук.

петък, 11 ноември 2016 г.

И да похапнем ... Меки Nutella бисквитки с тиквено-шоколадов крем

Продукти:
80г меко масло 
70г мас
3/4ч.ч. захар /може половината количество да е кафява захар/
2с.л. какао
100г течен шоколад Nutella
2 яйца
1 3/4ч.ч. брашно
1/2ч.л. бакпулвер
щипка сол
2с.л. прясно мляко

за крема:
110г крема сирене
100г течен шоколад Nutella
50г. сварена, пюрирана и добре отцедена тиква
Започнете с приготвянето на тестото. Маслото и маста трябва да са на стайна температура. Разбийте ги заедно със захарта на крем. Прибавете какаото и течния шоколад, а след тях яйцата едно по едно и прясното мляко. Пресейте брашното с бакпулвера и солта. Прибавете го при шоколадовата смес. Не разбърквайте много, а само да се смесят съставките. Ако е нужно добавете още малко брашно, но не прекалявайте. Оставете го в хладилника за около час да стегне.
От охладеното тесто направете топчета големи колкото орех и подредете в тава покрита с хартия за печене. Набрашнете една вилица и леко притеснете топчетата тесто да станат плоски. Изпечете ги в загряла фурна на 180 градуса около 8 мин.
Охладете сладките.
Разбийте съставките за крема до хомогенизиране. Оставете го да стегне за 30 мин. в хладилника. Слепете две по две сладките с шоколадовия крем.
Меки и ароматни, а нежния шоколадов крем ги прави чудесни. Опитайте!

неделя, 6 ноември 2016 г.

И да похапнем ... Бързи тиквички

Продукти:
800г тиквички
3 яйца
150г кисело мляко
1/3ч.ч. брашно
250г краве сирене /или 125г крем сирене и 125г краве сирене/
сол
самардала
черен пипер
пресен копър
2-3с.л. зехтин
2-3 скилидки чесън
Тиквичките почистете и настържете на едро ренде /когато нямам време ги слагам в кухненския робот да ги нареже на ситно/. Посолете и оставете за 10 мин. да се отдели водата. Отцедете добре. Загрейте зехтина и запържете тиквичките за кратко. Пресовайте чесновите скилидки и ги прибавете при тиквичките. Прибавете и ситно нарязан пресен копър, като количеството е според вкуса ви. Разбийте яйцата с киселото мляко. Пресейте брашното, намачкайте сиренето и ги прибавете при яйчната смес. Смесете я с тиквичките и разбъркайте да се хомогенизира. Овкусете със самардала и черен пипер. Намаслете тава с размери 24/24см. Разпределете в нея тиквичките. Запечете ги във предварително загряла на 220 градуса фурна до получаване на златиста количка.
Бързо, лесно, а толкова вкусно. Опитайте!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...