неделя, 19 юни 2016 г.

И да похапнем ... Домашен ванилов сладолед

Доста отдавна се каня да приготвя домашен сладолед, но все не му идва ред. Тъй като нямам машина за сладолед ми се виждаше трудничко приготвянето. Това продължително разбиване с миксер, за да не се образува лед и темперирането на яйцата ме плашеха и мислех, че няма да успея. Но се оказа не чак толкова трудна задачата. Приготвих чист ванилов сладолед, без плодове и бисквитки, без шоколад или карамел. Класика. Имах останала и половин шушулка ванилия, та добавих и семенцата. Получи се невероятен сладолед. Съжалявам, че съм отлагала толкова дълго :). Количеството сладолед, което се получава от тези продукти е около 700мл, не е много, защото експериментирах, но обещавам по-нататък да коригирам продуктите за 1л сладолед. И така:


Домашен ванилов сладолед

Продукти:
3 жълтъка
200мл сладкарска сметана /без захар/
1 кутия /375г/ подсладено кондензирано мляко
250мл прясно мляко
семенцата на 1/2 шушулка ванилия

Разбийте добре жълтъците, почти до бял крем.
В подходящ съд смесете семенцата ванилия, кондензираното и прясно млека. Загрейте ги, но не ги оставяйте да кипнат. Вземете 3-4 с.л. от горещото мляко и сипете при жълтъците като разбивате непрекъснато. Когато се смесят добавете още толкова. Разбъркайте.  Така жълтъците "свикват" с температурата на мляко и няма да се пресекат. Прибавете жълтъците при горещото мляко и пак разбъркайте. Върнете съда на котлона и варете на ниска степен, като разбиването продължава /моят котлон има 6 степени, аз варих на трета/. Трябва да се получи гъста кремообразна смес. Дръпнете от огъня. Разбийте сметаната на пухкава пяна. Внимателно я прибавете при яйчната смес, като разбърквате със силиконова или дървена бъркалка. Получената смес прехвърлете я в метална кутия /ако нямате използвайте пластмасова/, която е престояла преди това във фризера поне една нощ, а най-добре 24 часа. Покрийте я и върнете във фризера за 24 часа, като през първите два - три часа на всеки 30 мин. изваждате кутията от фризера, разбивате с миксер и връщате обратно. Целта е да се запази пухкава консистенция и да не се образуват ледени кристалчета.
Сладоледа е мек и нежен, с наситен сметанов вкус. 
Да ви е сладко!

петък, 17 юни 2016 г.

И да похапнем ... Сладкиш с череши и хрупкави трохи

Продукти:
1 яйце
140г захар
100мл. прясно мляко
100мл. олио
250г брашно
1 бакпулвер
ванилия

за трохите:
30г студено масло
2с.л. брашно
2с.л. ситно смлени бадеми /бадемово брашно/
1с.л. кокосови стърготини

около 30бр. череши без костилки

Започнете с приготвянето на маслените трохи. В подходящ съд нарежете студеното масло, Прибавете брашното, бадемите, кокосовите стърготини. Стрийте между дланите, за да се получат маслени трохи. Приберете в хладилника.
Продължете с приготвянето на сладкиша. Пресейте брашното с бакпулвера. Разбийте яйцето и захарта. Прибавете олиото и прясното мляко и хомогенизирайте. Накрая добавете брашното, разбъркайте. Получава се гъсто кексово тесто. 
Покрийте подходяща правоъгълна тава с хартия за печене. Разпределете кексовата смес. Подредете черешите и леко ги натиснете да потънат. Поръсете с маслените трохи.
Печете сладкиша в загряла на 180 градуса фурна около 30 мин. или до готовност.
Мек и сочен сладкиш, бърз за приготвяне и чудесен за похапване. Опитайте!

Идеята дойде от тук.

неделя, 12 юни 2016 г.

И да похапнем ... Соленки с кашкавал и пармезан II вид

Продукти за около 50бр.:
125г масло /при мен 80г масло и 45г мас/
1ч,ч. /с връх/ смес от настърган кашкавал и пармезан, нека преобладава пармезана
1ч.ч. брашо
2ч.л. мека горчица /при мен беше с копър и чесън/
2 щипки сух чесън
сол, бял пипер и сух копър на вкус
орехи

Маслото трябва да е на стайна темература. Смесете го с настъргания кашкавал и пармезан. Смесете добре. Добавете горчицата, чесъна и подправките. Пресейте брашното, прибавете го при маслото и омесете масленото тесто. Покрийте го с найлоново фолио и оставете в хладилника за 30мин. Разточете охладеното тесто на кора с дебелина 2мм. Поръсете обилно с смлени орехи изтънете още кората,приблизително 1-1,5мм. Изрежете в желаната форма. Печете в загряла на 180 гурадуса фурна за около 15 мин. или до порозовяване.
Това са най-крехките и вкусни соленки, които съм опитвал. Опитайте!

Рецептата за тях намерих тук
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...