неделя, 21 февруари 2016 г.

И да похапнем ... Най-вкусните кокосови кексчета

И отново нещо с етикет "Най-вкусно" /май трябва да направя такава рубрика/, но този път с любимия ми кокос. Ароматни малки кексчета с типичната за кокосовите теста ронлива структура и невероятно хрупкава коричка.
Продукти:
1 1/2ч.ч. брашно
3/4ч.л. бакпулвер
щипка сол
100г краве масло
100г кокосова мазнина
1/2ч.ч. захар
3/4ч.ч. кондензирано мляко
3 яйца
1ч.ч. кокосови стърготини
Пресейте брашното с бакпулвера и солта. В друг съд разбийте маслото, кокосовата мазнина и захарта. Добавете едно по едно яйцата и кондензираното мляко. Разбъркайте добре да се смесят всички съставки. Добавете сухите съставки, като редувате брашното и кокосовите стърготини. 
Разпределете кексовата смес във фирма за мъфини, в която предварително сте сложили хартиени капсули.
Да ви е сладко!

понеделник, 8 февруари 2016 г.

И да похапнем ... Целувки

Тези вкусни белтъчени сладки съм правила само веднъж с отчайващ резултат и не направих втори опит. В последните дни попадам във фейсбук на красиви снимки на апетитно изглеждащи целувки, които ме предизвикаха да пробвам отново. Рецептата е от стария тефтера на моята майка, но предвид продуктите едва ли е нещо ново. Получиха чудесни сладки с примамлив вид и добър вкус.
Продукти:
3 белтъка
1ч.ч. захар
1-2 капки пресен лимонов сок
ванилия или аромат по избор

по желание:
кокосови стърготини
цветни захарни кристали
За да се получат целувките добре е нужно белтъците да са на стайна температура. В подходяща купа ги разбивате на пухкава смес. Добавяте половината количество захар и продължавате да разбивате. Когато захарта се стопи прибавяте останалата захар и лимоновия сок. Продължавате с разбиването. Трябва да получите твърд белтъчен крем, в който почти не се усеща захарта. Трябва да запазва формата си, а когато обърнете купата да не пада. Ароматизирайте с ванилия.
Загрейте фурната на 100-110 градуса. Покрийте голяма тава с хартия за печене.
Готовата смес изсипете в пош и шприцовайте целувките, върху хартията в каквато форма желаете. Ако искате целувките да създават настроение може да ги поръсите с цветни кристали или кокосови стърготини. Изсушете целувките в загрялата фурна за час, час и десет минути. Оставете да се охладят.
* Можете да разбиете белтъците и захарта на водна баня. Тогава захарта се стопява напълно. Внимавайте да не попадне вода в съда с белтъците, защото няма да получите твърди връхчета.
Да ви е сладко!




събота, 6 февруари 2016 г.

И да похпнем ... Царевични мъфини с броколи

Тези малки кексчета приготвям доста отдавна по рецептата на Ина. Обикновенно ги правя с кренвирши или дебърцини, но след като видях една публикация в Pinterest, реших да пробвам с броколи. Получи се различно и божествено вкусно. 
Ето и рецептата. 
Продукти:
12 розички броколи, с колкото може по-къси дръжки
1ч.ч. бяло брашно
1ч.ч. царевично брашно
1 бакпулвер
1ч.л. сол
черен пипер и гранулирана подправка за супи
2 яйца
1ч.ч. прясно мляко
1/3ч.ч. олио 
масло за намасляване на формите
Бланширайте розичките броколи в подсолена вода за няколко секунди, след което ги извадете в съд със студена вода. Когато се охладят ги подсушете  с кухненска хартия.
Направете си сместа за царевичните кексчета. Пресейте двата вида брашно с бакпулвера и солта. аз добавям и малко черен пипер и тази подправка за супи.
В друга купа разбийте яйцата с олиото.налейте млякото и разбъркайте. Прибавете сухите съставки. Подредете хартиени капсули във форма за мъфини. Напълнете 1/3 от формите. Закрепете розичките броколи. Допълнете формите с кексовата смес, като не пълните до горе. Някои от розичките може да са по-високи и да се подават от сместа, но това да не ви притеснява. Изглеждат по-ефектни.
Може да не използвате хартиени капсули, а да намаслите формички за мъфини с масло, преди да разпределите сместа. 
Печете кексчетата в предварително загряла на 200 градуса фурна до готовност. 
Да ви е сладко!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...