събота, 9 януари 2016 г.

И да похапнем ... Хляб с моркови, копър и чесън

Продукти:
210мл гъст яйрян
2с.л. олио
1ч.л. мед
200г настъргани моркови
500г бяло брашно
1ч.л. самардала
1 скилидка пресован чесън
1 1/2ч.л. копър
10г прясна мая

Приготвям хляба в хлебопекарна, като подреждам продуктите в контейнера и в следния ред:
* Айрян, мед и олио
* Настъргани моркови и чесън
* 1/2 от количеството брашно
* самардала
* останалото количество брашно
* мая, която натрошаване най-отгоре
Машината се настройва на програма за бял хляб с продължителност поне 3 часа, грамаж 750 и средно препечена коричка. При звуковия сигнал добавете копъра.
Чудесен, мекичък и ароматен хляб с тънка коричка. Опитайте!

неделя, 3 януари 2016 г.

И да похапнем ... Супа топчета

Продукти:
400г свинска кайма, подправена със сол, черен пипер и кимион
1 средна глава лук
1 морков
1/4ч.ч. ориз
1/4ч.ч. фиде
зехтин
сол
черен пипер
кимион
1ч.л. подправка за супа 
1с.л. ситно нарязан пресен магданоз

за застройка:
2 жълтъка 
3с.л. заквасена нискомаслена сметана

Направете топчета от каймата с големина каквато ви харесва. Оваляйте ги в брашно. 
Нарежете лука на ситно, а морковите настържете на едро ренде. Измийте добре ориза от нишестето.
В подходяща тенджера задушете в зехтина до омекване лука и моркова.  Добавете ориза и бъркайте докато стане стъклен. Налейте около 1,7л. вряла вода. Овкусете със сол, черен пипер, кимион и подправката за супи. Намалете силата на котлона с две степени /моят има 6 степени, аз го намалявам на 4 степен/. Оставете супата да къкри докато течността се редуцира с 1/3. Прибавете фидето и оставете да се готви още около 10 мин. Изключете котлона и поръсете със ситно нарязан пресен магданоз. Оставете леко да се охлади /около 3-4мин./.
Пригответе застройката като в купа разбийте жълтъците със заквасената сметана. Залейте ги с един черпак супа и разбъркайте да се смесят. Залейте с още един черпак и пак разбъркайте. Налейте застройката в тенджерата при горещата супа и разбъркайте да се смесят, похлупете тенджерата и оставете да се охлади.
Сервирайте супата топла, с препечен хляб.
Да ви е сладко! 

събота, 2 януари 2016 г.

Честита Нова Година!

Пожелавам ви много здраве и усмивки, мир и любов.

Не спирайте да искате, не спирайте да мечтаете, не спирайте да постигате!

Дано 2016 е по-добрата година за вас, изпълнена с много усмивки, доброта и емоции!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...