събота, 28 ноември 2015 г.

И да похапнем ... Прасковен крем-пай

Не знаех как точно да нарека този десерт. Структурата му е хем пухкава, хем креместа и в допълнение с плода си е наслада за сетивата. Авторката на рецептата е използвала продукт, който аз не открих на българския пазар и замених с пудинг ванилия на д-р Йоткер. Получи се прекрасен десерт - лек и ароматен. 
Ето как го приготвих:
Продукти:
3/4ч.ч. брашно
1ч.л. бакпулвер
щипка сол
80гр. пудинг ванилия
3с.л. меко масло
5с.л. захар
1 яйце
1/2ч.ч. прясно мляко

около 2 нектарини нарязани на тънки филийки
1/4ч.л. канела + 3с.л. захар

250г крема сирене /използвам на Лидъл/
3с.л. заквасена сметана
1/2ч.ч. захар
4с.л. компот от праскови или натурален сок от праскови

Пресейте брашното, бакпулвера и солта. Смесете с пудинга. В друга купа разбийте маслото и захарта на крем, добавете яйцето, а след това и млякото. Прибавете сухата смес и разбъркайте. Разпределете сместа в подходяща тава, върху хартия за печене. Върху нея разпределете равномерно парчетата праскови. 
Смесете канелата със захарта и с 1/3 от нея поръсете прасковите.
В друга купа разбийте крем сиренето, заквасената сметана, захарта и сока от праскови. С получения крем покрийте прасковите. Отгоре поръсете с останалата смес от канела и захар. Печете в загряла на 180 градуса фурна за 30-40 мин.
Резултата е доста вкусен и лек десерт. Опитайте!

неделя, 22 ноември 2015 г.

И да похапнем ... Спагети от тиквички в сметанов сос


Продукти:
2 тиквички
1 морков
2 скилидки чесън
200г бекон
1с.л. масло
2с.л. зехтин
2с.л. брашно
100мл готварска сметана
1/4ч.ч. топла вода
сол и черен пипер

Настържете моркова на едро ренде, пресовайте скилидките чесън, нарежете бекона на малки кубчета. Нарежете тиквичките на дълги и тънки лентички с ето този уред или подобен на него. Ако нямате е малко по-трудоемко. С помощта на белачката за картофи първо се правят ленти и след това на се нарязват на тънки ивички, като спагети.
Загрейте зехтина с маслото. Задушете в тях чесъна и морковите. Когато омекнат прибавете бекона и запържете и него, да си смени цвета. Налейте сметаната и водата и бъркайте, за да сме смесят всички продукти. Когато соса започне да се сгъстява прибавете тиквените спагети и овкусете със сол и черен пипер. Оставете ги под капак да се готвят не повече от минута. Изключете котлона и поръсете обилно с копър.
Да ви е сладко!

събота, 14 ноември 2015 г.

И да похапнем ... Гранола или домашно приготвено мюсли


Продукти:
250г фини овесени ядки
200г смес от бадеми и кашу
250г сушени плодове /смес от златна, тъмна стафида и червена боровинка/
1с.л. тиквено семе
1с.л. слънчогледово семе
1с.л. сусам
1с.л. ленено семе
1с.л. кокосови стърготини
2с.л. масло
2с.л. вода
5с.л. мед
2с.л. сухо мляко /пожелание/

Нарежете ядките на по-едри парчета. Смесете ги с овесените ядки, тиквеното, слънчогледовото и лененото семе, сусама и кокоса.
В подходящ съд стопете маслото. В горещото масло сложете меда и бъркайте докато се стопи. Прибавете и водата. С така получената смес полейте ядките и разбъркайте добре с ръка. 
Тавата на фурната покрийте с хартия за печене. Разпределете в нея сместа. Пече в загряла на 200 градуса фурна за около 20 мин., като непрекъснато разбърквате. Изпечената смес оставете да се охлади напълно. Прибавете при нея сушените плодове и смесете добре. Съхранявайте в стъклени плътно затворени буркани.
Хрупкава чудесна закуска!

* Ядките и сушените плодове може да замените с такива по ваш вкус.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...