неделя, 31 май 2015 г.

И да похапнем ... Ягодов сладкиш

В края на месец май, след много майски вълнения и емоции се отдадох на заслужена почивка Grin и поглезих сетивата си с вкусен десерт. От доста време в интернет пространството се върти един десерт, който има много ефектен вид, а и чакаше реда си в моя wish list. Направих напълно свой прочит на рецептата и добавих един продукт, който ми попадна наскоро и силно ме впечатли - сурово бадемово масло. Невероятно вкусна и ароматна паста от прясно смлени бадеми, която можете да използвате при приготвянето на дресинг за салата, сосове за месо или просто да похапнете. Можете да разгледате всичките продукти на Nuts in Burgas тук
Сладкиша, който се получи бе много ефектен и вкусен. Насладете му се и вие smile1.
Ето и рецептата:
Продукти:
за блата:
4 яйца
140г захар
100мл олио
150мл прясно мляко
250г брашно за кекс /може да го замените със същото количество бяло брашно и добавите 1 бакпулвер/
ванилия

за крема:
500мл прясно мляко
7с.л. захар
1п ягодов пудинг
90г масло
200мл.течна подсладена сметана
120г маскарпоне
2 препълнени с.л. сурово бадемово масло
пресни ягоди
Започваме с приготвянето на блата. Загрейте фурната на 180 градуса. Разбийте добре яйцата и захарта. Трябва да се получи бял пухкав крем. Прибавете олиото и прясното мляко. Накрая добавете пресятото брашно. Ароматизирайте с ванилия. Получената кексова смес печете в подходяща правоъгълна тава /моята бе с размери 31/21см/, предварително покрита с хартия за печене. Готовия блат охладете добре. С помощта на уред за почистване на ябълки издълбайте в блата еднакви дупки на равно разстояние една от друга, както го е направила Мира тук. 
Пригответе крема. Отделете 30мл от прясното мляко и загрейте останалото заедно със захарта. В отделеното мляко разбийте пакетчето пудинг до пълното разтваряне на нишастето. Когато млякото започне да ври оттеглете го от котлона и на тънка струйка прибавете разтвореното нишасте. Бъркайте енергично. Върнете на котлона и оставете да се сгъсти, като продължавате да бъркате. Когато крема е достатъчно гъст дръпнете го от огъня и добавете маслото. Бъркайте до пълното усвояване на маслото и хомогенизиране на крема. С част горещият крем напълнете плътно дупчиците на блата. Останалото количество покрийте с найлоново фолио, за да не хваща коричка и охладете напълно. Докато чакате сложете остатъците от блата с 2с.л. сурово бадемово масло в кухненски робот или блендер и направете на трохи. 
Разбийте 100мл от течната сметана до получаване на твърди връхчета. Прибавете маскарпонето и охладения пудинг и продължете да бъркате. Трябва да се получи еднородна пухкава смес. Към нея добавете една препълнена шепа от трохите и шепа  нарязани на малки парчета ягоди. Така получената смес е крема, с който покрийте щедро блата. Оставете за около час в хладилника да стегне.
Охладения десерт покрийте с останалите 100мл течна сметана, предварително разбита на твърди връхчета и покрийте с останалите трохи. Нарежете сладкиша както ви харесва и украсете с пресни ягоди. 
Това е! Вкусен, ароматен и ефектен десерт.
Опитайте!

понеделник, 18 май 2015 г.

И да похапнем ... Ябълков кейк с хрупкав топинг

Плодовите десерти са моята слабост. Когато видя красиви снимки, които предизвикват сетивата ми не мога да се сдържа, запрятам ръкави и бързам да го приготвя, за да усетя вкуса му. Така се случи, след като надникнах при Роксана тук. Чудесно изглеждащ десерт и много апетитни снимки, а и лесна за приготвяне рецепта. Промених я малко и ето я в мое изпълнение:

Масло, ябълки, канела, ванилия, хрупкава коричка ........ мммммм ....прелест!

Продукти:
за блата:
100г меко масло 
50г бяла захар
50г кафява захар
2 яйца
150г брашно с набухвател
2с.л. прясно мляко
ванилия

за ябълковия слой:
2-3 средно големи ябълки
3с.л. карамелизирани кокосови стърготини

за топинга:
70г студено масло
90г брашно
40г бяла захар
40г кафява захар
1ч.л. канела

филирани бадеми /по желание/

Започнете с приготвянето на топинга. Смесете всички продукти и стрийте между дланите до получаване на трохи. Приберете в хладилника.
За приготвянето на блата разбийте маслото с двата вида захар. Когато получите креместа смес добавете едно по едно яйцата и прясното мляко. Накрая добавете пресятото брашно и ванилията. Разпределете в подходяща тава, която предварително сте покрили с хартия за печене. 
Обелете, почистете и нарежете ябълките на тънки резени. 
Подредете ги плътно, на два реда, върху кексовата смес, като редувате  ред ябълки, ред карамелизирани кокосови стърготини, отново ред ябълки и ред кокос. Върху тях разпределете топинга и поръсете с филирани бадеми /може и без тях/
Печете 60 минути в загряла на 180 градуса фурна. Охладете и му се насладете, превъзходен десерт!
Да ви е сладко!

вторник, 12 май 2015 г.

И да похапнем ... Агнешки мозък на фурна

Продукти:
800г агнешки мозък
1 стрък пресен лук
1 стрък пресен чесън
1 стрък целина
1 малък морков
сол
черен пипер
кимион

20г масло
2 скилидки чесън

Измийте добре мозъка и го сложете в подходяща тенджера да се вари. Оберете образувалата се пяна. Когато водата започне да ври прибавете нарязаните на ситно лук и чесън, целина и морков. Овкусете със сол, черен пипер и кимион. Варете 30 мин.
Извадете мозъка и подредете в подходяща тавичка. Разтопете маслото и смесете с пресования чесън. С тази мазнина полейте мозъка и печете в загряла фурна на 180 градуса около 20 минути или докато добие леко кафеникав цвят.
Това е! Вкусно и лесно.
Опитайте!

събота, 9 май 2015 г.

И да похапнем ... Млечна баница с парчета банан върху шоколадова основа

Вкусно, сочно, едновременно карамелено и шоколадово с приятен бананов аромат. Това е сладкиша на Ина, който щом видях и ми се прииска да опитам. Добавих парченца банан, като първоначалната ми идея бе  да се залепят за карамела и да обогатят вкуса му, но те потънаха в млечната плънка и се получи друг ефект, който също доста ми допадна. Благодаря на Ина за чудесната идея flower.

Ето и моя вариант:
Продукти:
за млечната част:
3 финни кори за баница
20 г масло
3 яйца
100г захар
500мл. прясно мляко
ванилия

за карамела:
150г захар
2с.л. вода
1 голям банан или 2 по-малки, нарязани на шайби с дебелина около 1,5см

за какаовата основа:
2 яйца
1/2 ч.ч. захар
1/2ч.ч. олио

1с.л. тъмно какао
1с.л. какао "Нескуик"
1/2 ч.ч. брашно с набухвател /или към обикновено бяло брашно добавете 1ч.л. бакпулвер/
Започнете с приготвянето на корите за баницата. Стопете маслото. Застелете подходяща тава с хартия за печене и сложете първата кора, намажете с масло. Върху нея сложете втората кора и нея намажете с масло. Така направете и с третата. Изпечете ги в предварително загряла на 180 градуса фурна. Печенето отнема около 5-6 минути. Оставете да се охладят напълно. Начупете ги на малки парчета.
Направете карамела като в подходящ съд сложите захарта и водата и оставите на котлона да се карамелизира до желания цвят. Излейте карамела във формата, в която ще печете десерта и още докато е течен върху него подредете парчетата банан. Формата, която използвах е правоъгълна кексова тава.
За млечната част разбийте до пухкав крем яйцата и захарта. Ароматизирайте с ванилия. Загрейте леко млякото, но да не е горещо. Прибавете го към яйчната смес при непрекъснато бъркане.
Върху карамела с бананите сложете 4-5 препълнени шепи от начупените кори. Върху тях излейте млечно-яйчната смес. Печете на водна баня на 160 градуса 40 минути.
Увеличете фурната на 180 градуса, излейте върху млечната баница какаовата смес и и печете още 30 мин.
Какаовата смес приготвяте като разбиете яйцата и захарта. Прибавете олиото, какаото и брашното. Получава се много приятно кексово тесто.
Готовия десерт извадете от фурната и оставете да се охлади за около час, след което охладете още 2 -3 часа в хладилник. Внимателно обърнете в подходяща чиния.
Аромат, цвят, вкус, сочност истинска прелест. Опитайте!
Да ви е сладко!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...