сряда, 18 февруари 2015 г.

И да похапнем ... Домашни кифлички

Рецепта за днешната публикация дойде от тук. Много ми хареса начина по-който изглеждат кифличките и реших да пробвам. Получиха се ЧУДЕСНИ. Тестото е меко и се работи доста лесно с него, а кифличките са фантазия :). Най-често ги правя в солен вариант, но и с локум доста ни харесват. Опитайте!

Продукти за 16 кифлички:
250мл. прясно мляко
15г прясна мая
1/2с.л. захар
100мл олио
1 яйце
1 белтък
1/2с.л самардала
около 450г бяло брашно + още около 50г за доомесване /обикновено не се налага да го добавям/

за плънка:
100г сирене
50г пушена извара
около 40г масло

за намазване:
1 жълтък
1с.л. олио
1с.л. прясно мляко

смес от бял, кафяв и черен сусам за поръсване

Аз замесвам тестото с помощта на хлебопекарната, но ако нямате машина за хляб омесете на ръка. 
Загрявате леко прясното мляко и разтваряте в него маята и захарта. 
Разбивате яйцето и белтъка, смесвате с олиото. 
Пресейте брашното.
Сложете продуктите в хлебопекарната в следния ред: 
* прясно мляко с мая и захар
* яйца и олио
* половината брашно
* самардала
* останалата част от брашното
Настройваме машината на програма тесто и оставяме да омеси и втаса тестото. Наблюдавайте го, може да се наложи да добавите малко брашно.
Пригответе си плънката, като смесите добре всички продукти. Разделете на 16 равни части.
Готовото тесто също разделете на 16 равни части. Работете върху намазнен плот и с намазнени ръце. Всяко топче разточете на дълга елипса. Направете с остър нож 3 процепа в единия край. В другия сложете топче от плънката и навийте на стегнато руло, като притискате и избутвате с дланите.
Готовите рулца подредете в тавичка предварително покрита с хартия за печене. Оставете ги да втасат за около 20 минути на топло място. Намажете ги със сместа от жълтък, олио и мляко и поръсете с микс от сусамови семена или каквито семена харесвате. 
Печете в загряла на 180 градуса фурна до готовност.
Тук може да видите рецептата стъпка по стъпка.
Да ви е сладко!

понеделник, 2 февруари 2015 г.

И да похапнем ... Карамелена торта

Тази карамелена торта приготвих преди няколко дни за моят рожден ден. Пожелавам си най-вече здраве и късмет, всичко останало зависи от мен и ще се постарая да го постигна. Благодаря на всички, които уважиха празника ми и ми пожелаха толкова мили неща. Прегръщам ви!
Тортата, с която искам да ви почерпя е истинска прелест. Сочни шоколадови блатове, вкусен карамелен крем и пухкава сметана за разкош. Нямам много снимки, защото трябваше да снимам бързо и то на вечерно осветление, но обещавам да актуализирам публикацията в най-скоро време и със красиви снимки. 
Ето и рецептата:

Продукти:
1 пакет готови какаови блатове

за сиропа:
1/2ч.ч. захар
1ч.ч. вода
ромова есенция

за крема:
700мл прясно мляко
3с.л. захар
60г нишесте
350г карамелено кондензирано мляко
100г маскарпоне
30г масло
ванилия /при мен беше течна, но вие сложете каквато имате/

150мл течна сладкарска сметана
физалис

Започнете с приготвянето на сиропа, като карамелизирате захарта. Когато е добила желания цвят излейте внимателно водата и бъркайте докато карамела се разтопи. Ароматизирайте с есенцията и оставете да се охлади напълно.
За крема отделете от прясното мляко 5с.л. и в него разтворете нишестето. Останалото млякото кипнете заедно със захарта. Свалете от котлона врящото прясно мляко и към него прибавете на тънка струйка разтвореното нишесте, като непрекъснато разбърквате, докато започне да се сгъстява. Върнете на котлона за още 1-2 мин., като продължавате да разбърквате. Трябва да се получи гъст крем-нишесте. Свалете от огъня и прибавете маслото и ванилията. Разбъркайте до пълното стопяване на маслото. Готовия крем покрийте с найлоново фолио , като фолиото трябва да е залепнало по цялата повърхност на крема и оставете да изстине. Това се прави, за да не се образува коричка при охлаждането.
Разбийте карамеленото кондензирано мляко с маскарпонето. Прибавете го при напълно охладения ванилов крем и разбъркайте добре.
За оформянето аз използвах ринг за торта. Слагам в него единия блат, поливам със сироп. Намазвам с половината крем. Слагам втория блат и леко притискам, за да залепне за крема добре. Отново поливам със сироп. Намазвам с останалия крем. Слагам третия блат и пак притискам леко. Отново сиропирам. Оставям за поне 2 часа, а най-добре за цяла нощ, в хладилник или на хладно място да се споят блатовете и да се смесят ароматите. Когато е готово, отделям внимателно ринга.
Разбивам сметаната на твърд сняг и разпределям небрежно върху тортата. 
Украсих с плодове физалис и карамелени кокосови стърготини.
Невероятна!!!
Опитайте
Идеята за крема дойде от тук.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...