сряда, 24 декември 2014 г.

И да похапнем ... Портокалови сладки с кокос

Продукти:
100г масло
200г захар
1 яйце
70г кокосови стърготини
2с.л. настъргана портокалова кора
3с.л. портокалов сок
230г брашно за кекс
на върха на ножа бакпулвер
Разбийте маслото и захарта на крем. Добавете яйцето и бъркайте до пълното хомогенизиране на сместа. Прибавете портокаловия сок, портокаловите кори, ванилията и кокоса.
Пресейте брашното с бакпулвера и омесете маслено тесто. От него оформете топчета с големина на лешник и подредете  в тавичка, върху хартия за печене, на разстояние едно от друго, защото се разливат. Притиснете всяко топче с вилица и печете в загряла на 170 градуса фурна за 15 минути.
Страхотни са! Опитайте! 

Адаптирано от форума на бг мама

понеделник, 22 декември 2014 г.

И да похапнем ... Сладкиш "Настроение" и ЧРД на блога

Преди няколко дни "И да похапнем ..." стана на цели три години. Все още си спомням ентусиазма и желанието с които стартирах страничката. Исках да я напълня с различни, вкусни и лесни рецепти. Постарах се и надявам се да съм успяла. Благодаря от сърце на всички, които ме подкрепят и намират време да разгледат и коментират моите публикации и на всички, които се довериха на моя рецепта и опитаха. Прегръщам Ви!
Днес ще ви почерпя с чудесен десерт, богат на моите любими аромати и вкусове

Сладкиш "Настроение"
Продукти:
3 яйца
1ч.ч. захар
1ч.ч. олио
2ч,ч брашно
7г бакпулвер
1с.л. прясно настърган джинджифил
1ч.л. ванилена захар
2ч.ч. нарязани на малки кубчета круши
100г шоколадови капки или тъмен шоколад нарязан на дребни парченца
50г бадемов марципан /моя беше със шоколадова глазура/ нарязан на малки кубчета
Пресейте брашното и бакпулвера. Смесете с ваниловата захар и настъргания джинджифил и разбъркайте.
Разбийте яйцата и захарта до бял крем и добавете олиото. 
Смесете сухите и мокри съставки, като разбърквате със силиконова или дървена шпатула. Прибавете 1 1/2ч.ч от крушите в сместа. Разпределете я в подходяща тавичка предварително покрита с хартия за печене.
Смесете останалите круши с шоколада и марципана и разпределете равномерно върху кексовата смес.
Печете в загряла на 180 градуса фурна около 45-50 минути или до готовност.
Да ви е сладко!

Рецептата е от тук.

понеделник, 1 декември 2014 г.

И да похапнем ... Тиквени меденки с бял шоколад и пълнеж

Последните дни пробвам различни рецепти за коледни сладки и вече имам идея какво точно ще приготвя за Коледа тази година. Днешната рецепта е онази от преди няколко публикации, но леко променена за по-богат вкус и повече разкош. Резултата много ми хареса и тези меденки ще са моите меденки тази година yahoo.

/Снимките не са особено добри, но вчера светлина беше малко :)))))))) /

Продукти:
125г мед
50г кафява захар
30г масло
20г мас
50г бял шоколад
75г тиквено пюре
1 яйце
260г брашно
щипка сол
1/2ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. канела + индийско орехче
ванилия /пожелание/

за пълнеж: сладко от круши и джинджифил /или друго, което ви харесва/

В подходящ съд смесете меда, захарта и маслото. Оставете да се стопят, като разбърквате непрекъснато до образуването на мехурчета. Дръпнете от огъня и прибавете шоколада, начупен на малки парчета. Бъркайте до пълното му разстапяне и усвояване от сместа. Оставете леко да се охлади и добавете тиквата. Разбийте яйцето го прибавете към сместа. 
Пресейте брашното с бакпулвера. Добавете солта и подправките. Смесете медената смес и сухите съставки. Получава се леко лепкаво тесто, но не добавяйте повече брашно.
Оставете така полученото тесто в хладилника за около час да се охлади напълно и да стегне. 
От охладеното тесто направете топчета, големи колкото орех. Притеснете между дланите, да се получи кръгче. Сложете в средата от сладкото /около 1к.л./ и съберете краищата, така че да не изтече сладкото. Оваляйте отново на топче. Подредете в тава, върху хартия за печене и печете в загряла на 170 градуса фурна за не повече от 15-20 мин.


* Получават се много меки и ароматни меденки, които издържат до десетина дни. След това започват да се втвърдяват. 
* Пробвах с пълнеж от друг мармалад, но този от круши и джинджифил най-много им пасва :). 
Да ви е сладко!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...