понеделник, 13 октомври 2014 г.

И да похапнем ... Pasca - румънски козунак

Представете си мекичък и сладък козунак, който се отделя на конци и чийзкрем пълнеж. Звучи различно, нали :)Този козунак доста отдавна си харесах тук. Няма да крия имах два несполучливи опита в оформянето му, но най-после се получи така както исках и съм готова да го споделя Hug . 




Продукти:
200мл прясно мляко
20г мая
100г захар
1 яйце
40г стопено масло
1/4ч.ч. олио
450г брашно
4с.л. настъргана портокалова кора
щипка сол
ванилия

за пълнежа:
1ч.ч. рикота
2 яйца
1/3ч.ч. захар
ванилия
настъргана портокалова или лимонова кора
1/2ч.ч. стафиди /или микс от нарязани на дребно сушени плодове/

за намазване:
2с.л.мед + малко прясно мляко
Аз замесвам тестото с в хлебопекарната. /ако нямате замесете го на ръка/. Загрейте леко млякото и разтворете в него маята и 2с.л. от захарта. В контейнера на хлебопекарната сложете млякото с маята, останалото количество захар и разбитото яйце. Стопете масло и смесете с олиото. Прибавете 2/3 от общото количество мазнина при млякото. Пресейте брашното. Смесете го със солта, ванилията и настърганата портокалова кора. Добавете го в контейнера при останалите продукти. Настройте машината на програма "тесто за паста", при мен е с продължителност 15 мин. и само омесва тестото. Когато машината започне да оформя тестото добавете на тънка струйка останалото количество мазнина и ако е необходимо брашно. Когато програмата приключи, стартирайте я още веднъж. Когато приключи, настройте машината на програма "Тесто" /при мен е с продължителност 1 час и 5 минути. Тестото се омесва и втасва. Готовото тесто оформяйте с много мазни ръце върху добре намазнен плот. Разделете тестото на 3 части. От едната направете основата, като я разтеглите на кръг с диаметър около 26-28см. Поставете я в подходяща тавичка , предварително покрита с хартия за печене. От другите 2 части направете 2 дълги фитила, които сплетете спираловидно и оформете като борд по края на основата. Оставете тестото да си почине около 15 мин. В това време пригответе плънката. Разбийте яйцата със захарта. Добавете рикотата и разбъркайте отново. Смесете с ванилията, портокаловите или лимонови корички и стафидите. Плънката разпределете в средата на оформения козунак и печете в предварително загряла на 180 градуса фурна до готовност. Оставете да се охлади.
Разтворете меда с малко прясно мляко и намажете напълно изстиналия козунак
Чудесен е! Опитайте!


неделя, 5 октомври 2014 г.

И да похапнем ... Царевичен хляб в хлебопекарна

Продукти:
150г царевично брашно
200мл вода 
5г суха мая
1 яйце
3с.л. зехтин
1 1/3ч.л. сол
1ч.л. захар
350-380г бяло брашно
1/2ч.ч. смес от ядки /тиквени, слънчогледови, мак, сусам и лен/

Загрейте 200мл вода и залейте с нея царевичното брашно. Разбъркайте и оставете да се охлади.
В мерителната чаша на хлебопекарната разбийте яйцето и долейте вода до общо количество 180мл.
В контейнера на хлебопекарната сложете продуктите в следния ред:
 * яйце и вода
 * захар
 * зехтин
 * половината брашно
 * сол
 * останалата част от брашното
 * мая
Настройте хлебопекарната на програма за бързо изпечен хляб с продължителност около час и половина и стартирайте. При омесването добавяйте лъжица по лъжица царевичната смес. Ако е нужно добавете още малко бяло брашно. След звуковия сигнал добавете ядките. Това е!
Вкусен и ароматен царевичен хляб.

четвъртък, 2 октомври 2014 г.

И да похапнем ... Пълнени камби

Не мислих да публикувам тази рецепта, но тези камби се получиха толкова вкусни, че не се       сдържах blush2. Реших все пак да я споделя с вас. 
Използвах продукти на око, но ще се опитам да дам ориентировъчни пропорции.

Продукти:
около 10-12 средно големи камби, почистени от дръжките и семките
200г пресни гъби
300-350г кайма
1/2 ч.ч ориз
4-5 стръка пресен лук или 1 средно голяма глава стар лук
1 морков
сол
черен пипер
кимион
риган
зехтин
Настържете моркова на едро. Нарежете на ситно гъбите и лука. Подправете каймата на вкус със сол, черен пипер и кимион.
Загрейте в подходящ съд зехтина и задушете в него лука, моркова и гъбите. Когато омекнат прибавете каймата и бъркайте непрекъснато докато каймата се пръсне на трохи. Прибавете ориза и 1ч.ч. вода. Овкусете със сол, черен пипер, кимион и риган. Оставете да къкри на слаб огън. Когато водата се изпари напълнете камбите с получената плънка. Подредете в подходяща тава и долейте вода. Поръсете камбите с малко зехтин и печете в загряла на 200 градуса фурна до готовност.
Да ви е сладко!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...