сряда, 24 септември 2014 г.

И да похапнем ... Най-вкусните бананови кексчета

След Най-вкусните ванилови кексчета нареждам и тези шоколадови бижута, които ви пленяват с неустоим аромат на канела и шоколад и нежен бананов вкус. Невероятна комбинация на аромати и вкусове. Опитайте, може би ще допаднат и на вас!
Продукти:
200г брашно
2ч.л. бакпулвер
1/4ч.л. канела
1с.л. натурално какао
2с.л. какао "Нескуик"
1 яйце
70г бяла захар
70г кафява захар
125г кисело мляко
100мл олио /или 50г разтопено масло/
1 банан
шепа сушени червени боровинки или тъмни стафиди
80г бял шоколад, ситно настърган

Приготвянето е по стария изпитан начин: сухи + мокри съставки. 
Започваме със сухите съставки. Пресейте брашното с бакпулвера. Смесете с канелата, какаото, настъргания шоколад и сушените плодове.
Отделно разбийте яйцето със захарта до бял крем. Добавете киселото мляко и мазнината и разбъркайте.
Прибавете сухите към мокрите съставки на порции като бъркате само със силиконова или дървена бъркалка до пълното смесване на съставките. Накрая прибавете пюрирания банан.
Така получената кексова смес разпределете във форми за мъфини, които предварително сте покрили с хартиени капсули. Печете в загряла на 180 градуса фурна около 25 мин. или до суха клечка.
Това е! Бързо, лесно,а толкова вкусно.
Да ви е сладко! 

неделя, 21 септември 2014 г.

И да похапнем ... Кюфтета в бял сос

Продукти:
500г кайма
1 глава лук
1-2 скилидки чесън
1 средно голям морков
1 яйце
2-3 с.л. кисело мляко
черен пипер
кимион
подправка за супи
сух риган
самардала или сол
пресен магданоз
2-3 с.л. брашно + още за овалване на кюфтенцата
2-3с.л. зехтин

Нека каймата бъде по ваш вкус. Аз използвам само свинска, повече ми харесва. Подправете я с подправки и сол по ваш вкус. Направете от нея топчета големи колкото топче за пинг понг и ги оваляйте в брашно.
Нарежете лука и чесъна на много ситно, морковите настържете на едро ренде. Сотирайте ги в зехтина докато омекнат. Налейте около 250-300 мл вода и оставете да кипне. Когато водата започне да ври с ключ прибавете едно по едно кюфтетата. Оставете да ври така около 15 мин. Намалете малко силата на котлона /моя има 6 степени, аз го намалям на 4 степен/. Преценете количеството вода и долейте още, зависи от това колко сос искате да има. Аз доливам около литър, защото обичам с повечко сос. Овкусявам с черен пипер, кимион, сол, подправка за супи и сух риган. Оставям да къкри така още около 20 мин. или докато течността достигне желаното количеството. Разтворете  брашното в малко вода и на тънка струйка, при непрекъснато бъркане го налейте в соса. Оставете още няколко мин. да къкри докато се сгъсти соса и изключете котлона. Поръсете със ситно нарязан пресен магданоз и оставете малко да се охлади. 
Разбийте яйцето с киселото мляко, прибавете го към бульона, разбъркайте и сервирайте с подходяща салата или топъл домашен хляб.
Да ви е сладко!    

петък, 19 септември 2014 г.

И да похапнем ... Кексова баклава или баклава с кексова плънка

Продукти:
кори за баница /около 12-15 листа/
разтопено масло /около 50г/

за кексовата плънка:
3 яйца
3с.л. захар
1 1/2с.л. пшеничен грис
3с.л. брашно
1ч.л. бакпулвер
1ч.ч. ситно смлени орехи
1ч.л. настъргана лимонова кора

за сиропа:
3 1/2ч.ч. вода
3ч.ч. захар
1с.л. лимонов сок

Започнете с приготвянето на кексовата смес като разбиете добре яйцата и захарта. Прибавете гриса и пресятото с бакпулвера брашно и разбъркайте със силиконова или дървена шпатула. Накрая добавете орехите и лимоновата кора. Смесете добре.
В подходяща тава подредете 6 - 7 листа кори за баница, като всяка намазвате с разтопено масло. Върху тях равномерно разпределете кексовата смес. Покрийте я с 6-7 кори за баница, като отново всяка намазвате с маслото. Печете в предварително загряла на 180 градуса фурна до готовност. Оставете да се охлади напълно и нарежете на квадрати.
За сиропа в купа смесете водата и захарта и кипнете. Оставете да ври около 5 мин. Прибавете лимоновия сок и разбъркайте. Охладете леко. Сиропа трябва да е топъл, а не горещ. С топлия сироп залейте напълно охладената баклава. Оставете да престои поне 5-6 часа, а най-добре една нощ.

Да ви е сладко! 

понеделник, 8 септември 2014 г.

И да похапнем ... Бяла риба с вкусна коричка от тиквички

Днешната публикация продължава предизвикателство, което си поставих преди месеци тук  "Седем ястия с риба и морски дарове". Малко изостанала, но незабравена във времето рубрика. Днес я допълвам с огромно удоволствие с бърза и лесна рецепта за вкусно приготвена риба. И така:

"Седем ястия с риба и морски дарове"



2. Бяла риба с вкусна коричка от тиквички
Продукти:
700г риба /при мен беше филета хек/
300г настъргани тиквички
4с.л. настърган пармезан
2с.л. настърган кашкавал
8с.л. хлебни трохи
1ч.л. универсална подправка за супи
2 скилидки чесън
сол
черен пипер
пресен копър
зехтин

Рибата измийте и подсушете добре. Посолете и поръсете с черен пипер на вкус. Оставете в хладилника около 30 мин. да си поеме солта.
Пресовайте или нарежете на ситно скилидките чесън. Загрейте малко зехтин и задушете за около минута-две чесъна. Прибавете тиквичките и оставете да се готвят докато омекнат, като разбърквате непрекъснато. Когато са готови добавете хлебните трохи. Разбъркайте и оставете на котлона още около минута. Дръпнете съда от огъня и прибавете пармезана и кашкавала. Овкусете със сол, черен пипер и копър.
Подредете филетата в предварително намаслена тава. Разпределете сместа от тиквички върху рибата и притиснете добре сместа да прилепне.
Печете в предварително загряла на 200 градуса фурна за около 20-25 мин. или до готовност.
Това е, много лесно и ужасно вкусно.

*Хлебните трохи приготвих от този хляб, който бе с микс от тиквени и слънчогледови семки. Семките се запазиха цели и стояха доста добре в тиквената коричка.
*Приготвих за рибата маслено-лимоновия сос на Пепи, получи се добре



Да ви е сладко!

Източник: тук
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...