неделя, 18 май 2014 г.

И да похапнем ... Шоколадови мъфини с ягодов крем

Днешната рецепта е за едни наистина фантастични малки кексчета, допълнително обогатени с ягодов крем. Попаднах на нея търсейки идея за брауни с ягоди и разглеждайки страница след страница попаднах на тази рецепта на Роси. Прочетох и рецептата на Анастасия. Много ми хареса и реших веднага да променя първоначалната си идея за брауни и не съжалявам. Направих кексчетата какаови, добавих бял шоколад в тях, вместо тъмен и се получи невероятен контраст с ягодовия крем. А за вкуса да не говорим yahoo.
Ето и моята рецепта:
Продукти:
100г меко масло
100г захар /70г бяла + 30г кафява захар/
3 яйца
20г олио
2ч.л. бакпулвер
180г брашно
1с.л. какао
100г бял шоколад

за крема:
300г крем - сирене
60г захар
1 яйце
200г ягоди
Разбийте маслото и захарта на крем. Добавете едно по едно яйцата и олиото. Пресейте брашното с бакпулвера и го добавете към сместа, като разбърквате с помощта на силиконова или дървена шпатула. Накрая оцветете тестото с какаото. Към така получената кексова смес добавете нарязания на по-едри парчета шоколад.
За крема разбийте яйцето със захарта. Добавете крем-сиренето и разбъркайте до хомогенизиране. Накрая прибавете нарязаните на малки парченца ягоди.
Във фирми за мъфини, които предварително сте покрили с хартиени капсули, разпределете кексовата смес, като ги пълните до половината. Отгоре сложете 1-2с.л. от крема. 
Печете в предварително загряла на 190 градуса фурна за около 30 мин. или до готовност.Охладете. 
Фантастични малки кексчета за похапване по всяко време.

Да ви е сладко!

неделя, 11 май 2014 г.

И да похапнем ... Морковени мъфини с лапад

Продукти:
3 яйца
80мл мазнина /40мл стопено масло + 40мл олио/
100мл заквасена сметана
100мл кисело мляко
1ч.ч. с връх натрошено краве сирене + пушена извара
1 средно голям морков
около 100г пресен почистен от дръжките лапад /може да сложите толкова колкото ви харесва, аз сложих на око и немога да определя точно количество/
300г брашно за кекс /може и обикновено бяло брашно/
1/2ч.л. самардала
1 бакпулвер /10г./
бял пипер, кимион и риган на вкус

кашкавал или семена за поръсване


Пресейте брашното. Смесете го със самардалата и бакпулвера.
Бланширайте лапада. Настържете моркова.
Разбийте яйцата. Прибавете заквасената сметана и киселото мляко и разбъркайте. Добавете мазнината, натрошеното сирене с пушената извара, лапада и морковите. Смесете добре. На порции добавяйте сухите съставки, като разбърквате със силиконова или дървена шпатула. Овкусете с пипера, кимиона и ригана. Разпределете сместа във форми за мъфини. Препоръчвам силиконови, но ако нямате намазнете добре формите за мъфини или използвайте хартиени капсули. Печете в загряла на 190 градуса фурна. Една част от мъфиние преди да изпечете поръсете с микс от семена. 
А другата част поръсете с настърган кашкавал 2 мин. преди края на печенето. 
 * Това количество е за около 25-30 кексчета, в зависимост от големината на формите за мъфини.
 * Кравето сирене може да се замени от микс от любимите ви сирена.
Да ви е сладко!


петък, 9 май 2014 г.

И да похапнем ... Шоколадово - кокосова торта

Продукти:
90г меко масло
1 1/8 ч.ч. захар
4 яйца
1ч.ч. брашно
1/2ч.ч. кокос
5с.л. неподсладено какао
1/2ч.л. бакпулвер

за соса:
1/3 ч.ч. прясно мляко
4с.л.захар
2с.л. масло
2с.л. какао

за шоколадовия крем:
1ч.ч. шоколад /при мен беше тъмен шоколад + няколко парченца бял/
3с.л. масло
1с.л. прясно мляко

коксови стърготини за украса


Разбийте мекото масло със захарта на крем. Добавете едно по едно яйцата. Пресейте брашното. Смесете го с какаото и бакпулвера. Прибавете го при яйчната смес и разбъркайте внимателно с помощта на силиконова или дървена бъркалка докато стане еднородна смес. Сипете кокоса и отново разбъркайте. Така полученото кексово тесто прехвърлете в подходяща тавичка, която предварително сте покрили с хартия за печене. При мен беше с кръгла форма и диаметър около 20-22см и се получи по висока торта. Ако искате по-тъничък блат използвайте по-широка форма. Печете в загряла на 180 градуса фурна до готовност. Оставете да се охлади. 
Пригответе соса като сложите всички продукти в подходящ съд и загрейте на котлона. Когато започне да ври бъркайте непрекъснато докато се сгъсти или течността се редуцира наполовина. Дръпнете от котлона и оставете да се охлади. Разбърквайте го периодично, за да не образува коричка. Соса трябва да се охлади, а не да изстине напълно. С него полейте повърхността на блата и разнасяйте с лъжица, за да попие максимално в него.
За шоколадовия крем смесете всички продукти и загрейте в микровълнова фурна или на водна баня докато се разтопи напълно шоколада. Оставете настрани да се охлади малко и полейте блата. Украсете с кокосови стърготини.
Получи се чудесна торта с приятен шоколадово - кокосов вкус.
Да ви е сладко!

сряда, 7 май 2014 г.

И да похапнем ... Селски черен хляб

Продукти:
260мл прясно мляко /може да бъде 200мл прясно мляко + 60мл. айран/
1 яйце
2с.л. олио
1с.л. захар
2ч.л. сол
150г пшеничен грис
42г картофено пюре на прах или на люспи
115г брашно грахам
280г бяло брашно
7г /1 пакетче/ суха мая

Пресявате бялото брашно и го смесвате с грахамовото. Пшеничния грис смесвате с картофените люспи. В контейнера на хлебопекарната слагате продуктите в следния ред:
мляко + захар
олио
яйце, леко разбито
пшеничен грис + картофените люспи
сол
грахам + бяло брашно
мая
Настройвате хлебопекарната на програма за приготвяне на бял хляб с продължителност поне 3 часа, за количество 750г, а степента на препичане на коричката избирате според вашия вкус. Докато машината меси следете тестото и ако е нужно добавете течност или брашно.
Получава се вкусен, шуплест хляб.
Да ви е сладко!

неделя, 4 май 2014 г.

И да похапнем ... Козуначена пита с шоколадово тесто

Редовните посетители на блога вероятно са забелязали, че откакто се сдобих с това чудо "машина за хляб" не спирам да пробвам различни тестени рецепти. Много съм доволна от резултата, който се постига при приготвянето на козунаците. С минимални усилия се получават разкошни козунаци. Преди време тук, при Роси видях идеята за шоколадово козуначено тесто и веднага бе изпробвано. Приготвих го във вид на козуначена пита и резултата бе страхотен
За основното козуначено тесто използвах рецептата за "Козунак", като добавих какао и течен шоколад.
Ето и точните продукти:
2 яйца + 1 белтък
130мл. прясно мляко
50г масло + 20мл олио 
130г захар
1/2 кубче жива мая /21г/
500г брашно + още за доомесване
щипка сол
настъргана кора на 1 портокал
сока на половин голям портокал

50г течен шоколад /при мен беше "Финети", но чудесно би се получило и с "Нутела"/
2с.л. какао "Нескуик"

за намазване:
1 жълтък + 1ч.л. олио + 1ч.л. прясно мляко

за поръсване:
захар, филирани бадеми

за пълнеж:
цели бадеми
цели орехи
стафиди
кандирани портокалови кори /имах и малко кандиран джинджифил, който нарязах на ситно и добавих/
Цялото количество пълнеж бе 1 1/2ч.ч. 
Загрейте млякото, но да е хладко, а не горещо. Разтворете в него какаото и маята. Разбийте леко яйцата, белтъка и захарта. Стопете маслото и смесете с олиото. Пресейте брашното.
В контейнера на хлебопекарната сложете продуктите в следния ред - млякото с маята и какаото, захарта и яйцата, 2/4 количество от мазнината, портокаловия сок, брашното. Накрая поръсвам със щипка сол.
Настройваме машината на програма тесто за паста, която на моята машина е с продължителност 15 мин. Програма само омесва тестото без да втасва. Наблюдавам непрекъснато тестото и ако е нужно добавям малко брашно. Когато приключи програмата трябва да имаме събрано на топка меко тесто. Повтаряме цикъла още веднъж, т.е. още 15 мин. месене, като по време на месенето добавям останалото количество мазнина постепенно, на тънка струйка. След приключването на втория цикъл настройваме машината на програма тесто, която при мен е с продължителност 1 час и 5 мин. При тази програма тестото не само се меси, но и втасва. Прибавяме течния шоколад и пускаме машината. След звуковия сигнал на машината добавяме портокалова кора и пълнежа. Когато програмата приключи имаме готово измесено и втасало шоколадово козуначено тесто. Отделих 1/3 и направих малко козуначе, а от останалата част направих пита с размер 22см в диаметър. Оформянето на питката е според вашата фантазия. Аз разделих тестото на 4 и оформих 4 фитила, които сплетох на дълга плитка. Плитката завих на охлюв и така се получи моята форма. Тестото се работи върху добре намазнен плот и с доста намазнени ръце. Оформената пита покрих и оставих на топло да втаса за около час. След втасването намазах с разбит жълтък с мляко и мазнина, поръсих със захар и филирани бадеми и пекох в предварително загряла на 180 градуса фурна до готовност.


Да ви е сладко!

петък, 2 май 2014 г.

И да похапнем ... Мини кюфтенца от нахут и лапад


Продукти:
2ч.ч. накиснат и набъбнал нахут
1 ч.ч. нарязани листа лапад - препълнена
1 стрък пресен лук
1 стрък пресен чесън
1 яйце
сол, черен пипер, кимион и щипка сух риган
1 препълнена с.л. ситно нарязан магданоз
Започнете с бланширането на листата от лапад. Напълнете подходящ съд с вода и кипнете. Сложете лапада във врящата вода за около 3-4 мин. Извадете и изплакнете със студена вода.
Пригответе нахута. Най-добрия  вариант е да имате консервиран. Аз имам само сушен нахут, който за да се използва трябва да се обработи. Накисвам го в гореща вода и го оставям за една нощ. На другия ден е мекичък и готов за похапване. Ако обаче нямате толкова време и ви трябва бързо мек нахут, сложете го в тенджера с вода на котлона и го сварете. Та, за да направите кюфтенцата са ви нужни 2 ч.ч. сварен, мекичък нахут. Слагате го в кухненския робот, прибавяте останалите продукти и смилате всичко на много ситно. Оформяте от сместа малки топчета, колкото орех и подреждате в тава, която предварително сте покрили с хартия за печене. Печете в загряла на 200 градуса фурна до порозовяване на кюфтенцата. Сервирайте със салата според сезона или с подходящ сос.
Да ви е сладко!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...