неделя, 13 април 2014 г.

И да похапнем ... Пълнени калмари с пушена извара

С днешната рецепта "И да похапмен ..." стартира нова рубрика - "Седем ястия с риба и морски дарове". В няколко публикации ще се опитам да ви представя седем различни ястия от рибната кухня и ще подложа на изпитание собствените си възможности за приготвя рибни деликатеси, защото аз не съм им особен фен, така да се каже, но пък домашните ги харесват smile1 
Ще се постарая предложенията ми да бъдат различни и нестандартни, лесни и вкусни. 
Насладете им се smile1
Ето и първо предложение:

"Седем ястия с риба и морски дарове"

1. Пълнени калмари с пушена извара

Продукти:
4бр. почистени калмари туби /около 800г/

за пълнежа:
200г пушена извара
125г крем сирене
2с.л. топено сирене
3 сварени и обелени яйца
2ч.л. мека горчица с мед
5 маслини без костилки
2 стръка пресен лук
1 морков
зехтин

за соса:
2-3 резена лимон нарязани на малки парченца
2с.л. масло
1/2ч.ч. бяло вино
1ч.ч. зеленчуков бульон
2с.л. нишесте
2с.л. топено сирене
ситно нарязан магданоз
Нарежете на ситно лука и настържете на едро ренде моркова. Задушете ги в зехтин докато омекнат. В голяма купа смесете пушената извара, топеното сирене, крема сиренето, горчицата, нарязаните на едри парчета варени яйца, нарязаните на ситно маслини, задушените моркови и лук. Объркайте внимателно, да се смесят продуктите.
Напълнете калмарите с тази смес. Тя стига точно за четири големи туби калмари. Ако калмарите са ви по-малки, трябват поне 6-7 бройки. Забодете отворите им с клечки за зъби, така че да се затворят плътно и надупчете повърхността им, за да излиза парата.
В подходящ съд загрейте маслото и задушете леко лимоновите парченца. Добавете нишестето и разбъркайте. Налейте виното, оставете да се изпари алкохола и прибавете бульона. Когато течността започне да ври с ключ прибавете топеното сирене и бъркайте до пълното му стопяване. Оставете леко да се сгъсти и изключете. Добавете магданоза. Готовия сос прехвърлете в тавата в която ще печете калмарите. Сложете тавата във фурната, която е предварително загряла на 200 градуса. Когато соса започне да ври подредете калмарите в тавата и печете около 25 минути, като от време на време обръщате калмарите. Така те ще поемат соса от двете страни.
Готовите калмари нарежете на шайби и сервирайте със соса.
Да ви е сладко!

четвъртък, 10 април 2014 г.

И да похапнем ... Портокалови кексчета със заквасена сметана

Днес отново представям кексчета smile1, може би ставам досадна с тях, но как да не споделя тези прекрасни бижута с вас. Много ароматни и пухкави, за хапаване по всяко време.
Продукти:
3 яйца
1ч.ч. захар
200г заквасена сметана
1/3ч.ч. олио
1 2/3ч.ч брашно
1 бакпулвер
1с.л. прясно изцеден портокалов сок
настърганата кора на 1 портокла
1 прахче ванилия
Разбийте яйцата и захарта на бял пухкав крем. Добавете олиото и заквасената сметана и разбъркайте. В друг съд пресейте брашното с бакпулвера. Към яйчната смес добавете сухите съставки на порции, като разбърквате с помощта на силиконова или дървена шпатула. Накрая прибавете портокаловия сок, настърганата портокалова кора и ванилията. Разбъркайте. Кексовата смес разпределете във форми за мъфини, в гнездата на която предварително сте сложили хартиени капсули. Напълнете ги не повече от 2/3 от обема им. Печете в предварително загряла на 180 градуса фурна около 30 мин. или до готовност.
Аз разделих кексовата смес на три равни части. Първата изпекох така, без да добавям нищо повече към сместа. Получиха се чудни портокалови кексчета.



От втората отделих 2с.л., които оцветих с малко какако и направих мраморни кексчета

А в третата сложих половин натурален шоколад, нарязан на ситни парченца.
Вие може да добавите каквото ви харесва - бял шоколад, стафиди, ядки, маково семе, кокос. 
Да ви е сладко!







неделя, 6 април 2014 г.

И да похапнем ... Домашна лютеница в хлебопекарна

Какво ще кажете за препечена филийка домашен хляб щедро намазана с вкусна лютеница :). Звучи прекрасно нали? Все по-рядко успявам да намеря в търговската мрежа лютеница, която да се доближава до онази, която правеха моите баби в двора на село, на огъня. Истината е, че приготвянето и е дълъг и сложен процес, който отнема доста време. А и когато продуктите не са отгледани в двора ни, някак си не е финансово изгодно. Та затова прибягваме до онези доматено-картофени каши, които продават по магазините. Бях много доволна, когато разбрах, че мога доста сполучливо да си я приготвя домашна лютеница в хлебопекарната. Това е процес, който не отнема особено много време, а резултата е чудесен! Имах във фризера замразен патладжан, червени пиперки и ето какво се получи
Ето и рецептата:
Продукти:
5 големи, печени и обелени червени чушки
1 сварен морков /средна големина/
1 голям патладжан, изпечен, обелен и отцеден от водата
1 глава лук + 1-2 скилидки чесън /зависи от големината/ или същото количество праз
200г домати от консерва, отцедени от сока
100мл олио
сол, захар, черен пипер на вкус
ситно нарязан магданоз


Чушките, патладжана, доматите, моркова, лука, чесъна слагате в кухненски робот и смилатe на ситно. Прехвърляте полученото пюре в контейнера на машината за хляб. Добавяте олиото и овкусeте с подправките. Включвате хлебопекарната на програма "Сладко", при мен е 1ч. и 5мин. Когато приключи цикъла опитвате лютеницата на вкус и ако е необходимо да добавите още сол или други подправки. Добавяте ситно нарязания магданоз и затваряте капака на хлебопекарната. Оставяте така докато се охлади напълно. Съхранявайте в хладилник.  
Ако зеленчуците ви не са се отцедили предварително добре от течността им има вероятност след приключване на цикъла водата да не се е изпарила и лютеницата да е водниста, тогава пуснете отново програмата "Сладко".
Получава се страхотна лютеница, поне за нашия вкус.

Да ви е сладко!

Източник: форума на bg.mama

петък, 4 април 2014 г.

И да похапнем ... Бял хляб

Продукти:
210мл прясно мляко
1 яйце
1/2 с.л. захар
50г масло
1ч.л. самардала
350-370г бяло брашно
5г суха мая
Леко затоплете млякото, да не е горещо. Разбийте яйцето с вилица или телена бъркалка. Стопете маслото. Слагайте продуктите в хлебопекарната в следния ред - мляко, яйце, захар, масло, брашно, предварително пресято и смесено със солта, суха мая. Включете машината на програмата за бял хляб, с продължителност не по-малко от 3 часа, настройте на 750г и "слабо препечена коричка". Внимавайте, коричката на хляба много бързо се препича и затова настройте машината за слабо препечена коричка.
Получава се чудесен, въздушен и мек хляб с приятен аромат на самардала и вкусна коричка.
* Ако искате да разнообразите хляба, може да му добавите микс от различни семена /1/2ч.ч./. Добавят се след звуковия сигнал на машината за хляб
или сушени домати и парченца маслини - количеството също е 1/2 ч.ч.

Да ви е сладко!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...