понеделник, 31 март 2014 г.

И да похапнем ... Пастрама от пилешко месо

Продукти:
1 пилешко филе, тип "пеперуда"
1л. вода
3-4 с.л. сол

за намазване:
2с.л. червен пипер
1с.л. мед
1с.л. горчица
2 скилидки пресован чесън /може да се замени и със стрък пресен чесън, накълцан на много ситно/
3с.л. зехтин
черен пипер и кимион на вкус

Разтворете солта във водата и накиснете в нея пилешкото филе за 2-3 часа. Водата трябва да покрива месото.
Пригответе сместа за намазване, като смесите всички съставки.
Извадете месото, подсушете го добре и разделете пеперудата на две части. Намажете добре от всички страни парчетата с приготвената смес. Загрейте фурната на 250 градуса. Покрийте дъното на тавичката, в която ще печете с алуминиево фолио. Сложете месото в нея и печете 15 мин. После изключете фурната, но не вадете месото. Оставете вътре до пълното изстиване на фурната.
Крехко, сочно, вкусно. Опитайте!
Източник: тук.







сряда, 26 март 2014 г.

И да похапнем ... Козунак

Тази публикация подготвям доста отдавна, защото козунака се оказа едно доста голямо предизвикателство за мен. Трябваше да пробвам няколко рецепти, за да достигна до онази, която най-много ми допада. Самата рецепта не е нищо ново. Открих я тук, при Роси, но промених малко, за да мога да приготвям в моята хлебопекарна. Много съм доволна от резултата, а и от факта че с минимални усилия постигам добри резултати и приготвянето на домашен козунак не е толкова страшно, колкото си мислех. Специални благодарности на Роси за насоките и рецептите. И така:

Домашен козунак
Продукти:
2 яйца + 1 белтък
130мл. прясно мляко
50г масло + 20мл олио /част от маслото може да се замени със свинска мас, въпреки че маста се счита за вреден продук, аз мисля че прави чудеса с тестото :)/
130г захар
1/2 кубче жива мая /21г/
500г брашно + още за доомесване
щипка сол
ванилия
настъргана кора на 1 портокал или лимон /може да добавите и сока на 1 средно голям портокал, получава се страхотен аромат/

за намазване:
1 жълтък + 1ч.л. олио + 1ч.л. прясно мляко

за поръсване:
захар, филирани бадеми

за пълнежа:
сладко по избор
или сушени плодове
или захар, канела и ядки
или каквото ви харесва
един от любимите ми пълнежи е течен шоколад + насъргана портокалова кора,
а тази плънка най-много ми харесва:
1ч.ч. ситно смлени орехи
5с.л. стафиди
1ч.л. канела
2с.л. захар
2с.л. ром или уиски или крем-ликьор или коняк /каквото ви харесва/
3с.л. много горещо прясно мляко
Приготвям тестото за козунака в машината за хляб, но ако нямате можете да го измесите на ръка.
Загрейте млякото, но да е хладко, а не горещо. Разтворете в него маята. Разбийте леко яйцата, белтъка, захарта и ванилията. Стопете маслото или маста и смесете с олиото. Пресейте брашното.
В контейнера на хлебопекарната сложете продуктите в следния ред - млякото с маята, захарта и яйцата, 2/4 количество от мазнината, брашното. Накрая поръсвам със щипка сол.
Настройвам машината на програма тесто за паста, която при мен е с продължителност 15 мин. Тази програма е без втасване и само меси тестото. Наблюдавам непрекъснато тестото и ако е нужно добавям малко брашно. Когато приключи програмата трябва да имаме събрано на топка меко тесто. Повтаряме цикъла още веднъж, т.е. още 15 мин. месене, като по време на месенето добавям останалото количество мазнина постепенно, на тънка струйка. След втория цикъл месене тестото е още по-меко. С това месенето обаче не приключва :). Настройвам машината на програма тесто, която при мен е 1 час и 5 мин. и оставяме да измеси тестото още веднъж и да втаса. След звуковия сигнал на машината добавяме настърганата лимонова или портокалова кора. След приключването на тази програма вече имате готово измесено и втасало сладко тесто за козунаци. От него се получават два козунака.
Готовото тесто извадете от контейнера на машината върху намаслен плот и оформете както желаете. Обработвайте тестото само с намаслени ръце. Аз го разделям на две. Всяка част разделям на три топки и всяка топка разтеглям с ръце на овална кора, която намазвам с пълнеж по желание. Навивам на руло. Получават се три фитила, които сплитам на плитка. Така оформената плитка поставям в правоъгълна форма за кекс. Покривам и оставям на топло да втаса още веднъж за около 40 мин. до 1 час /в зависимост от темп. на помещението/.
Втасалите козунаци намазвам с разбития с мляко и мазнина жълтък и поръсвам със захар или филирани бадеми. Пека на 180 градуса до готовност.
Ами това е! Резултата е чудесни, меки, дъхави и вкусни козунаци, на които едва ли някой би устоял :). Опитайте!

Да ви е сладко!

вторник, 4 март 2014 г.

И да похапнем ... Хляб с пушена извара и горчица

Продукти:
270мл вода
2с.л. зехтин
1ч.л. самардала
50г пушена извара
2с.л. горчица
500г брашно
1с.л. захар
1п суха мая /7г/
Продуктите се слагат в контейнера на хлебопекарната в реда, в който съм ги написала. Избира се програма за приготвяне на основен или бял хляб, 750г и средно препечена коричка. 
Хляба е с много приятен пикантен вкус.
Да ви е сладко!

събота, 1 март 2014 г.

И да похапнем ... Питка със сирене и кашкавал с тесто от хлебопекарната

На днешния ден моя син Мартин, празнува имен ден. От сърце му желая да е здрав и много щастлив. Упорито да преследва мечтите си и да носи добротата в себе си. 
Почерпете се за негово здраве с пухкава и ароматна питка със сирене и кашкавал.
Продукти:
100мл топла вода
20г свежа мая
200г кисело мляко
1яйце + 1 белтък /жълтъка оставете за намазване на питката/
3с.л. мазнина /при мен беше 2с.л. олио + 1с.л. стопена мас/
1ч.л. захар
1ч.л. самардала
около 600г. брашно

сирене
кашкавал
мазнина
сусам

Загрейте леко водата и разтворете в нея маята и захарта. Отделно разбийте яйцето и белтъка с киселото мляко. Тестото се приготвя в хлебопекарната, като продуктите се слагат в следния ред:
- топлата вода с маята и захарта
- киселото мляко с яйцата
- мазнината
- брашното
- солта
Пуснете машината за хляб на програма "Тесто", която е около 15 мин., да омеси тестото. Наблюдавайте тестото,ако се маже по дъното добавяйте по малко брашно, докато се събере на топка. Готовото тесто извадете от контейнера на хлебопекарната и с намаслени ръце разделете на четири еднакви части. Всяка разточете или разтеглете с ръце на кора с дебелина около 5мм.
Намаслете първата кора и поръсете обилно със сирене. Покрийте с втората, намаслете и поръсете щедро със кашкавал. Следва третата, отново намаслете и поръсете със сирене. Последната само намаслете. Разточете леко с точилката и навийте на руло. Издърпайте, да се получи дълъг фитил, който навийте на охлюв. Поставете в подходяща тава, предварително покрита с хартия за печене и оставете да втаса поне 1ч. и 30мин. 
разбийте жълтъка и смесете с 1ч.л. прясно мляко. Намажете втасалата питка, поръсете със сусам и печете в загряла на 180 градуса фурна до готовност. 
Готовата питка извадете от фурната и още топла напръскайте с вода и покрийте с кърпа. оставете да се охлади.

* Плънката може да се замени с нещо друго, което ви харесва. 
* Може да замените киселото мляко със заквасена сметана, получава се още по-богата на вкус питка.
Да ви е сладко!

И на финала да ви закича с мартенички за здраве.
Честита Баба Марта!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...