петък, 22 ноември 2013 г.

И да похапнем ... Мадлени с мед

Преди няколко дни си купих форма за печене на мадлени и веднага реших да я пробвам. Дълго се рових за рецепта и накрая се спрях на една. Първи опит и пълен провал. Мислих, че мадлените се приготвят като мъфините, но не. Направих още няколко опита и вече съм впечатлена от тези фини френски сладки. 
Днес ще ви предложа рецепта, която най-много ми хареса до този момент, а мадленките се получават нежни, мекички и ароматни.
Продукти:
2с.л. мед
5с.л. масло
2 яйца  
1/3ч.ч. захар
1ч.л. ванилена захар /или 1 прахче ванилия/
3/4ч.ч. брашно
1/2ч.л. бакпулвер
щипка сол
Загрейте маслото леко на микровълнова фурна, така че да стане течно, но внимавайте да не започне да кипи. Ако меда ви не е течен загрейте леко и него, за да стане течен. Оставете маслото и меда да се охладят напълно.
Пресейте брашното и бакпулвера. Прибавете солта и разбъркайте.
Разбийте яйцата, меда и захарта до пълното стопяване на захарта. Прибавете сухите съставки, като разбърквате с помощта на силиконова или дървена шпатула. Накрая добавете охладеното масло и продължавайте да разбърквате със шпатула до хомогенизиране на сместа.
Оставете в хладилника за 20 мин.
Загрейте фурната на 200 градуса. Разпределете охладената смес във формите за мадлени, като слагате по 1 равна с.л. във всяко гнездо. Печете 15 мин. или докато се изпекат напълно.
Да ви е сладко!

сряда, 20 ноември 2013 г.

И да похапнем ... Най-вкусните ванилови кексчета

Продукти:
125г меко масло
125г захар
2 яйца
2 с.л. прясно мляко
125г брашно
5г бакпулвер
2 прахчета ванилия
Разбивате маслото и захарта на крем. Добавяте едно по едно яйцата и прясното мляко. Пресейте брашното с бакпулвера и го прибавете при маслената смес. Ароматизирайте с ванилиите. Получената кексова смес разпределете във форма за мъфини, в която предварително сте подредили хартиени капсули. Ако използвате силиконови форми, хартиените капсулки не са ви необходими.
Печете в предварително загряла на 180 градуса фурна за около 20 мин. или до готовност.
Копринено меки, нежни и ароматни, истинска наслада за сетивата! Може да си ги хапнете просто така, поръсени с пудра захар или нашарени с шоколадова глазура.
За глазурата използвах:
100г шоколад
1-11/2с.л. масло
1-11/2с.л. прясно мляко.

Слагам шоколада в подходящ съд и го загрявам в микровълновата, докато се стопи напълно. Изваждам и прибавям маслото и млякото и бъркам до пълното смесване на продуктите.
С тази смес покривам кексчетата.
Да ви е сладко!

Източник: тук

понеделник, 18 ноември 2013 г.

Гости

    

Понеделник, не обичам особено понеделниците, натъжават ме. Той е знак за края на почивните дни и началото на новата работна седмица. И преди да сте помислили, че съм ужасна мързеланка бързам да ви кажа, че днешния понеделник не е като другите, а различен, празничен. "И да похапнем ..." посреща мил гост. Какво да ви кажа за нея ... не я познавам лично, но имам усещането, че бихме си допаднали много. Увличам се по нейните кулинарни творения отдавна,  от форумите на "Гответе с мен" и bg-mama и откакто открих блога и с удоволствия се потапям в нейния кулинарен свят. Харесвам нейната кухня и обожавам нейните десерти, а козунаците и ...аххх... едва ли някой може да им устои smile1. Всичко е приготвено и поднесено с финес. Днес ми е на гости Роси и "Кулинарен елексир". Тук може да намерите рецепта за всеки вкус и ако има някой, който не е надниквал в нейното кулинарно кътче нека го направи още сега, само с едно цък. Аз вече опитах нейната Баница с миш-маш и Торта с круши 





и не само smile1. Опитайте и вие!

Мила Роси сърдечно благодаря, че прие поканата ми, за мен е чест да ми бъдеш гост!


Днес отново съм на гости.
И това,разбира се,отново ме радва,защото подобни покани освен,че ме ласкаят,ми показват едно топло,приятелско отношение,което аз много ценя.
Много обичам да гостувам на дами,към които предварително имам някакъв вид сантимент,както е в случая с днешната ми домакиня Диди.
На първо място с Диди сме от една зодия.
После моята дъщеря и нейния син са родени в една и съща година.
Трето - толкова много ни се припокриват вкусовете,че няма рецепта,която да е представила и да не е в пълен унисон с нашите предпочитания.
Диди и сестра й Ели са основните виновници кокосът да ми стане особено любим,защото е често срещана съставка в десертите им....ах,десертите -
е точно те са ни огромна допирна точка и на трите,ако съдя по това какво ни е любимо. :))
Неусетно вмъкнах и Ели в моето интро,но то е неизбежно,когато става дума за две сестри,които са отлични кулинари и много положителни,усмихнати и топли като отношение дами.

Диди,благодаря ти от сърце за милата покана!

Знам,че с твоето семейство сте особени почитатели на кексовете и сладкишите,ако съдя по богата колекция от разкошни предложения.
Затова избрах да ти гостувам с една рецепта за трайфъл,защото по същината си е много близка до сладкишите с крем.





Трайфъл с амарети

Продукти:

бисквитки Амарети и няколко филийки кекс или блат

за крема:

250 гр. маскарпоне
пудра захар на вкус
сок и кора от 1 портокал
4 с.л. кисело мляко 3,6% ( или цедено мляко ,заквасена сметана )
200 мл. течна сладкарска сметана
1 капсула ванилия



Приготвяне:

В купа поставете всички продукти за крема и разбийте  до пухкава консистенция.
Можете да процедирате и по друг начин - разбивате само сметаната до меки върхове.
В друга купа  разбивате маскарпонето,киселото мляко,захарта,
ванилията,портокаловия сок и настърганата кора,и получената смес внимателно обединявате с битата сметана.
Направено по този начин  кремът става прекалено въздушен за моя вкус (понеже сметаната  е сладкарска,а не млечна),затова аз предпочитам да я разбивам с другите съставки и кремът да е по-плътен и млечен.
Киселото мляко спомага за един по-лек вкус на твърде гъстата и мазна структура на маскарпонето.

Следва редуване на крем и кубчета кекс,пак крем и разполовени бисквитки Амарети,които с нежната си,топяща текстура са повече от идеални за този лек мус!

петък, 15 ноември 2013 г.

И да похапнем ... Пилешки филенца с прошуто и салвия

Продукти:
500г пилешки бон филента
около 20 слайса прошуто крудо /може повече или по-малко, парчетата прошуто трябва да са толкова, колкото са бон филетата/
1ч.ч кашкавал
около 7-8 листа салвия

за маринатата:
2с.л. зехтин
3с.л. соев сос
3с.л бяло вино
2 скилидки чесън
сока и настърганата кора на 1/2 лимон
1-2с.л. настърган пресен джинджифил /ако не ви харесва може и без него/
щипка бял пипер

Измийте и подсушете филетата. Овийте ги със слайсовете прошуто. Подредете ги в подходяща тавичка едно до друго. Отгоре подредете листата салвия.
В купа смесете всички съставки за маринатата и разбъркайте. Полейте филетата с маринатата и оставете да се маринова месото за около час.
Печете филетата на 220 градуса до готовност. Малко преди края на печенето поръсете с кашкавал и оставете във фурната да се разтопи. /Аз го оставих да се запече, така повече ни харесва/.
Сервирах филетата със сос, който бях приготвила предната вечер за една риба. Чудесно се комбинира и с тези филета.

Сос с каперси:
1-2 с.л. масло
1 скилидка чесън
1с.л. нишесте
1ч.ч. зеленчуков бульон
копър
каперси
сол
черен пипер

Задушете чесъна в маслото. Прибавете нишестето и разбъркайте. Налейте бульона, овкусете със сол и черен пипер и оставете да се сгъсти. Малко преди края на готвенето добавете копъра и каперсите.
Да ви е сладко!

понеделник, 11 ноември 2013 г.

И да похапнем ... Тиквени понички със сирене

Продукти:
2ч.ч. брашно
3/4ч.ч. захар
1 1/2ч.л. бакпулвер
1/2ч.л. канела
1/4ч.л. индийско орехче
1/4ч.л. джинджифил на прах
3с.л. разтопено масло
1ч.ч. пюре от тиква
1ч.л. ванилия
1 яйце

за овалване:
1/2ч.ч. захар
1ч.л. канела
1с.л. кафява захар

крема сирене или сирене тип "Дунавия"
Сварете и пасирайте тиквата. Смесете в купа брашното, захарта, бакпулвера, канелата, джинджифила и индийското орехче.
В друга купа разбийте яйцето и смесете с пюрираната тиква и разтопеното масло. Ароматизирайте с ванилията.
Смесете мокрите и сухи съставки докато получите лепкаво тесто. Ако е нужно добавете още малко брашно. Тестото трябва да е като много гъсто кексово тесто.
Нарежете сиренето на малки кубчета.
Загрейте мазнина в подходящ съд. Загребете с 1ч.л. от сместа, сложете кубче сирене и натиснете да потъне. С пръсти покрийте сиренето и оформете на топче. Пържете в маслена баня. Още горещи оваляйте в предварително смесените бяла, кафява захар и канела.
Може да си ги хапвате топли и студени. На мен най-много ми харесаха студени.
Да ви е сладко!


събота, 9 ноември 2013 г.

И да похапнем ... Кекс - баница

Днешната рецепта видях в блога на Пепи и правих няколко пъти във формата на мъфини, но една сутрин бързах много и приготвих в правоъгълна форма за кекс, като намалих малко продуктите спрямо формата. Домочадието я хареса повече в този вариант, затова реших да я включа в рецептурника на блога. 
Специални благодарности на Пепи за вкусната рецепта :).
Продукти:
3 яйца
300г кори за баница
250г сирене /смес от краве сирене, кашкавал и пармезан/
60мл олио
100мл. прясно мляко
2с.л. брашно
2ч.л. бакпулвер
1ч.л. пикантина за супи
щипка черен пипер

малко масло и галета за формата
Разбийте яйцата. Прибавете олиото,  прясното мляко и брашното смесено с бакпулвера. Настържете сиренето, кашкавала и пармезана и добавете към яйчната смес. Нарежете корите за баница на тънички ленти или накъсайте на парчета. Разделете парченцата, за да не са слепнали и ги прибавете към кексовата смес. Подправете с пикантината и черния пипер.
Стопете маслото и намажете страните на правоъгълна форма за кекс. Поръсете с галета и потупайте формата, така че галетата да полепне по всички страни на кексовата форма. Разпределете сместа и печете в предварително загряла на 200 градуса фурна до готовност.
Да ви е сладко!

Предлагам ви още един вариант на приготвяне на "Кекс-баница":
Корите намажете с масло и печете до златист цвят. Оставете да изстинат и натрошете на парчета. Следвайте стъпките на рецептата като вместо сурови кори, нарязани на лентички, добавите препечените. И за по-голям разкош прибавете малко бланширан лапад или спанак. И в този вариант се получава чудесна закуска. Опитайте!

четвъртък, 7 ноември 2013 г.

И да похапнем ... Лемингтън

Продукти:
за кекса:
2 яйца
1/2 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. прясно мляко
1/3 ч.ч. зехтин
1 1/2 ч.ч. брашно
1/2п. бакпулвер /5г/
1ч.л. настъргана портокалова кора

за соса:
1 1/2 ч.ч. мляко
1/2 ч.ч. вода
1с.л. какао
2 1/2 с.л. захар
50г тъмен шоколад

кокосово стърготини за овалване

Разбийте яйцата и захарта на крем. Добавете прясното мляко и зехтина. Пресейте брашното с бакпулвера и заедно с портокаловата кора добавете към яйчната смес. Разпределете в правоъгълна тавичка, предварително застлана с хартия за печене и печете на 200 градуса около 25 минути. Готовия блат оставете да се охлади.
Пригответе соса като смесите всички продукти без шоколада и оставите на котлона да кипнат. Варете 2-3 минути или докато се редуцира течността на половина. Свалете от огъня и начупете вътре шоколада на малки парченца. Бъркайте до пълното разтапяне на шоколада. Оставете да се охлади напълно.
Нарежете блата на ленти, после на малки квадратчета. Потопете квадратчетата в соса и оваляйте в кокосови стърготини. Оставете 2 часа да поеме соса.
Да ви е сладко!

неделя, 3 ноември 2013 г.

И да похапнем ... Пиде

С днешната рецепта завършвам поредицата "Седем ястия от турската кухня", но не я приключвам :). Оказа се, че турската кухня е доста разнообразна и няма как да я събера в седем публикации, така че ще продължа да опитвам рецепти и да допълвам тази поредица. 
Пидето е вид турски хляб, който много прилича на пица. Формата наподобява лодка и представлява тънка хрупкава кора, върху която се подреждат различни плънки според вкуса ви. За тестото използвах рецептата на Берина, а с плънката импровизирах. И така:

"Седем ястия от турската кухня"

1. Патладжан кебап с кисело мляко и хляб
2. Хюнкар Бегенди /Hünkar Beğendi/
3. Реване с кокосов крем
4Сочни курабийки "Гнездото на чучулигата", "Замъка на славея" или Bülbül Konağı
5. Салата с моркови
6. Адана кебап

7. Пиде
Продукти:
1ч.ч. прясно мляко
1/2ч.ч. вода
20г прясна мая
1ч.л. захар
1ч.л. сол
3с.л. зехтин
брашно за меко тесто
Смесваме водата и млякото и леко загряваме. Трябва да са топли, а не горещи. Разтваряме в течността маята и захарта. Добавяме зехтина. 
Пресяваме брашното и го смесваме със солта. Правим в средата кладенче и изливаме вътре течността с маята. Омесваме меко тесто. Тестото наистина се получава много меко и еластично. Покриваме го и оставяме на топло да втаса за около час. Втасалото тесто премесваме и разделяме на топчета големи, колкото топче за пинг-понг. При мен се получиха 16. От тях станаха 16 пидета с дължина около 18 см. Ако искате по-големи хлебчета разделете тестото на 8 топки. Всяка топка се разточва на тънка, като за пица кора /2-3мм/ и с овална форма. Покриваме с плънка и обръщаме леко краищата навътре, така че да покрият част от плънката. А връхчетата, които се получават в двата края, леко мокрим с вода, за да залепнат добре. Мажем със зехтин тестото от горната страна и печем в загряла на 200 градуса фурна докато се зачервят.
Плънката може да бъде от яйце и сирене, от кайма, от различни накъсани на ситно изпечени меса и покрити с настърган кашкавал. Аз направих едната част със смес от 1 яйце и настъргани кашкава и сирене, а другата част намазах с кайма и покрих с настърган кашкавал. Получиха се страхотни хрупкави хлебчета. 
Да ви е сладко!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...