четвъртък, 31 октомври 2013 г.

И да похапнем ... Пилешки филета в сос от горчица и зеленчуци

Продукти:
500г пилешко бон филе

за соса:
200-250г пресни гъби
2 големи моркова
1 глава лук
2-3 скилидки чесън
2 големи червени чушки /или 1 зелена и 1 червена/
2с.л. нишесте
2ч.л. горчица /при мен беше мека горчица с мед, но с едрозърнеста ще се получи още по-добре/
2ч.ч. зеленчуков бульон /ако ви се стори недостатъчно, добавете още/
1с.л. заквасена сметана /може и повече ако ви харесва/
2с.л. масло
2с.л. зехтин
каперси на вкус
сол
черен пипер
кимион
копър


Измийте и подсушете добре филенцата. Посолете ги и подправете с черен пипер.
В подходящ съд сварете морковите, лука, чесъна и чушките. Пасирайте ги. Може да го направите с пасатор до получаване на гладко пюре или с пресата за картофи до почти гладко пюре. Аз го направих с пресата за картофи, защото ми харесва да усещам малките парченца зеленчуци, а и чудесни цветове се получават в соса.
Нарежете гъбите на филийки. Загрейте в дълбок тиган мазнината /маслото и зехтина/ и запържете до златисто филенцата. Добре е да можете да съберете в тигана цялото количество филенца наведнъж. Когато са готови ги извадете в съд с капак, за да може да се запазят топли. В мазнината в която сте готвили филетата прибавете гъбите и пържете без да бъркате, а с виличка обръщайте, за да станат златисти и от двете страни.Когато са готови прибавете нишестето и разбъркайте, после зеленчуците и отново разбъркайте. Накрая налейте бульона, подправете със сол, черен пипер и кимион и оставете да къкри на бавен огън докато се редуцира течността и сместа се сгъсти. Добавете горчицата и каперсите и оставете още около минута две. Когато е готова дръпнете от огъня и поръсете с копър. Може да оставите соса в този вид има невероятно красив цвят. Аз добавих и заквасена сметана, която предаде още по богат вкус на соса, но леко смени цвета.
Сервирайте като в подходяща чиния налеете от соса. Върху него подредите филенца и украсите с копър и каперси.
Невероятно вкусно ястие, което те кара да си вземеш и пак и пак.
Да ви е сладко!

петък, 25 октомври 2013 г.

И да похапнем ... Пасти "Екзотик"

Малки вкусни пастички с леко неугледен вид, но с много екзотичен вкус - банан, ананас, кокос, портокал и шоколад.
Ето и рецептата:

Продукти:
за блата:
3 яйца
3/4ч.ч. захар
1/2ч.ч. кисело мляко
2с.л. какао
2с.л. олио или зехтин
1ч.ч. брашно
1 бакпулвер
ванилия

за сиропиране:
1/4ч.ч. прясно мляко
1/4ч.ч. ликьор Бейлис с вкус на бишкоти

за крема:
2ч.ч. прясно мляко
1ч.ч. кокосово мляко
2с.л. пшенично нишесте
2с.л. брашно
4с.л. захар
1с.л. настъргана портокалова кора
ванилия
2с.л. масло
80г бял шоколад

2 банана
1 кутия ананас на парченца
Започнете с приготвянето на блата, като разбиете яйцата и захарта на крем. Добавете киселото мляко, какаото и мазнината. Накрая добавете пресятото брашно с бакпулвера. Получената кексова смес разпределете в продълговата тава с размери 33/39см. Печете на 180 градуса до готовност. Извадете от фурната и оставете да се охлади.
Пригответе крема като смесите прясното и кокосово мляко със захарта. Оставете 1/4 ч.ч. от прясното мляко, за да разтворите в него нишестето и брашното. Сложете млякото на котлона и оставете да се загрее и да се стопи захарта. Когато започне да ври махнете от огъня и добавете на тънка струйка предварително разтворените в млякото нишесте и брашно. Върнете обратно на котлона и бъркайте енергично, за да не заголи и да не се образуват бучки. Когато крема се сгъсти махнете от котлона и добавете маслото и шоколада. Бъркайте до пълното им стопяване. Оставете да се охлади.
Смесете продуктите за сиропиране. Нарежете изпечения блат на кръгчета с диаметър 7см. Излишните парчета смелете в блендера на много ситни трохи, почти на брашно.
Полейте всяко кръгче със сироп, отгоре подредете парченца банан и ананас и накрая сложете две щедри лъжици крем. Оставете в хладилника за 30мин., за да се стегнат продуктите. Извадете пастите и ако има излишен крем, който се е стекъл отстрани го махнете. Поръсете от всички страни с трохите и оставете в хладилника за още 1 час.
Да ви е сладко!

Адаптирано от тук.

вторник, 22 октомври 2013 г.

И да похапнем ... Адана Кебап

Днешната публикация № 200 отново е посветена на турската кухня. Мислех си да я запълня с нещо сладко и празнично, но кебапа, който съм приготвила е празничен и вкусен :))). И така с днешната публикация 200 ще запълня колекциата

"Седем ястия от турската кухня"

1. Патладжан кебап с кисело мляко и хляб
2. Хюнкар Бегенди /Hünkar Beğendi/
3. Реване с кокосов крем
4Сочни курабийки "Гнездото на чучулигата" или Bülbül Konağı
5. Салата с моркови

6. Адана кебап


Продукти:
800г кайма /смес от телешко и агнешко месо/
2 глави лук
5-6 скилидки чесън
3 печени червени чушки
1 малка люта чушка /по желание/
50г много меко масло, но не стопено
сол
черен пипер
кимион
магданоз

дървени шишчета

Лука, чесъна и чушките се нарязват на ситно. Смесват се с каймата. Маслото се нарязва на малки парченца и също се смесва с каймата. Подправя се със сол, черен пипер, кимион и магданоз и се оставя на хладно два часа да се стегне и смеси с ароматите.
От добре охладената кайма правим топчета малко по-големи от топче за пинг понг. Нанизваме на шишчета и разнасяме с пръсти по дължината на шишчето. Трябва да е добре разпределено по дълбината на шишчето и тънко, защото ако е дебело не се задържа на него. Подреждаме в подходяща тавичка и прибираме отново в хладилника за 30 мин. да се стегне маслото. Печем на скара равномерно от всички страни.



Да ви е сладко!

Адаптирано от тук.

събота, 19 октомври 2013 г.

И да похапнем ... Салата с моркови

Тази салата правя отдавна от тук и много обичам. Напоследък много се ровя за турски рецепти за предизвикателството на "И да похапнем" - "Седем рецепти от турската кухня" и установих, че рецептата е турска и с радост ще я споделя като следващата от списъка. И така:

"Седем ястия от турската кухня"

1. Патладжан кебап с кисело мляко и хляб
2. Хюнкар Бегенди /Hünkar Beğendi/
3. Реване с кокосов крем
4. Сочни курабийки "Гнездото на чучулигата" или Bülbül Konağı

5. Салата с моркови



Продукти:
3 големи или 4 по-малки моркова
4с.л. ситно накълцани орехи
1-2 скилидки пресован чесън
2с.л. заквасена сметана
3-4 с.л. кисело мляко /желателно е да е висок процент/
сол
черен пипер
ситно накълцан копър

Настъргвате морковите на едро ренде. Орехите накълцвате на ситни парченца, но не ги мелете на ситно, защото правят вкуса на салатата различен. Смесвате морковите, орехите и чесъна. Обърквате добре.
Отделно смесвате добре сметаната и киселото мляко. Овкусявате със сол, черен пипер и копър. С тази смес поливате морковите и разбърквате добре.
Това е - бързо, лесно, а тоооооолкова вкусно.
Да ви е сладко! 

сряда, 16 октомври 2013 г.

И да похапнем ... Сочни курабийки "Гнездото на чучулигата", "Замъка на славея" или Bülbül Konağı

BÜLBÜL KONAĞI - така и не успях да преведа името на този десерт, затова си го кръстих - Сочни курабийки с грис /ако някой знае точния превод,моля нека ми пише, ще променя заглавието/.
Специални благодарности на Катя /тя си знае :)/ за превода, както и на T. C. eylül batur!

Този невероятно вкусен и сочен десерт е днешното допълнение към колекцията:

"Седем ястия от турската кухня"

1. Патладжан кебап с кисело мляко и хляб
2. Хюнкар Бегенди /Hünkar Beğendi/
3. Реване с кокосов крем

4. Сочни курабии с грис или Bülbül Konağı


Продукти:
125г масло /стопено и охладено/
1ч.ч. олио
1ч.ч. кисело мляко
1ч.ч. грис
1ч.ч. пудра захар
1 яйце и един жълтък
щипка сол
ванилия
1/2 пакетче бакпулвер
брашно за меко тесто

за сиропа:
3ч.ч. вода
3 1/2 ч.ч. захар
2-3 капки лимонов сок

1 белтък за намазване
едро смлени орехови ядки или други ядки по избор


Започваме с приготвянето на сиропа, като смесим захарта и водата и оставим на котлона да кипне. Намаляме силата на огъня на половина и оставяме да ври около 15 мин. Сваляме от котлона и прибавяме лимоновия сок. Оставяме да се охлади напълно.
От изброените продуктите омесваме меко тесто.  Разделяме го на две части. От всяка разточваме тънка кора с дебелина 5мм и с помощта на чаша или ринг нарязваме кръгчета с диаметър около 7 см. Подреждаме ги в тава предварително застлана с хартия за печене.  Намазваме ги с разбит белтък. Разточваме и втората кора и нея нарязваме на кръгове със същия диаметър. С помощта на чаша или ринг с по-малък диаметър изрязваме кръговете, така че да се получи ринг. Подреждаме ги върху другите в тавата и леко притискаме. Получава се така:
Печем в предварително загряла на 180 градуса фурна до леко порозовяване.
Изваждаме, пълним дупчиците с орехи и още топли поливаме с охладения сироп. Оставете да престои в сиропа поне 12 часа, а най-добре 24.
Да ви е сладко!

Адаптирано от тук.

понеделник, 14 октомври 2013 г.

И да похапнем ... Фунийки

Продукти:
2 яйца
1ч.ч. захар
1ч.ч. кисело мляко
1ч.л. сода
1/2 ч.ч масло /или олио/
ванилия
брашно за меко тесто.

От изброените продукти се замесва меко нелепнещо тесто. Оставя се да почине 10 мин. Разделя се на четири топки. Всяка се разточва на правоъгълна кора с дебeлина 5мм. Изрязват се ленти широки 2см. Навиват се спираловидно върху формички за фунийки, които предварително са намазани с масло. Подреждат се в тава, покрита с хартия за печене. Пекат се на 180 градуса до златист цвят. Изваждат се от фурната, охлаждат се за 3-4 мин. и се изважда формичката. Оставят се да се охладят напълно преди да се напълнят с крем.
За пълнежа може да направите любимия си крем. Аз правя домашен ванилов крем, който много обичам.

Продукти за крема:
900мл. прясно мляко
2 яйца
6с.л. брашно
1ч.ч. захар
2с.л масло
ванилия

Отделят се 100мл. от прясното мляко. При останалото се прибавя захарта и се слага на котлона да кипне. Отделно се разбиват яйцата. Разтваря се брашното в останалото прясно мляко и се добавят яйцата. Сместа трябва да е гладка и да няма бучки. При нея на тънка струйка се налива част от горещото мляко при непрекъснато бъркане. Когато се смесят добре се прибавя внимателно и останалото мляко. Връща се на котлона и се вари на слаб огън при непрекъснато бъркане докато се сгъсти крема.Готовия крем отстранете от котлона и добавете маслото. Бърка се докато се усвои напълно от крема. Оставете да се охлади.
Напълнете фунийките с крема и топнете отворената част в слени орехи или кокосови стърготини или шоколадови пръчици или каквото ви харесва. Аз използвах захарни пръчици, защото са цветни и създават настроение. 
Оставете да престоят поне 10 часа преди да се консумират, защото крема попива във фунийката.
Да ви е сладко!

събота, 12 октомври 2013 г.

И да похапнем ... Телешки пържоли с винен сос

Продукти:
около 500г телешко бон филе
1 ч.ч. прясно мляко
1 голяма глава лук
2 моркова
2-3 скилидки чесън
1ч.ч бяло вино
2 ч.ч. зеленчуков бульон
1с.л нишесте
2с.л. зехтин
2с.л масло
сол
черен пипер
кимион
индийско орехче
пресен магданоз и естрагон
брашно за овалване на пържолите

Нарежете телешкото на тънки пържолки и начукайте месото да се изтъни. В подходяща купа полейте месото с прясното мляко, покрийте с найлоново фолио и оставете на хладно за поне 10 часа. Извадете пържолите и с помощта на кухненска хартия подсушете добре. Оваляйте ги в брашно. Загрейте зехтина и маслото и запечатайте от двете страни пържолите. Извадете ги в чиния. В същата мазнина задушете ситно нарязания лук и чесън и настъргания морков, ако е нужно добавете още малко зехтин. Когато омекнат добавете нишестето и бъркайте. Налейте виното, оставете да поври и да се изпари алкохола и върнете в тигана пържолите. Налейте и бульона. Намалете силата на огъня на половина, похлупете и оставете да къкри на бавен огън поне 30 мин. Подправете на вкус със сол, черен пипер, кимион и индийско орехче. Ако искате повече сос може да добавите малко вода, но не прекалявайте. Оставете още около 20 - 30 минути да се готви под капак. Готовото ястие поръсете с прясно нарязан магданоз и естрагон и сервирайте.
Да ви е сладко!


вторник, 8 октомври 2013 г.

И да похапнем ... Реване с кокосов крем

Продължавам с моята инициатива да покажа "Седем ястия от турската кухня".  Днес е ред на реването, един от най-популярните турски десерти. В оригиналната си рецепта блата се приготвя с равни количества грис и брашно, който след изпичането се полива с много сладък сироп. Грисът поема сиропа и набъбва и десерта става пухкав и пръхкав. Четох доста варианти на реване и в днешната публикация ще ви разкажа за този, който най-много ми допадна.

"Седем ястия от турската кухня"

1. Патладжан кебап с кисело мляко и хляб
2. Хюнкар Бегенди /Hünkar Beğendi/

3. Реване с кокосов крем


Продукти:
Блат:
3 яйца
1ч.ч. захар
1ч.ч. прясно мляко
1ч.ч. олио
2ч.ч. грис
2ч.ч. препълнени брашно
1 бакпулвер
кората на 1 лимон
щипка сол

за крема:
3ч.ч. прясно мляко
2с.л. препълнени брашно
1с.л. нишасте
1с.л. кокос
1 яйце
3с.л. захар
1с.л. масло
ванилия

сироп:
2 1/2 ч.ч. захар
3ч.ч. вода
сока на 1/2 лимон
Започнете с приготвянето на крема. Кипнете 2 1/2 ч.ч. прясно мляко със захарта. В останалото мляко разтворете брашното и нишестето. Разбийте добре яйцето и смесете с брашното и млякото. Получава се кремообразна смес. Свалете кипналото мляко от котлона и сипете малко при яйчната смес. Разбъркайте да се "опознаят двете смеси". После още малко и така докато смесите брашното яйцето и млякото. Ароматизирайте с ванилия и кокос. Върнете обратно на котлона и варете на слаб огън при непрекъснато бъркане докато се сгъсти крема. Готовия крем отстранете от котлона и добавете маслото. Бъркайте докато се усвои напълно от крема. Оставете да се охлади.
Пригответе блата като разбиете яйцата и захарта до бял крем. Добавете олиото, млякото и лимоновата кора. Пресейте брашното с бакпулвера и смесете с гриса и солта. Тази смес добавяйте  към яйчната на порции като разбърквате само със силиконова или дървена шпатула. Готовото кексово тесто изсипете в тава предварително застлана с хартия за печене тава и печете на 200 градуса до готовност. Използвах голямата правоъгълна тава на фурната.
Докато блата се пече пригответе сиропа. Смесете водата и захарта и кипнете. Намалете силата на котлона и варете още около 15-20 мин. /моят котлон е 6 степенен и аз варих на 3/. Когато сиропа е готов добавете лимоновия сок.
Извадете изпечения блат и го разрежете през средата на две правоъгълни платки. В подходяща чиния сложете първата и полейте с 1/3 сироп. Оставете минута -две да поеме сиропа и разпределете крема. Поставете втората платка и леко притеснете. Полейте с останалия сироп, като поливате бавно и изчаквате да попие сиропа преди да полеете отново. Поръсете с кокосови стърготини. Оставете за поне 2 часа преди да консумирате. Гриса набъбва и бързо поема сиропа. 
Чудесен десерт за любителите на сиропирани и кремести десерти.
Да ви е сладко!

* Може да не правите десерта на две платки. Може да сиропирате изпечения блат със сиропа, да оставите минута-две да поеме сиропа и да разпределите крема. Получава се още по сочно.

* Полива се топъл блат с топъл сироп.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...