неделя, 28 юли 2013 г.

И да похапнем ... Меден кейк с кайсии

Продукти:
2 яйца
1/4 ч.ч. захар
1/4 ч.ч. мед
50г меко масло
3/4 ч.ч. брашно
1 ч.л. бакпулвер
настъргана кора на половин лимон
кайсии

Разбийте добре маслото, захарта и меда. Когато сместа стане на пухкав крем добавете едно по едно яйцата. Пресейте брашното с бакпулвера прибавете към сместа като разбърквате със силиконова или дървена шпатула. Накрая ароматизирайте с лимоновата кора. Изсипете сместа в тавичка предварително застлана с хартия за печене.
Измийте и почистете кайсиите от костилките. Подредете ги върху кексовата смес с вътрешността нагоре, без да ги притискате.
Печете в предварително загряла на 180 градуса фурна до готовност. Оставете леко да се охлади и нарежете на квадрати, така че всеки във всеки квадрат да има парче кайсия. Пожелания може да наръсите с пудра захар. 
Получи се много нежен и ароматен кейк, чудесно допълнение към следобедното кафе.
Да ви е сладко!

Източник: тук.

сряда, 17 юли 2013 г.

И да похапнем ... Тарталетки с чийзкрем и кайсии

Отдавна в главата ми се въртят онези малки красиви кошнички от едно време, пълни с вкусен крем и красиво украсени с малки маслени цветчета, които се приготвяха за всеки официален празник. Помните ли ги? Толкова ги обичах :). Исках да ги приготвя и доста се рових в старите тефтери, но за съжаление не съм записала рецепта. Прибягнах до услугите на чичко Гугъл и се оказа, че Интернет пространството е пълно с разнообразни рецепти за тарталети съчетани с различни кремове и украсени с вкусни плодове. Правих различни тарталетки, но онези кошнички от детството все още немога да постигна. Продължавам с опитите, а междувременно ще ви покажа едно от вкусните неща, които се получиха:
Тарталети с чийзкрем и кайсии
В основата са маслените чашки, които се получават от маслено тесто за което е важно:
* Съотношението брашно - масло, трябва да е 2:1.
* Винаги да се работи със студено масло и тестото да се меси бързо, за да не се топи в ръцете; аз използвам кухненския робот, слагам всички продукти вътре, завъртам 2-3 пъти и тестото е готово.
* Преди печене тестото трябва да почине поне 30 мин. в хладилник.

Рецептата:
Продукти:
за масленото тесто:
125г студено масло
230г бяло брашно
20г бадемово брашно
100г пудра захар
1с.л. нишeсте
1с.л. мед
1 яйце
1 ванилия

за чийз крема:

250г рикота
100г маскарпоне
3-2 с.л. захар /или на вкус/
1 яйце
1 ванилия

кайсии

Омесете с помощта на кухненски робот масленото тесто /слагате всички продукти вътре, пускате на ниски обороти и тестото става готово за секунди/. Оставете тестото в хладилника за 30 мин. да стегне.
От охладеното тесто направете кошничките, като вземате топче от тестото и с пръсти равномерно разстелете тестото по дъното и стените на формите за тарталети. Отстранете излишното тесто от формичките и надупчете дъното с вилица. 
Изпечете тарталетите в предварително загряла на 180 градуса фурна до порозовяване. Извадете и оставете леко да се охладят.
За да направите крема сложете всички продукти в купа и разбийте с миксер до получаване на пухкав крем. Напълнете изстиналите кошнички с крема, подредете отгоре резени кайсии и изпечете на 180 градуса до готовност.
Да ви е сладко!

неделя, 7 юли 2013 г.

И да похапнем ... Сочен сладкиш с кайсии

Този сладкиш отдавна отлежава в моя списък за десерти и чакаше да бъде приготвен. Когато преди няколко дни родителите ми гостуваха и ми донесоха цяла касетка с кайсии, реших, че все пак е дошъл и неговия ред :))). При първото приготвяне никой не го изчака да изстине, тъй като при печенето му се носи невероятен аромат, и бе излапан за кратко. Наложи се да го приготвя отново. Тогава вече му се насладихме и с топка ванилов сладолед. Невероятно вкусен!
И тъй като малките ми племеници също ми гостуваха, заедно с тях го направихме цветен и весел :))

Ето и рецептата: 

Продукти:
за карамела:
3/4 ч.ч. захар
1/4 ч.ч. вода
30г масло

за кексовата смес:
4 яйца
1/3ч.ч. захар
1/3 ч.ч. мазнина /при мен беше смес от течно краве масло + лешниково олио + кайсиево масло/
1ч.л. бакпулвер
1ч.ч. брашно
1 ванилия
жълта и оранжева сладкарска боя

Започнете с кексовата смес, като разбиете яйцата и захарта на пухкав крем. 
Добавете мазнината, ароматизирайте с ванилията и смесете добре. Накрая прибавете предварително пресятото брашно и бакпулвера. Полученото кексово тесто разделете на две равни части. Едната оцветете в жълто, а другата в оранжево.
За карамела в подходящ съд смесете захарта и водата. Сложете на котлона и оставете да ври, докато сместа добие карамелен цвят /това отнема малко време/. Добавете маслото и оставете то да се стопи. Получения карамел разпределете на дъното на тавата, в която ще печете сладкиша. Докато е още топъл подредете в него кайсиите. 
Върху тях започнете да разпределяте двата цвят кексова смес по следния начин:
две лъжици жълта смес, две лъжици оранжева смес, и пак жълта, и пак оранжева и така докато сместа свърши.
Печете сладкиша в предварително загряла на 180 градуса фурна до готовност.
Когато е готов извадете от фурната, оставете да се охлади за 5 мин. и обърнете в подходяща чиния.
Може да се хапва и топъл и студен, все е вкусен :)))
Да ви е сладко!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...