четвъртък, 27 юни 2013 г.

И да похапнем ... Картофена фокача със сушени домати, сирене и самардала

Тази фокача е пълна импровизация. Хапваше ми се вкусен и ароматен хляб и от наличните продукти се получи тази питка. 
Много харесвам тестата с картофено пюре и реших основата да бъде по тази рецепта, а останалото е само фантазия, но пък вкусна :). Ето и рецептата:

Продукти:
150мл. топло прясно мляко
1с.л. захар
20г мая
400г брашно
1ч.л. самардала + още за поръсване на фокачата
2 средно големи картофа, сварени и намачкани на пюре
100мл зехтин + още за намазване на фокачата
шепа сушени домати
шепа натрошено сирене
Разтваряме маята и захарта в топлото прясно мляко /млякото трябва да е топло, а не горещо/.
В подходяща тава пресяваме брашното и смесваме със самардалата. Правим кладенче в средата и изливаме млякото с маята. С лъжица започваме на придърпваме по малко брашно, докато се получи каша. Тогава добавяме пасираните картофи и зехтина. Омесваме меко тесто. Покриваме го и оставяме да втаса за час или докато удвои обема си. 
Втасалото тесто разтегляме с ръце да се получи питка с дебелина около 1,5см. С пръсти правим дупки в нея. Поръсваме я със самардала и натрошеното сирене. Подреждаме доматите и поръсваме със зехтин.
В подходяща тава, покрита с хартия за печене прехвърляме фокачата. Оставяме за около 10-15 мин. да втаса и печем в предварително загряла на 180 градуса фурна до готовност.


Да ви е сладко!

вторник, 25 юни 2013 г.

И да похапнем ... Гуакамоле

Не бях опитвала тази салата и отдавна и се каня. Оказа се вкусно пюре от авокадо, което идеално се вписва като добавка не само на мексиканска храна. На мен най-много ми харесва върху сухарче или препечена филийка. 
Продукти:
2бр. зряло авокадо
сока на половин лимон
зехтин
бял пипер
половин глава стар лук, пасиран
2 скилидки пресован чесън 
няколко листа босилек и магданоз - ситно нарязани
един домат
сол

Разделяме авокадото на две и махаме костилката. С помощта на лъжица издълбаваме авокадото, намачкваме го с вилица. Прибавяме лука, чесъна, лимоновия сок и ситно нарязаните магданоз и босилек. Овкусяваме със зехтина, солта и подправките. Разбъркваме да се смесят добре, покриваме и оставяме за час в хладилника да се смесят ароматите.
Нарязваме домата, почистваме го от меката част /семчиците/, а месестата нарязваме на малки кубчета. Добавяме го към салатата преди сервиране. 
Да ви е сладко! 

*В оригиналната рецепта е задължителен лютия вкус, добавя се люта чушка или сос Табаско. Аз ги пропуснах, защото не обичам люто, но и така се получава вкусен дип.

неделя, 23 юни 2013 г.

И да похапнем ... Обърнат черешов/вишнев пай

Продукти:
за плодовата част:
300г череши/вишни без костилки
1/2 ч.ч. захар
20г масло

за блата:
100г масло на стайна температура
2/3 ч.ч. захар
2 яйца
1 ванилия
1ч.л. настъргана портокалова кора или
портокалова прах
1 ч.ч. кисело мляко
1 1/2 ч.ч. брашно
1 бакпулвер

1/4 ч.л. сол
Започнете с приготвянето на плодовата част като намажете с масло дъното и стените на тавата, в която ще печем кейка. Вишните смесете със захарта и разпределете по дъното.
Пригответе блата, като разбийте маслото и захарта на бял крем. Прибавете едно по едно яйцата като след всяко се разбива по минута две. Ароматизирайте с ванилията и настърганата портокалова кора.

В друга купа пресейте брашното, бакпулвера и солта. Прибавяйте към яйчната смес на три пъти, като се редуват с киселото мляко. Готовата кексова смес, разпределете върни плодовата. Печете в предварително загряла на 180 градуса фурна за около 45 мин.
Охладете леко и обърнете върху подходяща чиния.
Да ви е сладко!

Рецептата е адаптирана от тук.

петък, 21 юни 2013 г.

И да похапнем ... Руло с ябълки и лек канелен крем

Днешната рецепта е на едно много лесно за приготвяне руло, което отдавна отлежава в тефтерите за проба. Когато прочетеш рецептата ти изглежда точно както Веси е казала "Руло в една стъпка", бързо, лесно и вкусно. Коригирах количеството ябълки и добавих ароматен канелен крем и се получи перфектно за моя вкус, невероятно блаженство за небцето. Опитайте!
Ето и рецептата:
Продукти:
за пандишпановата платка:
3 яйца
1 белтък
1ч.ч. /непълна/ захар
2с.л. олио или стопено масло
1ч.ч. брашно
1ч.л. бакпулвер
1 прахче ванилия

за пълнежа:
2 големи ябълки
3с.л. захар /ако обичате по-сладко може и повече/
канела

за крема:
200мл прясно мляко
2 равни с.л. брашно
40г захар
1 жълтък
30г масло
1ч.л. канела
Разделяме яйцата на белтъци и жълтъци. Белтъците разбиваме на пяна. Отделно разбиваме жълтъците със захарта до получаване на бял крем. Добавяме мазнината и пресятото с бакпулвера брашно. Ароматизираме с прахчето ванилия. Прибавяме белтъците и внимателно разбъркваме със силиконова или дървена шпатула.
Приготвяме пълнежа, като настъргваме ябълките на едро ренде. Тавата в която ще печем платката покриваме с хартия за печене и разпределяме равномерно настърганите ябълки. Поръсваме ги със захарта и канелата. разпределяме отгоре пандишпановата смес и печем в предварително загряла на 180 градуса фурна до готовност. Оставете леко да се охлади, не повече от 5-6 мин.
Пригответе крема като разделите прясното мляко на две. Едната половина загрейте заедно със захарта, а в другата разтворете брашното и разбийте заедно с жълтъка. При непрекъснато бъркане излейте на тънка струя при заврялото мляко сместа с жълтъка. Бъркайте енергично докато се сгъсти. Дръпнете от котлона и добавете маслото. Продължавайте да бъркате докато маслото се стопи и се усвои напълно от крема. Ароматизирайте с канелата и оставете да се охлади напълно.
Върху лист хартия за печене обърнете готовата пандишпанова платка. Отделете другата хартия и разпределете крема. Навийте на стегнато руло. Оставете за около половин час да се охлади напълно и си хапнете с кеф :)
Да ви е сладко!


сряда, 19 юни 2013 г.

И да похапнем ... Понички

Тази рецепта не е нищо ново и едва ли ще ви изненадам с нея, но сина ми обожава понички и аз често приготвям, затова реших да я имам в рецептурника на блога. Рецептата е от тук и тук, а резултата е вкусни и меки понички.
Продукти:
300мл. прясно мляко
200мл. вода
1/4 кубче мая /около10-12г/ 
1с.л. захар
1 щипка сол
400г брашно

Смесваме водата и млякото и леко затопляме. разтваряме в тях маята и захарта. Смесваме брашното със солта и прибавяме при сместа с маят. Разбиваме добре, така че да няма бучки. получава се гъсто палачинково тесто /нещо средно между палачинково и кексово тесто/. Оставяме го за 30 мин. да втаса. Сместа е готова, когато е образувала мехурчета. Загряваме в дълбок тиган мазнина и с помощта на преса за понички и ги шприцоваме в загрялата мазнина. Пържим до златисто от двете страни и изваждаме върху кухненска салфетка да се отцедят. Може да полейте със сос пожелание.
Ако нямате преса за понички с една супена лъжица загребвайте от сместа и пускайте в мазнината. Пак ще се получат, но ще бъдат с друга форма. 
Да ви е сладко!

понеделник, 17 юни 2013 г.

И да похапнем ... Рогчета

Много отдавна търся добра рецепта за рогчета, която да се доближава до вкуса от миналото. И накрая открих тук. Във времето коригирах пропорциите според вкуса ни и ето какво се получава:
Вкусни, хрупкави, маслени рогчета, които се топят в устата.

За около 22-25 рогчета са ви нужни следните:
Продукти:
100мл вода
1с.л. захар
1/4 кубче мая /около 10г/
2 яйца
50мл олио
150г мас /на стайна температура, но не стопена/
1ч.л. сол
около 500г брашно
150г сирене
В хладката вода, разтваряме захарта и маята. Отделно разбиваме едно яйце с олиото.
Пресяваме брашното, смесваме го със солта и правим в средата кладенче. Изливаме вътре сместа с маята и сместа с яйцето. Започваме с помощта на лъжица да придърпваме по малко от брашното докато се образува каша. Тогава добавяме маста и започваме да месим с ръце докато се образува не лепнещо тесто. Покриваме го с кърпа и оставяме да почине 30 минути.

Приготвяме си плънката, като разделяме белтъка от жълтъка на второто яйце. Жълтъка оставяме за намазване, а белтъка разбиваме на пяна и натрошаваме вътре сиренето.
Тестото разделяме на четири части. Всяка разточваме на правоъгълник с дебелина 5мм и в единия дълъг край разпределяме щедро плънка. Навиваме на стегнато руло и нарязваме на парчета, с дължина 10см. Оставяме ги на стайна температура да втасат за 45 минути. Намазваме с разбит с малко прясно мляко жълтък и печем в предварително загряла на 230 градуса фурна за 15 - 20 минути.

*Оставяйте задължително да втаса на стайна температура.
*Маста ви да е мека, а не стопена.

Да ви е сладко!

събота, 15 юни 2013 г.

И да похапнем ... Плодов сладкиш с локум

Сладкишчето, което ви предлагам днес е по идея на Ели Драгомирова. Много лесно и вкусно, точно както ми харесва :))). Малко промених, разбира се рецептата, за да я направя по вкуса на домочадието, но и в двата варианта не е за изпускане. Опитайте!
Ето как го приготвих аз:
Продукти:
3 яйца
1ч.ч. захар
1/2ч.ч. мазнина /равни количества масло и олио/
3/4ч.ч. прясно мляко
2ч.ч. пресято брашно
1 бакпулвер /10г/
щипка сол
1/2ч.ч. ситно смлени орехи
прахче ванилия
1ч.л.настъргана портокалова или лимонова кора
ягоди
череши
локум

Смесваме сухите съставки - брашно, сол, бакпулвер, ванилия.
Разделяме яйцата на жълтъци и белтъци. Разбиваме белтъците на сняг. В друга купа разбиваме жълтъците със захарта до получаване на бял крем. Прибавяме мазнината и прясното мляко, сухите съставки, настърганата лимонова или портокалова кора и ситно смлените орехи. Получава се много гъсто кексово тесто. Смесваме с белтъците като разбъркваме много внимателно със силиконова или дървена шпатула, като внимаваме да запазят обема си.
Готовата смес разпределяме в подходяща тавичка, предварително застлана с хартия за печене.

Подреждаме отгоре плодовете и локума и печем в предварително загряла на 180 градуса фурна до готовност.
Да ви е сладко!


четвъртък, 13 юни 2013 г.

И да похапнем ... Джинджифилово пилешко

Продукти:
600-700г пилешко месо от бут
1с.л. масло
1ч.л. сусам /пожелание/

за маринатата:
3с.л. соев сос
2с.л. лимонов сок
1с.л. мека горчица с мед
1с.л. мед
2с.л. бяло вино
1-2с.л. зехтин
2-3 стръка пресен лук
1 стрък пресен чесън
около 25-30г корен пресен джинджифил
Започнете с джинджифила, настържете го на ситно ренде. Накълцайте лука и чесъна. Пригответе маринатата като в подходяща купа смесите всички съставки. Нарежете пилешкото месо на хапки и го смесете с маринатата. Оставете да престои поне два часа, а най-добре за една нощ.
Загрейте в тиган маслото и изсипете вътре пилешкото заедно с маринатата. Бъркайте на висока температура докато месото побелее, после намалете температурата на котлона и оставете да къкри до редуцирането на течността наполовина. Ако обичате сусам може да поръсите месото със сусамови семки десетина минути преди края на готвенето.
Много крехко, ароматно и вкусно месо в леко пикантен сос. 
Опитайте, заслужава си!
Да ви е сладко!



вторник, 11 юни 2013 г.

И да похапнем ... Малки питки с пълнеж

Продукти:
100 мл прясно мляко
20г мая
1с.л. захар
100 мл заквасена сметана
1 яйце
30мл олио
1ч.л. самардала
1ч.л. суха мащерка
брашно за меко тесто /около 300-400г/
за пълнежа:
2 яйца
2с.л. заквасена сметана
сирене
кашкавал
пушен бекон
Разтворете маята и захарта в топлото прясно мляко. Разбийте яйцето със заквасената сметана и добавете олиото.
В подходяща тава пресейте брашното. Смесете със самардалата и мащерката. Направете кладенче в средата и излейте сместа със маята и заквасената сметана. Омесете меко тесто. Покрийте го и оставете на топло да втаса за около час или докато удвои обема си.
Втасалото тесто разделете на 16 парчета. Всяко оформете на топче и направете в средата вдлъбнатинка. Нея ще напълним щедро с плънка.
За плънката разбийте яйцата със сметаната. Добавете ситно настъргани любимите си сирена и кашкавал и ситно нарязан колбас. При мен беше обикновено краве сирене, кашкавал и пушен бекон.
Напълнете питките с плънката и печете в предварително загряла на 200 градуса фурна до готовност.
Да ви е сладко!



неделя, 9 юни 2013 г.

И да похапнем ... Постен карамелен сладкиш с банани и грис

Продукти:
50г грис
100г брашно
30г захар
10г бакпулвер
щипка сол
150г вода
50г олио /при мен беше лешниково/

за карамела:
50г захар
2 - 3 банана
В купа смесете сухите съставки - грис, брашно, захар, бакпулвер и сол. В друга купа смесете мокрите съставки - вода и олио. Обединете двете смеси и оставете на страни.
В подходящ съд карамелизирайте захарта. Излейте равномерно карамела на дъното на съда, в който ще печете сладкиша.
Нарежете бананите напречно на ленти, като лентите не бива да са много тънки. Подредете ги в тавичката, върху карамела. Отгоре разпределете грисовата смес. Печете в предварително загряла на 190 градуса фурна около 40 мин. Готовия сладкиш още топъл  обърнете в подходяща чиния. Оставете да се охлади.
Да ви е сладко!

Рецептата е от тук.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...