сряда, 29 май 2013 г.

И да похапнем ... Ванилови мъфини с пълнеж от ванилов крем


Продукти:
за 14 бр. мъфини
4 яйца
10мл лешниково олио /и слънчогледово върши работа/
4с.л. заквасена сметана
150г захар
200г брашно
1ч.л. бакпулвер
щипка сол
семенцата на 1/2 шушулка ванилия

за крема:
2 жълтъка
100г захар
2с.л. нишесте с аромат на сметана
400мл прясно мляко
2с.л. масло
семенцата на 1/2 шушулка ванилия

за украса:
100мл течна сметана
2-3с.л. от ваниления крем
Пресяваме брашното. Смесваме го със захарта, бакпулвера и солта.
В друга купа разбиваме с вилица или телена бъркалка яйцата. Прибавяме сметаната и олиото.
Смесваме сухите и мокри съставки, като разбъркваме само със силиконова или дървена шпатула. Прибавяме семенцата ванилия и разбъркваме добре.
В тавичка за мъфини подреждаме хартиени капсули и запълваме 2/3 от гнездата с кексовата смес. Печем в загряла на 190 градуса фурна за 20 минути. Готовите мъфини оставете да се охладят напълно.
Крема приготвяме като разтваряме нишестето с 2 с.л. студено мляко и смесваме с разбитите жълтъци. Добавяме и семенцата ванилия. Прясното мляко кипваме на котлона и разтваряме в него захарта. Дръпваме съда от огъня и на тънка струйка прибавяме сместа с жълтъците и нишестето. Връщаме на котлона да се сгъсти, като бъркаме енергично, за да не загори. Готовия крем оставете да се охлади напълно.
За украсата разбиваме сметаната на твърд крем и смесваме с ваниловия.
С остър нож изрязвате капачета на кексчетата. С малка лъжичка леко издълбавате, но не прекалявайте. Пълните с крем и затваряте с капачетата. Отгоре шприцовате от сметаната. 
Приберете мъфините в хладилника за около час.
Да ви е сладко!


Източник: тук

понеделник, 27 май 2013 г.

И да похапнем ... Панирани пилешки филенца с пармезан и хлебни трохи

Продукти:
500-600г пилешко бон филе
средата на 3 филии пресен бял хляб
5-6 с.л. ситно настъргано пармезан
2-3 с.л. светъл соев сос
2 с.л. прясно изцеден лимонов сок
2 стръка пресен лук
1 стрък пресен чесън
черен пипер
кимион
джинджифил
сол
зехтин

Нарежете на ситно пресния лук и чесън. В подходящ съд полейте пилешките бон филенца със соевия сос, лимоновия сок и 1с.л. зехтин. Прибавете нарязания на ситно лук и чесън. Подправете на вкус със сол, черен пипер, кимион и джинджифил на прах. Объркайте добре, покрийте с найлоново фолио и оставете за поне час да се мариноват.
В кухненски робот сложете средите от хляба и смелете на ситни трохи. Смесете ги с настъргания пармезан.
В подходяща тава наредете пилешките филета заедно с подправките, така че да са само на един ред. Разпределете отгоре трохите със пармезана и напръскайте с малко зехтин. Печете на загряла на 200 градуса фурна до готовност на филенцата.
Да ви е сладко!

Рецептата е от  форума "Гответе с мен"

събота, 25 май 2013 г.

И да похапнем ... Царевични мъфини с ягоди

В днешната слънчева събота цялото семейство си е у дома, отдавна не се е случвало, спахме до късно, мързелувахме в леглата и когато решихме, че все пак трябва да се надигнем и да пием по кафе ми се прииска бързичко от някъде да се появят няколко вкусни кексчета, които да направят деня ни още по-усмихнат. Рецептата за днешните кексчета съм преписала отдавна от блога на Лети и чакаше своя момент :). Приготвянето им не отнема време /обичам такива рецепти :))))/, а резултата е меки, вкусни и ароматни мъфини. Пропорциите на Лети са много точни, затова просто преписвам продуктите. Лети благодаря за вкусната рецепта!
Продукти:
1ч.ч. бяло брашно
1ч.ч. царевично брашно
2/3ч.ч. захар
1 бакпулвер
1/2ч.л. сол
ванилия
1 яйце
1/4ч.ч. олио
1ч.ч. прясно мляко
1ч.ч. ягоди
захар за овалване
Смесете бялото и царевичното брашно, захарта, бакпулвера, солта и ванилията.
В друг съд разбийте яйцето с вилица или телена бъркалка. Добавете олиото и прясното мляко.
Към течните съставки прибавяйте на порции сухите, като разбърквате с дървена или силиконова шпатула.
Ягодите измийте и нарежете на четвъртинки. Оваляйте ги обилно в захар.
Във форма за мъфини подредете хартиени капсули. Сложете във всяко гнездо по 1с.л. от кексовата смес. Подредете 2-3 парченца оваляни в захар ягоди, после още 1/2с.л. кексова смес и пак парченца ягоди. накрая завършете с още 1/2с.л. кексова смес, като внимавате формичките да са запълнили 2/3 от обема си.
Печете мъфините в загряла на 190 градуса фурна 25 минути.
Оставете да се охладят.
Да ви е сладко!

*от това количество излизат точно 14 бр. мъфини
*поставянето на хартиени капсули е желателно, защото мъфините са много нежни и крехки и се вадят трудно дори от силиконова форма.


четвъртък, 23 май 2013 г.

И да похапнем ... Пълнена питка

Тази питка е онази пълнена питка на Илианка, която правя вече доста пъти и винаги с отличен резултат. Илианка както вече ти казах няколко пъти безкрайно благодаря за споделената рецепта :). Ето я и в мое изпълнение :)
Продукти:
100мл топла вода
1/2 кубче мая /21г/
100мл заквасена сметана
1 яйце
1 жълтък
1/2ч.л. захар
щипка самардала
брашно за меко тесто /около 400г/

за пълнежа:
150г заквасена сметана
150г колбас /може да е пушен шпеков или просто парче хубава шунка, а може и да се комбинира с любимите колбаси/
100г кашкавал
100г сирене

за намазване:
1 жълтък
50г масло

Разтворете маята със захарта в топлата вода. Разбийте яйцето, жълтъка и заквасената сметана. В подходящ съд смесете брашното и самардалата, направете кладенче в средата и изсипете вътре маята и яйчната смес. Омесете меко тесто. Покрийте с найлоново фолио и кърпа и оставете да втаса за около час.
Втасалото тесто се разточва на кръгла кора с дебелина около 5мм, намазва се щедро със заквасена сметана. Отгоре се поръсва колбаса, нарязан на ситно и със сиренето и кашкавала, настъргани на ситно ренде. Навиват се краищата навътре, като на галет, така че средата да остане отворена. Намазва се с разбития с малко прясно мляко жълтък и отгоре се покрива с масло на малки парченца.
Питката се пече върху хартия за печене в загряла на 180 градуса фурна.
Да ви е сладко!





понеделник, 20 май 2013 г.

И да похапнем ... Банички с пълнеж от сирене и лапад

Тези вкусни банички са по рецепта на Пепи и много се харесаха у дома. Не съм променяла почти нищо в рецептата, само тестото разточвам на по-тънка кора да заприличат на банички. Много вкусна закуска. Пепи благодаря!
Ето я и в мое изпълнение:
Продукти:
100мл. прясно мляко
100мл. вода
20г мая
1с.л. захар
1ч.л. самардала
30мл олио
около 400г брашно

за плънката:
2 стръка пресен лук
200г лапад
125г крема сирене
150г краве сирене
100г майонеза

1 яйце за намазване
сусам за поръсване

Затопляме леко млякото и водата и разтваряме в тях маята и захарта. В подходяща тава пресяваме брашното и го смесваме със самардалата. Правим кладенче в средата и изливаме сместта с маята, добавяме олиото и омесваме меко тесто. Оставяме на топло да удвои обема си,  около час.
Плънката приготвяме като настъргваме на ситно кравето сирене, смесваме с майонезата и крем сиренето. Лапада бланшираме за кратко в гореща вода, после в студена, за да запази цвета си и нарязваме на ситно. Лука също нарязваме на ситно.
Втасалото тесто премесваме отново. Разделяме на две равни части, които разточваме на два правоъгълника. Разпределяме върху тях сместа със сирената, лапада и поръсваме с нарязания лук. Навиваме на стегнато руло и нарязваме на триъгълници. Подреждаме в тава застлана с хартия за печене, намазваме с разбито яйце и поръсваме със сусам. Печем в загряла на 180 градуса фурна до готовност.
Да ви е сладко!

неделя, 19 май 2013 г.

И да похапнем ... Шоколадов сладкиш с банани


Продукти:
за блата:
33г какао
60г вода
60г прясно мляко
75г брашно
1ч.л. бакпулвер
1/3 ч.л. сода бикарбонат
150г захар
щипка сол
3 яйца /разделени на белтъци и жълтъци/
49г меко краве масло
5г кайсиево масло
1 ванилия
банани

за крема:
250г маскарпоне
50мл течна сладкарска сметана
2 щедри лъжици квасена сметана
3-4 с.л. захар /може повече или по-малко, според вкуса ви/
Смесете водата и прясното мляко и сложете на котлон да кипнат. Дръпнете от огъня и прибавете какаото, като разбърквате непрекъснато до пълното усвояване на какаото. Оставете да се охлади.
В друг съд пресейте брашното и смесете с бакпулвера, содата, солта и захарта.
В купа разбийте маслата на крем, добавете един по един жълтъците и охладеното какао. Ароматизирайте с ванилия. Към получения какаов крем добавете сухите съставки и разбъркайте. 
Разбийте белтъците на сняг и с помощта на силиконова или дървена шпатула ги смесете с какаовия крем. 
Получената кексова смес разпределете в тава с размери 23/23 , която предварително е покрита с хартия за печене. Ако тавата ви е по-голяма тестото ще стане по-тъничко. 
Нарежете бананите на парчета,с дължина два пъти по-голяма от височината на неизпечения блат и ги подредете на разстояние едно от друго. Печете блата в предварително загряла на 180 градуса фурна до готовност. Готовия блат оставяте да се охлади. Там където сте поставили парченцата банан, трябва да има вдлъбнатинки в изпеченото тесто и да се вижда банана. 
Пригответе крема като разбиете течната сметана на твърди връхчета, а маскарпонето, квасената сметана и захарта смесете до пълното разтваряне на захарта. Обединете добре двата крема и разпределете върху блата. Оставете в хладилника за час да стегне.
Украсата е пожелания :)
Да ви е сладко!

Адаптирано от тук.

вторник, 14 май 2013 г.

И да похапнем ... Маслени ролки със сладко от ананас

Много мислих дали да пусна днешната рецепта, защото снимките изобщо не се получиха добре, но тези малки бижута заслужават да бъдат споделени с вас. Меки маслени сладки с приятен ананасов вкус, опитайте!
Продукти:
125г меко масло
25г пудра захар
180г брашно
1с.л. с връх царевично брашно
щипка сол

сладко от ананас


Разбиваме маслото със захарта на крем. Добавяме брашната и солта, омесваме тесто. Оставяме в хладилника да престои поне 30 минути.
Охладеното тесто разделяме на две топки. Всяка разточваме на кора с дебелина около 2 - 3мм. Изрязваме неравните краища, така че да се образува правоъгълник. В по-дългия край поставяме щедра ивица сладко от ананас. Навиваме на стегнато руло и нарязваме на малки рулца. Подреждаме ги в тава, върху хартия за печене. Печем на 180 градуса до порозовяване. Още топли може да оваляте в пудра захар /аз не го направих, така ми харесват повече/.
Да ви е сладко!


събота, 11 май 2013 г.

И да похапнем ... Маслени бисквитки с кокос и шоколад

Толкова отдавна не съм писала тук и толкова ми е домъчняло за това място и за всички вас :). Преди време момчето ми претърпя инцидент с неприятни последици и трябваше да се отдам изцяло на него, за да се възстанови бързо и безболезнено, та блога остана малко настрани, но обещавам ще наваксам. 
Започвам с едни много вкусни маслени бисквитки с кокос и шоколадови парченца. Рецептата имам от Роси, но малко промених според наличните продукти. 
Ето я в мое изпълнение:
Продукти:
125г масло
125г захар
1 яйце
200г брашно
1ч.л бакпулвер
1 ванилия
50г кокосови стърготини
100г шоколад
С помощта на миксер разбийте на крем захарта и маслото. Добавете яйцето, ванилията и кокосовите стърготини. Пресейте брашното с бакпулвера и на порции прибавете към маслената смес, като разбърквате с помощта на силиконова или дървена шпатула. Накрая се прибавя шоколада, който предварително е нарязан на ситни парченца. 
Сложете сместа да се стегне в хладилника поне 30 мин. Оформете топчета големи колкото орех и ги подредете на разстояние в тава, предварително застлана с хартия за печене. Притиснете с пръсти топчетата, така че да станат плоски и печете в загряла на 190 градуса фурна до порозовяване.
Да ви е сладко!

*От това количество продукти излизат 20 бр. бисквитки.

петък, 3 май 2013 г.

И да похапнем ... Сладко от ананас

Продукти:
1 ананас
200г захар
1 пръчка канела
1-2 карамфилчета /може и без тях/
1 с.л. прясно изцеден лимонов сок
Обелете кората на ананаса, почистете го от сърцевината и нарежете на много ситно. Ако искате може да го настържете  но на мен ми харесва да усещам парченцата плод и аз го режа ситно. Наръсете плода със захарта и оставете за 2 часа да си пусне сока. Варете сладкото на умерен огън, като пуснете вътре карамфила и канелата. Бъркайте непрекъснато да не загори. Пет минути преди края на варенето сложете лъжицата лимон. Извадете зърната карамфил и пръчката канела и още топло разпределете в бурканчета. Това е - бързо, лесно и страшно ароматно и вкусно!
Да ви е сладко!

*Количеството на ананаса след като почистих кората и сърцевината бе 480г.
*От тези продукти излезе 290г сладко.

Идеята взех от тук.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...