неделя, 21 април 2013 г.

И да похапнем ... Бриошчета с ябълков крем

След като направих първия си Хляб Бриош се влюбих в това тесто. Много меко, ароматно и вкусно. Бих казала най-вкусното печиво, което съм яла. От тогава приготвям често, в различни форми и вариации. Днес ще ви предложа рецепта за малки хлебчета с чудесен пълнеж от ябълков крем. Идеята за крема взех от тук, а съчетанието с маслените хлебчета бе невероятно. Опитайте!
Продукти:
за бриошите:
120мл. прясно мляко
60г брашно + около 400г за омесване на меко тесто
20г мая
4 яйца + 1 белтък
2с.л. захар
1 1/4ч.л. сол
100г меко масло /но не течно/

за ябълковия крем:
300мл. прясно мляко
3 равни с.л. брашно
80г захар
2 жълтъка
50г масло
1 настъргана ябълка
канела
ванилия

1 жълтък за намазване


Най-напред пригответе закваска от от леко топлото прясно мляко, маята и 60г брашно. Оставете на топло място 30 мин. Разбийте отделно захарта, яйцата и белтъка. В подходяща тава смесете брашното и солта. Направете кладенче в средата и излейте закваската и яйцата. Омесете меко и еластично тесто, което може лекичко да лепне по ръцете. Нарежете маслото на малки кубчета. Разстелете тестото с ръце и разпределете една трета от количеството масло върху него. Нагънете тестото и месете до пълното разнасяне на маслото. Направете това още два пъти докато прибавите цялото количество масло. Посипете купа с брашно, поставете тестото в нея, покрийте го с домакинско фолио и кухненска кърпа и оставете на топло да втаса поне час или докато удвои обема си.
Докато чакате тестото да втаса направете крема. Разделете млякото на две равни части. Едната половина заедно със захарта сложете на котлона да кипне, добавете канела и ванилия на вкус. В другата половина разбийте яйцата и жълтъците. Дръпнете врящото мляко от котлона и на тънка струйка добавете това, в което е разтворено брашното и яйцата. Бъркайте непрекъснато. Върнете на котлона и продължавайте да бъркате докато крема се сгъсти. Добавете маслото нарязано на малки кубчета и настърганата ябълка. Разбъркайте и оставете настрани да стегне леко.  
Втасалото тесто премесвате и разделяте на 10 равни части. Всяка част оформяте на топка и разстилате леко с точила, така че да се получи правоъгълна кора с дебелина около 6мм. Намазвате с крем, навивате на руло и завързвате на възел. Подредете в тава, предварително застлана с хартия за печене на разстояние едно от друго. Оставете още 30 мин да втасат. Намажете с разбития жълтък и печете в предварително загряла на 180 градуса фурна  до готовност.
Да ви е сладко!

вторник, 16 април 2013 г.

И да похапнем ... Портокалови мъфини с царевично брашно

Продукти:
80г меко масло
180г кафява захар
4 яйца
200г бяло брашно
180г царевично брашно
2 ч.л. бакпулвер
сока и кората на 1 голям портокал /или на 2 малки/
1/2 ч.ч захаросани портокалови или лимонови кори /аз имах лимонови/
Разбийте маслото и захарта на крем, добавете едно по едно яйцата, сока и настърганата кора на портокала. Пресейте двата вида брашно и бакпулвера и прибавете към сместа като разбърквате със силиконова или дървена шпатула. Може да обогатите кексчетата с захаросани плодове, но може и без тях. Разпределяте сместа във формички за мъфини, предварително запълнени с хартиени капсули, като запълвате само две трети от капсулите. Печете в предварително загряла на 190 градуса фурна за около 30 минути или до готовност. Оставете да се охладят. 
Да ви е сладко!

Адаптирано от тук


неделя, 14 април 2013 г.

И да похапнем ... Чийзкейк бисквитки със сладко от горски ягоди

Отдавна се каня да приготвя тези бисквитки, на снимките на Йоли изглеждат толкова примамливи и вкусни, но все отлагам. Наскоро Тики ми припомни за тях тук и вече бях сигурна, че в почивните дни ще си хапнем страхотни чийзкейк бисквитки Grin Съботния ден обаче бе толкова слънчев и приятен, че не успях да удържа на изкушението да се пошляя с приятели край морето, да похапнем цаца и да  бъбрим дълго innocent. Когато се прибрах вече бе късно, но въпреки това реших да не отлагам повече и запретнах ръкави. Оказа се, че не е нужно много време за приготвянето на тези бисквитки, за не повече от 30 мин. бяха забъркани и подредени за печене :)))))). Невероятно вкусни!!!  Опитайте!
Продукти:
100г масло
3/4 ч.ч. захар
250г рикота
1 яйце
ванилия
1ч.л. портокалова прах
1 1/2 ч.ч. брашно
1 ч.л. бакпулвер
щипка сол

за овалване:
1/2 пакет чаени бисквити /около 100 - 120г/
сладко от горски ягоди
Разбийте на крем маслото и захарта, прибавете рикотата, яйцето и ароматите. Смесете добре. В друга купа пресейте брашното с бакпулвера и сола. Добавете на порции към маслената смес като разбърквате със шпатула. Получава се лепкаво тесто.
Натрошете бисквитите на ситно и сложете в широка чиния. С чаена лъжичка загребвате от тестото за бисквитките и слагате при трохите, овалвате и редите в тава, застлана с хартия за печене. Правите малка дупчица в средата на топчето и запълвате със сладко от горски плодове.
Печете бисквитките в загряла на 180 градуса фурна за около 20 мин.

Да ви е сладко!



понеделник, 1 април 2013 г.

И да похапнем ... Милинки със сирене

Днес ще похапнем милинки със сирене по една забравена от мен рецепта. Имам я доста отдавна, даже не помня от къде, но милинките се получават винаги с отличен вкус. Преди няколко дни тук ми припомниха за нея и аз не удържах на изкушението да я приготвя отново  Бях забравила колко чудни се получават милинките. Опитайте! 

Продукти:
за тестото:
около 1кг брашно
20г мая 
500мл. хладка вода
1 с.л. сол

1 ч.л. захар

мазнина:
50г масло
50мл. олио

крем за намазване:
250г сирене

100г стопено масло + 50г олио /олиото е пожелание ако крема ви се стори сух/
100г брашно или 50 -70г галета /с галетата стават с по-хрупкава коричка/

1 яйце

Маята и захарта разтворете в хладката вода. Добавете 2-3 с.л. брашно и оставете за около 5 - 7 мин. да шупне маята. 
В подходяща тава пресейте брашното и прибавете солта. Направете кладенче в средата и постепенно към него се налива хладката вода с маята. Омесете меко тесто. Оставете да втаса на топло за около час /или докато удвои обема си/. Втасалото тесто разточете на голяма кора и навийте на стегнат фитил. Нарежете на еднакви по големина парчета и оформете топчета, не по-големи от орех. Стопявате маслото и смесвате с олиото. Подмазвате подходяща тавичка с част от мазнината и топвате в останалата всяко топче. Подреждате ги в тавичката. Оставяте да втасат за 20 мин.
Приготвяте крема като намачкате сиренето с вилица, добавите маслото, олиото и галетата или брашното. Ако крема ви е сух добавете малко вода или прясно мляко.  
Милинките покрийте с крема и се оставете за още 10 мин да втасат. Намажете с разбитото яйце и се печете в предварително загряла на 200 градуса фурна до готовност. 

*Понякога яйцето слагам в крема, също се получава добре.


Да ви е сладко!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...