сряда, 27 март 2013 г.

И да похапнем ... Най-вкусният тиквеник

Продукти:
1 пакет /400г/ кори за баница
около килограм тиква
масло за намазване /около 70г/

за поръсване:
захар
канела
индийско орехче
едро смлени орехови ядки

за заливката:
2 яйца
1/2 ч.ч. прясно мляко
на върха на ножа сода бикарбонат
1 ванилия
Маслото леко стопяваме. Тиквата настъргваме на ренде или смиламе на пюре в кухненски робот. Вземаме една кора, намазваме я с масло. Постиламе върху нея друга кора. върху втората кора разпределяме тиква, орехови ядки. Поръсваме равномерно с канела, малко индийско орехче и захар на вкус. Навиваме на стегнато руло. Продължаваме същата процедура докато свършат корите, като оставяме една, две кори за постилане на тавата. В продълговата тава, предварително намаслена, постиламе с останалите кори и подреждаме рулцата плътно едно до друго. Нарязваме ги на квадрати.
Приготвяме заливката, като разбиваме яйцата, прясното мляко и содата. Ароматизираме с ванилия. Поливаме рулцата равномерно. Подреждаме и парченца масло, но не много. 
Печем в предварително загряла на 180 градуса фурна до готовност.
Готовия тиквеник оставяме малко да се охлади и поръсваме с пудра захар.
Да ви е сладко!

Рецептата е от форума на bg-mamma.




понеделник, 25 март 2013 г.

И да похапнем ... Пилешко с моцарела

Продукти:
500г пилешки бутчета от крило
500г Лечо с гъби
2-3 стръкчета пресен лук /или не голяма глава стар лук, но предпочитам пресен/
2 стръка пресен чесън /или две скилидки стар/
1ч.л. червен пипер
125г моцарела
босилек
черен пипер
сол
олио

В малко мазнина запечатваме пилешките бутчета. Изваждаме ги върху салфетка да се отцедят от мазнината. 
Нарязваме лука и чесъна на ситно и ги задушаваме в мазнината от пилето. Добавяме червения пипер и лечото с гъби, овкусяваме със солта и подправките. Прибавяме месото, наливаме чаша пилешки бульон, намаляме силата на котлона, похлупваме и оставяме да къкри докато се редуцира течността наполовина или докато се сготви пилешкото. Ако е необходимо долейте вода, но не повече от половин чаша. Махаме от котлона и настъргваме при пилето моцарелата /от топлия сос се разлива/. Може да оставите така или да разбъркате, както направих аз. Чудесно се получи.
Да ви е сладко!

Източник: тук

петък, 22 март 2013 г.

И да похапнем ... Питка от картофено тесто

Продукти:
3 бр. средни картофи
100 мл. олио
250 мл течност /150 мл прясно мляко + 100 мл вода от сварените картофи/
1 яйце + 1 белтък
200г сирене
20г мая /1/2 кубче/
1 1/2 ч.л. самардала
1 ч.л. захар
около килограм брашно
Измийте добре картофите и ги сварете с люспите. Обелете ги и ги пасирайте. Разбийте яйцето и белтъка, прибавете олиото и пасираните картофи. Накрая настържете сиренето и прибавете към картофеното пюре. 
В подходящ съд затоплете леко течността, но да не е гореща. Разтворете в нея маята и захарта. Смесете с картофеното пюре.
В голяма купа пресейте брашното, смесете със самардалата. Направете кладенче и излейте картофената смес. Омесете меко тесто. Тестото става малко лепкаво, но това да не ви притеснява. Покрийте с найлоново фолио и домакинска кърпа. Оставете да втаса за около 45 мин. на топло място. Трябва да удвои обема си. Измесете го отново, като непрекъснато набрашнявате ръцете. Оформете на питка и оставете да втаса отново. Тъй като се получи доста тесто, аз го разделих на две части. От едната половина направих питка, а от другата две франзелки. Оставете да втасат втори път за около 30 мин. Намажете с разбит с малко мляко жълтък и печете в загряла на 180 градуса фурна до готовност.
Много вкусен хляб се получи.  Да ви е сладко!

сряда, 20 март 2013 г.

И да похапнем ... Пилешки дреболии в доматен сос с гъби

Продукти:
600г пилешки дреболии /сърца, воденички, дробчета/
1 голяма глава лук
400г "Лечо с гъби"
1/2 ч.ч. бяло вино
1ч.ч. вода
кората и сока на 1/2 лимон
сол
черен пипер
кимион
пресен магданоз

Нарязваме лука на ситно, задушаваме го в малко мазнина до омекване. Прибавяме измитите и почистени дреболии, похлупваме с капак и ги оставяме да се пържат около 5-6 мин. Прибавяме виното и оставяме да ври около минута, добавяме сока от лимона, настърганата кора и водата. Овкусяваме със солта, черния пипер и кимиона. Похлупваме, намаляме силата на котлона и оставяме да къкри докато се сготвят дреболиите. Когато са почти готови наливаме и лечото. Отново похлупваме и оставяме соса да се сгъсти. Готовото ястие се поръсва с магданоз.

Да ви е сладко!   

понеделник, 18 март 2013 г.

И да похапнем ... Кейк с тахан

Продукти:
3 яйца
1 ч.ч. захар
1 п. ванилена захар
3/4 ч.ч. олио /аз използвах лешниково/
1 ч.ч. сок от ананас
150г сусамов тахан
2 ч.ч. брашно
2 ч.л. бакпулвер
сусам за поръсване
Яйцата се разбиват със захарта и ванилията на пухкав крем. Прибавяме олиото, сока от ананаса и сусамовия тахан. В отделна купа пресяваме брашното с бакпулвера и прибавяме на части към яйчната смес. Готовото кексово тесто разпределяме в правоъгълна кексова форма, предварително застлана с хартия за печене. Поръсваме със сусамовите семена. Печем в загряла на 160 градуса фурна за около час или до готовност. 

Да ви е сладко!

Адаптирано от kuking.net


събота, 16 март 2013 г.

И да похапнем ... Шоколадова торта с круши

Продукти:
за блата:
110г меко масло
1 ч.ч. захар
2 яйца
4 с.л. какао
1 1/2 ч.ч. брашно
1 п. бакпулвер /10г/
1ч.ч. капучино
4 средно големи круши
30г настърган шоколад

за крема:
250г маскарпоне
1/2 ч.ч. захар
200г. крем сирене
2 с.л. течна сладкарска сметана

за украса:
2 средно големи круши
филирани бадеми
сока на половин лимон
За блата пресяваме брашното с бакпулвера и какаото. В друга купа разбиваме маслото и захарта на крем. Прибавяме едно по едно яйцата. Добавяме сухите съставки на части, като редуваме с капучиното. Полученото кексово тесто оставяме настрани и се заемаме с крушите. Почистваме ги от семките и кората ги смиламе в кухненски робот или блендер. Ако нямате просто ги настържете на ситно ренде. Трябва да се получи пюре от круши. Смесете пюрето с настъргания шоколад и прибавете към кексовата смес. Объркайте добре със силиконова или дървена шпатула и разделете сместа на две. Печете два отделни блата. Моята форма е с диаметър 20см. получиха се два средно дебели блата. Покрийте формата предварително с хартия за печене, излейте сместа за блата и печете в загряла на 180 градуса фурна до готовност. Блатовете оставете да се охладят.
За крема разбийте всички продукти до получаване на пухкав крем. 
В подходящ поднос сложете единия блат. Върху него разпределете крема, който трябва да е висок колкото височината на блата и поставете втория блат. Намажете тортата отстрани и отгоре с крем и украсете с круши и филирани бадеми.
Крушите за украсата почистих от семките, нарязах на тънки ленти и напръсках със сока от лимона, за да не потъмняват. /въпреки това при мен потъмняха :(, следващият път ще ги накисна в някакъв ароматен алкохол/.

Да ви е сладко!


петък, 15 март 2013 г.

"И да похапнем ..." на гости

Днес съм на гости, в едно много вкусно кътче при на една много готина дама, за която веднъж вече съм говорила тук. Няма да повтарям колко важен и специален човек е за мен Ели Димиева. Харесвам "Уверена в кухнята", обичам да се ровя там и да търся нещо бързо за приготвяне и едновременно вкусно. Ако все още не сте го посетили цъкнете тук и със сигурност ще намерите нещо вкусно за хапване :).  
Мила сестричке благодаря за поканата. Чест за мен е да бъда твой гост! 

Дълго мислих какво да приготвя и в крайна сметка реших, че с удоволствие бихме похапнали парче торта с чаша ароматно кафе. Специално за теб 

Шоколадова торта с круши


Рецептата може да видите тук или в следващата публикация.

четвъртък, 14 март 2013 г.

И да похапнем ... Пилешко с мляко и маслено лимонов сос


Това пилешко приготвих по онази вкусна рецепта на Пепи Риба в маслено лимонов сос. У дома много харесваме рибата приготвена по този начин. Снощи обаче нямах риба, а така ми се хапваше от онзи лимонов сос та реших че мога да приготвя пилешкото по този начин. Оказа се обаче че и виното свършило. Замених го с мляко. Получи се невероятно крехко пилешко в ужасно вкусен сос. А бе какво да ви говоря, вкусотия и това си е :))). 
Ето как го приготвих:

Продукти:
500г пилешко бон филе
сол
пикантина за пилешко
черен пипер
2с.л. масло
2с.л. зехтин
150мл. прясно мляко
100мл.вода + 1ч.л. пикантина за супи /може да замените със 100мл зеленчуков или пилешки бульон/
сока на 1 лимон
половин лимон нарязан на колелца
брашно за овалване на филетата
Измиваме филетата и подсушаваме с кухненска хартия. Овкусяваме със сол, черен пипер и Пикантина за пилешко месо. Оставяме така около 20 мин. да си поеме ароматите. Овалваме филетата в брашно. Пържим в сгорещеното масло и зехтин до златиста коричка. Изваждаме филетата и наливаме млякото и водата. Добавяме Пикантината за супи, лимоновия сок и колелцата лимон. Когато течността се редуцира почти на половина връщаме филетата в тигана, намаляваме силата на котлона и похлупваме. Оставяме така да покъкри около 6-7 мин.
Да ви е сладко!

неделя, 10 март 2013 г.

И да похапнем ... Сметанов хляб

След кратка пауза, днес отново отварям блога, като мислих да споделя поредната рецепта, която пробвах, но приятно се изненадах от броя на посещенията и положителните коментари от всички вас. Безкрайно благодаря! 
Макар и с малко закъснение, но от сърце искам да поздравя всички дами с празника на жената. Бъдете нежни, красиви и много обичани! 
Сега към днешната рецепта :)
Този хляб правих преди доста време и все не му идва ред да го кача тук. Не е с добър вид, но е най-вкусния, мек и въздушен хляб, който сме хапвали. Идеята дойде от тези кифлички на Ева Тонева, но аз направих от тестото хляб. Получи се много вкусно. Опитайте!
Продукти:
1 малка кофичка квасена сметана /200г/
200мл. прясно мляко
1яйце + 1 белтък
20г прясна мая
1 с.л. мед
1ч.л. сол
50г стопено масло
брашно

за намазване:
1 жълтък
1 с.л. прясно мляко
Загряваме прясното мляко /трябва да е топло, а не горещо/разтваряме в него меда и маята. Оставяме на страни за около 10 мин. В купа разбиваме яйцето с белтъка, квасената сметана и маслото. Прибавяме при маята. 
В подходящ съд пресяваме брашното и смесваме със солта. Правим кладенче в средата и изливаме сместа с маята. Замесваме меко тесто. Покриваме го и оставяме на топло да втаса, за около час, час и половина или докато удвои обема си. Втасалото тесто премесваме отново и поставяме във формата, в която ще печем. Аз използвам правоъгълна кексова форма, която предварително покривам с хартия за печене. Оформения хляб оставяме за половин час на топло, да втаса втори път. Намазваме с предварително смесените жълтък и мляко и печем на 180 градуса до готовност. 
Изпеченият хляб, оставяме да си почине поне 20 мин. преди консумация.
Страхотен  мек и въздушен хляб.
Да ви е сладко!

неделя, 3 март 2013 г.

И да похапнем ... Млечно реване

Продукти:
4 яйца
200г захар
250г брашно
1 бакпулвер

за сиропа:
1л. прясно мляко
180г захар
1 ванилия или 1ч.л. подправка "Ала Ирма" :)


Яйцата и захарта се разбиват добре на пухкав крем. На порции и с помоща на силиконова или дървена шпатула се прибавя пресятото с бакпулвера брашно. Получената смес се разпределя в правоъгълна форма предварително застлана с хартия за печене. Пече се в загряла на 180 градуса фурна до готовност. Изважда се от фурната и се оставя напълно да се охлади.
За сиропа загряваме прясното мляко, прибавяме захарта и ароматите и бъркаме до пълното разтваряне на захарта. Оставяме настрани да се охлади леко и заливаме напълно изстиналия блат. Оставете да се охлади, нарежете на порции.
Да ви е сладко!

Адаптирано от сп. "Домашна кухня".

петък, 1 март 2013 г.

И да похапнем ... Пасти "Орео"

На днешният ден моят син Мартин празнува имен ден. 
Пожелавам му да е здрав, много щастлив и да следва мечтите си!
Почерпете се за негово здраве, макар и виртуално.
Продукти:
за кафявия блат:
80г масло
1ч.ч. захар
5с.л. какао
2яйца
1 ванилия
1/4ч.ч. брашно

за белия блат:
1/2ч.ч. меко масло
1ч.ч. захар
2 яйце
1 ванилия
1 1/4брашно
1ч.л. бакпулвер
80г тъмен шоколад, нарязан на малки парченца

16-18 бр. бисквитки "Орео"


Започваме с приготвянето на кафявия блат. Слагаме маслото в подходящ съд и го разтапяме на котлона  добавяме захарта и какаото и бъркаме до образуването на хомогенна смес. Дръпваме от котлона. В друг съд разбиваме яйцата на бял крем и внимателно, при непрекъснато бъркане, прибавяме при какаовата смес. Накрая добавяме брашното.
За бялата смес разбиваме мекото масло със захарта на пухкав крем, добавяме едно по едно яйцата и ванилията. В отделна купа пресяваме брашното и бакпулвера. Прибавяме го на части към маслено-яйчната смес, като разбъркваме със силиконова или дървена шпатула. Накрая изсипваме парченцата тъмен шоколад.
В подходяща тавичка, застлана с хартия за печене разпределяме бялата смес. Върху нея подреждаме бисквитките "Орео" и заливаме с кафявата смес.
Сладкиша печем в загряла на 180 градуса фурна за 40 мин. 
Готовия сладкиш оставяме да се охлади и нарязваме на квадратчета.

Да ви е сладко!

И на финала да ви закича с мартеничка за здраве :)
Честита Баба Марта! 





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...