вторник, 26 февруари 2013 г.

И да похапнем ... Панирани топчета от сирене и слънчогледови ядки

Продукти:
400г сирене
50г белени и запечени слънчогледови ядки
1 скилидка чесън
1 с.л. нарязан магданоз
черен пипер
2 яйца
галета

Сиренето се намачква с вилица на ситни трохи. Смесва се с със слънчогледовите ядки черния пипер, настъргания чесън и магданоза.  Оформят се малки топчета, колкото орех. Потапяме ги в яйце, овалваме ги в галета, после пак потапяме в яйце и пържим в маслена баня. Това е! Бързо, лесно, вкусно.
Да ви е сладко!

понеделник, 25 февруари 2013 г.

И да похапнем ... Медени мъфини с карамелизирани плодове

Продукти:
2ч.ч. брашно
1ч.л. джинджифил на прах
1/3ч.ч. захар
1 бакпулвер
щипка сол
100г масло
2с.л. кайсиево олио
1 яйце
8с.л. прясно мляко
2с.л. препълнени мед

за карамелизираните плодове:
2 круши
1 банан
1с.л. масло
3с.л. захар

кокосови стърготини за поръсване /това е пожелание/


Започваме с карамелизацията на плодовете. Поръсваме съда, в който ще карамелизираме плодовете със захарта, прибавяме почистените и нарязани на парчета банан и круши и накрая маслото. Оставяме на котлона да се карамелизира. От крушите може да се образува сироп, оставете го да се изпари. Оставяме сместа да се охлади. 
Пресяваме брашното в подходяща купа и го смесваме с джинджифила, солта, бакпулвера и захарта. Прибавяме мекото масло и стриваме сместа с пръста до образуването на  трохи. Прибавяме карамелизираните плодове и ги омесваме в брашното. В друга купа разбиваме яйцето, меда, млякото и кайсиевото олио. Прибавяме го при сухите съставки и внимателно разбъркваме с лъжица до пълното образуването на хомогенна смес. Разпределяме във форма за мъфини, в която сме сложили предварително хартиени капсули. Поръсваме с кокосови стърготини.
Печем в загряла на 180 градуса фурна за около 30-35 мин. или до готовност на кексчетата.
Това са най-вкусните малки кексчета, които съм правила. Ароматни и меки. Опитайте!

*Вместо карамелизирани плодове може да сложите локум на парчета, стафиди или кандирани плодове.
*Ако поръсвате с кокосови стърготини, непременно си купете пълномаслени. След като се препечат стават ароматни и хрупкави.
*Ако нямате кайсиево олио, заменете го с 1 с.л. масло.

Да ви е сладко!

Накрая, но не на последно място искам да благодаря на Маги за наградата "Приятел на Маги". Благодаря мила! Много ме зарадва и направи деня ми по-усмихнат. Ето я и нея:



понеделник, 18 февруари 2013 г.

И да похапнем ... Шоколадово сладко от банани

Продукти:
4 добре узрели и ароматни банана /около 700г/
1 ч.ч. захар /200мл/
сока на половин портокал
100г шоколад /по ваш избор, при мен млечен, но с натурален се получава най-добре/
В подходящ съд изсипвате захарта и сока на портокала. Нарязвате бананите на парчета и ги добавяте съм захарта. Варите на умерен огън около 7-8 мин. или докато се изпари течността. Сваляте от котлона и начупвате вътре шоколада. Бъркате енергично до пълното стопяване на шоколада. Оставете да се охлади. Съхранявайте в стъклен буркан, добре затворен на хладно място /най-добре в хладилника/ не повече от три седмици.
Това е! Бързо, лесно и ужасно вкусно.
Да ви е сладко!

петък, 15 февруари 2013 г.

И да похапнем ... Ябълков чийзкейк

Този невероятен десерт привлечи вниманието ми тук при Павлина и отлежаваше в списъка за приготвяне. Скоро Дани ми го припомни е ето цъфна на моята празнична трапеза снощи. Аз гледам с недоверие на чийзкейковете с печене, защото имам горчив опит с приготвянето на един черешов, но този просто си струва. Опитайте!

Продукти:
за блата:
1 яйце
1/2 ч.ч. захар
70г масло
2с.л. кайсиево масло
1ч.ч. брашно
1ч.л. бакпулвер
1ч.л. канела
1 голяма ябълка
1/2ч.ч. орехи или други ядки по ваше желание /може и без ядките/

за чийзкрема:
250г маскарпоне
180г крем сирене
1/2ч.ч. захар
3 яйца

за топинг:
50г масло
1/3 ч.ч. захар /за предпочитане кафява/
2с.л. мед
500г. плодове /ябълки и круши/
1ч.л. джинджифил на прах
1/2ч.л. канела
За блата пресейте брашното, бакпулвера и солта. В друга купа разбийте маслото и захарта на крем. Прибавете кайсиевото масло, яйцето и разбъркайте. Обелете и почистете ябълката. Нарежете я на малки кубчета. Ядките начупете на малки парченца и заедно с ябълката прибавете към сместа. Разпределете в подходяща тава /за предпочитане с разкопчаващ ринг/, предварително застлана с хартия за печене.
За чийзкрема разбийте добре крем сиренето, маскарпонето и захарта. Прибавяйте едно по едно яйцата, като всяко следващо добавяте след като предходното е напълно усвоено от сместа. Пожелание може да ароматизирате с ванилия. Излейте чийзкрема върху блата. Може да увиете дъното с фолио, за да не изтича крема във фурната. Печете в предварително загряла на 150 градуса фурна за 1 час и 15 мин. или на 170 градуса за час. Готовия чийзкрем оставете да се охлади напълно.
За ябълковия топинг, в подходяща купа смесете маслото, захарта и меда. Оставете ги на котлона да се разтопи захарта. Прибавете почистените и нарязани на купчета плодове и разбъркайте. Оставете на котлона докато се редуцира течността, като разбърквате периодично. Готовата смес ароматизирайте с джинджифила и канелата и оставете да се охлади леко.
Готовия и напълно охладен чийзкейк внимателно извадете от формата. Поставете го в подходяща чиния и полейте щедро с топинга. Невероятен десерт!
Да ви е сладко!

неделя, 10 февруари 2013 г.

И да похапнем ... Квадратчета "Портокалова наслада"

Продукти:
за белтъчената основа:
3 белтъка
1ч.ч. захар
1ч.ч. смлени орехи
2 с.л. брашно
настърганата кора от една мандарина
2 с.л. галета

за кремчето:
сока и кората на 1 портокал
3 жълтъка
1/3 ч.ч. захар
2 с.л. брашно
70г масло
50г бял шоколад
Започваме с приготвянето на основата като разбиваме белтъците на твърд крем. Добавяме постепенно, при непрекъснато бъркане захарта до пълното и усвояване. Овалваме кората на мандарината в брашното и смесваме с орехите. Постепенно ги добавяме към белтъците, като разбъркваме внимателно със силиконова или дървена шпатула. Подходяща тавичка покриваме с хартия за печене и посипваме дъното равномерно с галета. Разпределяме белтъчената смес и заравняваме. Печем в предварително загряла на 200 градуса фурна 22 - 25 мин. /може и повече, в зависимост от фурната, но внимавайте да не прегори/. Когато основата е готова я оставяме да изстине напълно.
За крема разбиваме на водна баня жълтъците и захарта. Смесваме сока на портокала, настърганата кора и брашното и прибавяме при жълтъците. Бъркаме докато се сгъсти крема. 
Сваляме от котлона начупваме вътре шоколада на парчета. Бъркаме до пълното стопяване на шоколада. Накрая прибавяме маслото нарязано на малки кубчета и отново бъркаме до пълното му разтопяване. Оставяме малко да се охлади и разпределяме върху белтъчената основа. Оставяме в хладилника за около 30 минути. 
Охладения сладкиш режем на квадрати. 
Да ви е сладко!

четвъртък, 7 февруари 2013 г.

И да похапнем ... Чеснови възелчета

Продукти:
20г мая
250мл мляко
60г мас
1ч.л. сол
1ч.л самардала
брашно за меко тесто

за намазване:
1с.л. масло
1с.л. прясно мляко
1-2 скилидки чесън

Затопляме млякото и разтваряме в него маята. Млякото трябва да е леко топло, а не горещо. Отделно разтопяваме маста и смесваме с олиото. Пресяваме около 400 г брашно смесваме го със солта и правим кладенче в средата. Изливаме вътре млякото с маята и мазнината и омесваме меко тесто. Ако е необходимо още брашно добавете. Оставяме го на топло покрито с найлоново фолио и домакинска кърпа за около час-час и половина, зависи от температурата на помещението. Тестото трябва да удвои обема си. Когато втаса го измесваме отново и разделяме на 12 топки. От всяка правим фитил, който връзваме на разхлабен възел. 
Подреждаме ги в тавичка и оставяме да втасат още за около 30 мин. Смесваме млякото, маслото, настърганите скилидки чесън и намазваме хлебчетата. Печем в предварително загряла фурна на 180 градуса.
Да ви е сладко!

вторник, 5 февруари 2013 г.

И да похапнем ... Пълнени гъби в бутер тесто


Идейката за тези гъби си краднах от блога на Снежи. Впечатлиха ме и реших да изненадам домочадието с тях. Харесаха се много и бяха ометени за кратко време. Аз не използвах кайма за приготвянето има, а микс от пушен колбас и сирена. Получи се нещо страхотно.

Ето и рецептата:

Продукти:
8 средно големи гъби
500г. бутер тесто /аз ползвам охладеното на Лидъл/
100-150г пушен колбас по избор
50г пушен кашкавал
50г обикновен кашкавал
50г топено сирене
50г моцарела
скилидка чесън
щипка мащерка
черен пипер
соев сос
масло
8 лучени кръгчета
Измийте гъбите /може само да ги изчеткате, ако нямат много песъчинки/. Внимателно отделете пънчетата и ги нарежете на ситни кубчета. Също на дребни кубчета нарежете и всички останали продукти.
Загрейте маслото и задушете в него чесъна, гъбите и колбаса. Оставете да изстине. Смесете със сирената. Във всяка гъба капнете две капки соев сос и сложете щедро количество плънка. 
Разстелете бутер тестото и го нарежете на квадрати, толкова големи, че да могат да покрият гъбите. Сложете гъбата в средата на квадрата, съберете четирите края и ги пъхнете в лученото кръгче. Завийте краищата навън, така че да се получи пакетче.
Печете в предварително загряла на 180 градуса фурна до готовност на бутер тестото.

*Използвам само охладеното бутер тесто на Лидл. Ако използвате друго, мисля, че ще е нужно да се разточи за да стане по-тънко.

Да ви е сладко!

събота, 2 февруари 2013 г.

И да похапнем ... Царевичен хляб със сушени домати и маслини

Продукти:
300 мл вода
20г мая
1 с.л. захар
2с.л. зехтин
1ч.л. самардала
1/2 ч.л. сол
225г царевично брашно
450г бяло брашно
шепа маслини без костилки
шепа сушени домати
Загряваме водата, но да не е гореща и разтваряме в нея захарта и маята. Прибавяме зехтина. В подходяща тава смесваме двата вида брашно, самардалата и солта. Оформяме кладенче в средата и наливаме течната смес. Замесваме меко тестo. Прибавяме маслините и доматите нарязани на ситно и доомесваме. Покриваме тестото с найлоново фолио и оставяме на топло място да втаса до удвояване на обема /около час, час и половина/. Втасалото тесто оформяме във формата на хляб и поставяме в продълговата кексова форма, предварително покрита с хартия за печене. Покриваме с найлоново фолио и оставяме да втаса втори път за около 30 мин. Печем в предварително загряла на 180 градуса фурна до готовност.

*Моите сушени домати са мариновани в зехтин и подправки. Точно от този зехтин сложих в хляба. Получи се доста ароматно хлебче.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...