четвъртък, 31 януари 2013 г.

И да похапнем ... Домашна кокосова торта за рожден ден

Тази торта приготвих за рожденият си ден преди няколко дни. Много дълго избирах рецептата, защото предпочитанията на семейството бяха "Нещо със сиропиран блат" :)), а на мен все ми се въртеше нещо креместо. В крайна сметка реших да приготвя нещо по техен вкус и се спрях на Кокосовата торта на Вили Конова. Разбира се малко промених, но ефекта бе също толкова вкусно и ефектно торте.

Ето и рецептата:

1ч.ч. = 200мл

Продукти:
за блата:
2 яйца
1ч.ч. захар
1ч.ч. кисело мляко
1/2ч.ч. олио
1 бакпулвер
1 ванилия
2 с.л. кокос
2 ч.ч. брашно
2 ч.л какао

за крема:
600мл прясно мляко
1п. пудинг ванилия
1 яйце
4-5 с.л. захар /или на вкус/
100г бял шоколад
40г масло

бананово сладко

за сиропа:
1ч.ч прясно мляко
1ч.л. мед
Яйцата и захарта се разбиват на крем. Добавят се киселото мляко, олиото и ванилията. Отделно се пресява брашното и бакпулвера и се прибавя към сместа. Накрая се слага кокоса. Сместа се разделя на две равни части. Към едната се добавя какаото. Изпичат се два блата в предварително загрята на 180 градуса фурна. Готовите блатове се оставят да се охладят напълно.
За крема смесвате млякото и захарта и ги слагате на котлона да кипнат. Отделно разбивате яйцето, наливате малко студена вода и разтваряте нишестето в тази смес. Добавяте го на тънка струйка и при непрекъснато бъркане към врящото мляко. Внимавайте да не стане на бучки. Kогато крема се сгъсти го отдръпнете от котлона и начупете вътре белия шоколад. Добавете и маслото. Бъркайте до пълното им стопяване и усвояване от сместа. Получения крем покрийте с найлоново фолио, което да е залепено за повърхността, за да не се получи коричка и оставете да се охлади напълно.
За сиропа разтворете меда в прясното мляко.
Готовите блатове нарежете напречно на филии с дебелина около 2см, така както е показала Йоли тук. В подходяща тортена форма, с разкопчаващ се ринг редите една до друга "филиите" блат, като редувате тъмен и бял.  Сиропирайте със меденото прясно мляко,  намазвате с бананово сладко и заливате с половината крем. Редите втори блат по същия начин, сиропирате, намзвате със сладко и покривате с останалия крем. Така получената торта отново покрийте плътно с найлоново фолио и оставете в хладилника за поне два часа, а най добре за през ноща. Когато е готова отстранете внимателно ринга и украсете по ваше желания. При мен беше с крем от 200г заквасена сметана и 100мл течна и 2 с.л. захар. Разбих съставките на крем и покрих цялата торта. Украсих с парчета мандарина и карамелизирани кокосови стърготини.

* Правих и втори вариант на тортата. Изпекох цял блат в голямата правоъгълна тава на фурната, като в едната половина излях бялата смес, а в другата тъмната. Блата нарязах на ленти с ширина 5см и направих вита торта. Но трябва да се действа бързо, защото блата е крехък и при сиропирането бързо се разпада. Не сиропирайте много, а само намажете лентите с четка. Накрая украсих със сметановата смес, както описах по-горе и декорирах по същия начин.
Да ви е сладко!

вторник, 29 януари 2013 г.

И да похапнем ... Портокалов сладкиш


Продукти:
3 яйца
1ч.ч. захар
70 г леко стопено масло
1портокал - кората и сока /много сполучливо се получи и с мандарина, но от по-едрите/
1 1/2 ч.ч. брашно
1 бакпулвер
1/2 ч.ч. течна сладкарска сметана
1/3 ч.ч. кокос
30г стопен горчив шоколад

за глазура:
300г. квасена сметана
4-5 с.л. захар
1/2 ч.ч. течна сладкарска сметана

карамелизирани кокосови стърготини
Разбиваме с миксер на пяна яйцата и захарта. Добавяме маслото, настърганата кора и сока на портокала и течната сметана. Разбиваме добре. Пресяваме брашното и бакпулвера и ги прибавяме на порции към сместа. Накрая сипваме кокоса. Смесваме всичко добре и отделяме малко от сместа. Количеството е по ваше желание, но нека е не повече от 1 ч.ч. Разстапяме шоколада на микровълнова фурна и го прибавяме към отделеното количество. Разбъркваме да се получи еднородна смес.
Покриваме подходяща правоъгълна тава с хартия за печене. Разстиламе равномерно бялата смес и с помощта на лъжица накапваме по цялата повърхност капки от кафявата смес. С помощта на нож правим шарки. Печем в загряла на 190 градуса фурна до готовност. Когато сладкиша е готов го оставяме да се охлади напълно.

Смесваме заквасената сметана със захарта и оставяме за няколко минути да се стопи захарта, след което разбиваме на крем. Отделно разбиваме течната сметана на твърди връхчета. Смесваме двете сметани и получената глазура разнасяме равномерно върху сладкиша. Разрязваме на квадратчета и поръсваме с карамелизирани кокосови стърготини.
Да ви е сладко!

четвъртък, 24 януари 2013 г.

И да похапнем ... Пилешки крилца със сусам

Продукти:
500г пилешки бутчета от крила
сусамови семена

за маринатата:
3 с.л. соев сос
сока и настърганата кора на половин лимон
2с.л. зехтин
1 настъргана скилидка чесън
1 ч.л. мека горчица с мед
бял пипер на вкус
1ч.л. джинджифил на прах

Всички продукти за маринатата се смесват добре. Прибавят се бутчетата и се оставят да се мариноват за поне 2 часа, а най добре за 12 часа. Подреждат се върху тава, покрита с хартия за печене и печете в предварително загряла фурна на 200 градуса. Пекат се около 15-20 мин, след което се поръсват със сусам и се връщат във фурната да се допекат.
Сервирайте с подходяща салата или с любимия сос.
Да ви е сладко!

понеделник, 21 януари 2013 г.

И да похапнем ... Неделни бухти

Продукти:
7 с.л. кисело мляко
2 яйца
1ч.л. сода бикарбонат
5 с.л. захар
щипка сол
брашно за меко тесто
Разбиваме яйцата с тел и добавяме киселото мляко, в което предварително сме загасили содата. Прибавяме захарта и солта. Разбъркваме сместа, така че продуктите да се смесят добре. Започваме да прибавяме брашно до получаване на меко, нелепнещо тесто. Разделяме тестото на две части. От всяка част разточваме кора с дебелина около 0,5см. Разрязваме на ленти с ширина 4см, а всяка лента на ромбоиди. 
Пържим ромбоидите в сгорещена мазнина. Много бързо прегарят, затова първо си нарежете цялото тесто и после изпържете. Вадим ги върху кухненска хартия, за да се отцеди излишната мазнина. У дома се хапват с мед или сирене.
Да ви е сладко!

събота, 19 януари 2013 г.

И да похапнем ... Вкусни пилешки пържоли

Отдавна се каня да приготвя пиле фрикасе и започнах с идеята да го приготвя, но се получи нещо различно и греховно вкусно. Така, че ето рецептата:

Продукти:
5 пилешки пържоли от бут без кожата
2с.л. масло
2с.л. зехтин
половин стрък праз
един средно голям морков
1/2 ч.ч. бяло вино
1 ч.ч. пилешки бульон
2-3 с.л. брашно + още за овалване на пържолите
сол
черен пипер
кимион
пресен магданоз
пресен естрагон


Пилешкото месо се измива и подсушава. Поръсва се със сол и се овалва се в брашно. Изтупват се от излишното брашно и се запържва в сгорещява се мазнината, колкото да се запечата. Изваждат се върху кухненска салфетка. В същата мазнина се слага ситно нарязания праз и настъргания морков, да се задушат. Налива се виното и се оставя да поври за кратко. Добавя се пилешкия бульон. Покрива се с капак, намаля се котлона се оставя за около 2-3 мин. да поври. 2-3с.л. брашно се разтварят в малко вода и се прибавяте при врящия бульон. Когато сместа започне да ври я отдръпвате от котлона. Подправяте с кимион и черен пипер.
В подходяща тавичка подреждате пържолите, поливате със соса и печете в загряла фурна на 190 градуса до сгъстяването на соса. 10 минути преди края на печенето поръсвате с пресен естрагон и магданоз.
 Да ви е сладко!

вторник, 15 януари 2013 г.

И да похапнем ... Цветен кейк

Идеята за този кейк дойде от сайта на Ева Тонева. Много ми хареса комбинацията заквасена сметана и бял шоколад. Вярна на стила си, малко промених рецептата, но резултата е радост за окото и наслада за небцето. 
Продукти:
200г бял шоколад с лешници
50г сок от мандарини
300г брашно
10г бакпулвер
2 яйца
100г захар
250г заквасена сметана
2с.л. лешниково олио /може и слънчогледово олио/
по желание:
- 4 различни цвята сладкарска боя - жълто, червено, лилаво и синьо
или 
- 20-30г тъмен шоколад 
С помощта на кухненския робот смиламе на ситно шоколада.
Смесваме захарта и заквасената сметана и разбъркваме, за да се стопи захарта. Добавяме сока от мандарини.
Отделно смесваме брашното и бакпулвера.
Разбиваме яйцето с мазнината, добавяме заквасената сметана със захарта. Смесваме добре. Прибавяме брашното с бакпулвера на порции. Накрая добавяме шоколада. Изсипваме сместа в правоъгълна кексова форма, заслана с хартия за печене.
Печем в предварително загряла фурна на 180 градуса до готовност.
Пожелание може да направите кейка по-весел, като разделите кексовото тесто на четири части. Оцветяваме ги със различни сладкарски боички. Аз оцветих с жълто, червено, лилаво и синьо. Изсипваме в правоъгълна форма за кекс, предварително застлана с хартия за печене жълтия цвят, после червения, лилавия и накрая синия и печем. 
Може да го направите и само два цвята, като отделите 2-3 с.л. от сместа и оцветите с разтопен тъмен шоколад. В правоъгълна форма за кекс, предварително заслана с хартия за печене изсипвате половината бяла смес, после тъмната и накрая останалата бяла смес. Печете пак по описания по-горе начин.
И в трите варианта се получава чудно вкусен кейк - много мек и шоколадов, с приятен мандаринов аромат.
Да ви е сладко!

неделя, 13 януари 2013 г.

И да похапнем ... Бекон с гъби и топено сирене

Това предястие няма точни продукти. Появи се спонтанно, разчиствайки хладилника от разни останали колбаси, но е много бързо и вкусно и затова ще го споделя с вас.

Продукти:
гъби
бекон или друг останал колбас
праз
черен пипер
готварска сметана
топено сирене
кашкавал
масло
Нарязвате на ситно праза и го задушавате с малко масло. Когато омекне прибавяте при него гъбите, нарязани на ивички. Оставяте да си пуснат сока и прибавяте бекона, нарязан на кубчета. Поръсвате с черен пипер и оставяте да се готвят за около десетина минути, като разбърквате непрекъснато. Наливате сметана, толкова, че да покрие продуктите и прибавяте топеното сирене нарязано на ситно. Бъркате докато се стопи сиренето. Сервирате обилно покрито с настърган кашкавал. Това е.
Да ви е сладко!

четвъртък, 10 януари 2013 г.

И да похапнем ... Пиле с грах

 
 Вероятно рецептата няма да е нищо нова за вас, но у дома това ястие се готви често и затова реших, че е време да го запиша в рецептурника тук.

Продукти:
2 пилешки бутчета /цели/
половин стрък праз /ако обичате повече, сложете повече/
2 средно големи картофа
1 морков
пакет замразен грах /450г/
лешниково олио /може и обикновено слънчогледово олио/
1ч.ч. домати от консерва
черен пипер
кимион
индийско орехче
сол
червен пипер
магданоз
естрагон

Слагам бутчетата в дълбока тенджера, наливам вода, така че да ги покрие. Оставям на котлона да заври като махам периодично пяната. Когато водата заври оставям така около 20 мин.
Обелвам и нарязвам на кубчета картофите. Същото правя и с моркова, като моркова е на по-ситни кубчета. Нарязвам на ситно праза, задушавам в мазнината. Добадям морковите и картофите и задушавам и тях. Наливам при зеленчуците и консервираните домати, намалям силата на огъня и оставям така около 10 мин.
В глинен съд, на дъното подреждам двете полусварени бутчета, задушените зеленчуци, граха и доливам вода, така че да покрие всичко. Добавям солта, черния пипер, кимиона и индийското орехче. Покривам глинения съд с капак и слагам в студена фурна. Включвам фурната на 190 градуса. Оставям да се готви около два часа.
Приготвям запръжка от червен пипер и мазнина и прибавям при яденето. Поръсвам с прясно нарязан магданоз и естрагон. Изключвам фурната и оставям яденето вътре около 10 мин. да се смесят миризмите.

Да ви е сладко!

вторник, 8 януари 2013 г.

И да похапнем ... Бисквитки "Дъга"

Продукти:
150г мазнина /100г масло и 50г мас, а може и само 150г масло/
100г пудра захар
40 г бадемово брашно
1 яйце
20г сок от мандарини
260г бяло брашно
1п. ванилена захар
щипка сол
сладкарски боички - червена, синя, зелена или каквато ви харесва
Разбивате мазнината и захарта на крем. Добавяте яйцето и продължавате да разбивате до пълното смесване на продуктите.
В друга купа смесвате бадемовото и бялото брашна, ванилената захар и солта. Прибавяте половината към маслената смес и  разбърквате. Когато брашното се е усвоило напълно, добавяте сока от мандарини. Накрая с останалото брашно омесвате маслено тесто. Разделяте го на три равни части и ги оцветявате по желание. Оформяте топки, увивате ги в найлоново фолио и ги оставяте да стегнат за около 30 мин в хладилника.
Охладеното тесто разточвате на три тънки правоъгълни кори, които наслагвате една върху друга. Навивате на стегнато руло, увивате в полиетиленово фолио и оставяте за поне час в хладилника да стегне. Аз оставих за през нощта. Готовото руло нарежете на шайби с ширина около 1 см, подредете в тава, върху хартия за печене и печете в предварително загряла на 190 градуса фурна за около 15-20 мин. 
Да ви е сладко!

петък, 4 януари 2013 г.

И да похапнем ... Салата с риба

Много обичам салата с риба. За първи път ядох при свекърва ми, мир на праха и, и страшно ми хареса. Бях силно впечатлена, че може да съществува салата различна от млечна и руска и то вкусна. Рецептата си краднах от нея, макар и във времето попроменена. Опитайте, ще ви хареса :)!
Продукти:
200г сварена и почистена от костите риба
250г рикота
1-2 с.л. маскарпоне
100г майонеза
2 скилидки чесън
1 морков
бял пипер
кимион
копър
сол на вкус
сока и кората на половин лимон

Накъсваме рибата на малки парчета. Смесваме я с рикотата, маскарпонето и майонезата. Настъргваме моркова, чесъна и кората на лимона и прибавяме при рибата. Овкусяваме с подправките и сока от лимона. Оставяме да престои около половин час преди да се консумира.

Да ви е сладко!

*Предпочитам бяла риба, която варя с бахар, дафинов лист, зърна черен пипер и малко сол. Когато нямам замествам с консерва от риба тон, също се получава добре.
*Рикотата може да се замени с обикновено крема сирене, но с рикотата се получава доста по-добре

сряда, 2 януари 2013 г.

И да похапнем ... Запечено филе от сьомга

Продукти:
800 г филе от сьомга /4 порционни парчета/
бял пипер
сол на вкус

за соса:
1 лимон
3 с.л. дижонска горчица
3 с.л. зехтин
3 скилидки чесън
2 с.л. мед
бял пипер
кимион
индийско орехче

Филето се почиства и подсушава. Нарязва се на порции. Поръсва се с бял пипер и сол на вкус. Покрива се с полиетиленово фолио и се оставя в хладилника за 30 мин.
За соса смесваме горчицата, зехтина, меда и сока от лимона. Разбъркваме до пълното смесване на продуктите. Овкусяваме с бял пипер, кимион и индийдко орехче. 
В подходяща тава, предварително намазана със зехтин подреждаме филетата, поливаме ги със соса и печем в загряла на 180 градуса фурна за около 30 мин.
Да ви е сладко!

Честита Нова 2013 Година!


Пожелавам 2013г. да е по-усмихната, по-добра, по-успешна и щастлива за вас.
Нека ви донесе само положителни емоции и сбъднати мечти!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...